Estetik uygulamalar hemen her mevsimde uygulanabilme özelliğindedir. Ancak pek çok estetik ameliyatın yapıldığı zaman dilimine göre de bir avantaj sağladığı gerçek. Bazı estetik operasyonların sonbahar ve kış aylarında yapılmasının ideal olduğunu belirten Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi, bu aylarda yapılması avantaj sağlayan ve popüler olan estetik uygulamaları sıraladı.
Estetik operasyonlar hemen hemen tüm dünyada her mevsim kolaylıkla yapılıyor. Ancak popülerliği bir yana bazı uygulamaların mevsimlere göre yapılmasının pek çok avantajı bulunuyor. Özellikle bazı estetik uygulamalar havanın güneşli ve nemli olmasına göre iyileşme sürecini de etkileyebiliyor. Bazı estetik uygulamalardan sonra cildin 1 - 1,5 ay kadar güneş görmemesinin avantajlı olduğunu belirten Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi bu işlemlerin sonbahar ve kış aylarında yapılmasının daha sağlıklı olabileceğini belirterek bu mevsimlerde tercih edilen estetik operasyonlarına dair bilgiler verdi.
Sonbahar ve Kış aylarında Yapılması İdeal Olan Estetik Uygulamalar
1 – Karın Germe (Abdominoplasti)
Doğum sonrası veya kilo alıp vermeler neticesinde karın kaslarındaki gevşeme ile karın bölgesinde göze hoş gözükmeyen fazla deri ve yağ dokusu meydana gelir. Bu fazla deri ve yağ dokusunun alınması, eski kas gerginliğine kavuşmasını sağlayan ameliyata ise Abdominoplasti diyoruz. Bu ameliyatın ardından karın bölgesi ve çevresinde göze çarpan bir düzelme dikkat çekiyor. Abdominoplasti eşliğinde liposuction işlemi uygulanıyor ve sırt ve bel bölgesinde incelme sağlanabiliyor. Fakat alt karın bölgesinde hafif derecede çatlak ve sarkma olan kişilerde mini-abdominoplasti uygulanıyor. Fakat aşırı derecede çatlak söz konusu ise fatal abdominoplasti dediğimiz uygulama devreye giriyor.
Abdominoplasti ve liposuction kombin uygulanarak düz bir karın bölgesi, orantılı bir bel dolaşım sisteminde herhangi bir sorun yaratmadan oluşturulması hedefleniyor. Deri altından gizli dikişler yapılıyor. 3 saat süren abdominoplasti işlemi hastane ortamında ve genel anestezi ile yapılan cerrahi bir müdahaledir. Hastanede duruma göre 1 veya 2 gece kalınabilir. Taburcu olunduktan sonraki 2 haftalık süreçte korse takılması isteniyor. Hasta 1-2 hafta içerisinde sosyal yaşamına dönüyor. Eriyebilen dikişler kullanıldığından dikiş alma gibi bir problem olmuyor. Ameliyat isi ise çamaşır veya bikini altında kalacak şekilde ayarlandığından kişiye hiçbir zorluk çıkarmıyor. Bu ameliyatın zayıflama ameliyatı değil, bir estetik ameliyat olduğu ise unutulmamalıdır.
2- Meme Estetiği
Şekil ve fonksiyon bakımından kadınlar için oldukça önemli olan bir bölge olan göğüsler için estetik operasyonlar sıklıkla yapılmaktadır. Göğüslerde ortaya çıkan problemler kişinin hem sağlığını hem de sosyal yaşantısını zora sokabiliyor. Büyük göğüslerin bel ağrısı, kamburluk, fıtık gibi sorunları tetiklediği biliniyor. Ayrıca bayanların kıyafet seçme özgürlüğünü de kısıtlıyor. Uyguladığımız meme operasyonları arasında meme küçültme, meme büyültme, meme asimetrisi ve meme dikleştirme gibi işlemler bulunuyor. Meme dikleştirme operasyonları ile bayanların hızlı kilo alıp vermeleri veya hamilelik sürecinden sonra yaşayabildiği meme sarkmasının önüne geçilebiliyor.
Meme küçültme ameliyatı, büyük memelerin getirdiği pek çok sağlık problemini (bel ağrısı, enfeksiyon, pişik) ortadan kaldırmaktadır, bununla beraber kişinin fiziğine uygun estetik bir görüntü sağlamaktadır. Meme büyütmede ise kişinin doğuştan veya hormonal nedenlerle fizik yapısına göre ufak kalan göğüslerin orantılı bir hale getirilmesi maksadıyla yapılan estetik bir operasyondur.
Meme operasyonu öncesi mutlaka bir estetik cerrah ile görüşülmes, detaylı bilgi alınması gerekmektedir. Çünkü meme estetiğine girecek kişinin sağlık durumu, ilaç kullanımı, ailesel öykü gibi durumları önemlidir. Ameliyat sonrası bir gebelik planlanıp planlanmadığı da dikkate alınmalıdır. Uzman cerrah ile memedeki problem hakkında detaylı bir görüşme yapılıp nasıl bir problemin olduğu ve nasıl çözüleceğine dair konuşulmalıdır.
Meme büyütme estetiği sonrasında göğüs bölgesi ortalama 1 hafta kadar bandajlı kalacaktır. Bu sebeple bu estetik ameliyatın sonbahar aylarında yapılması hasta için daha avantajlı olacaktır.
3- Kulak Estetiği
Kulak, tıpkı yüzümüzün diğer elemanları gibi oldukça önemli, işlevselliği ve estetikliği bakımından özen gösterilmesi gereken bir organımızdır. Kulaklarda doğuştan veya sonradan oluşmuş pek çok deforme görülebiliyor. Kulak problemlerinden en sık görüleni kepçe kulak dediğimiz deforme şeklidir. Kulağın kafatası ile açısının çok fazla olması, kulağın olması gerekenden daha önde olması bu soruna işarettir. Kulak içi kıvrımlarının ve kıkırdak yapıdaki sorunlar ile ortaya çıkmaktadır.
Estetik kepçe kulak ameliyatları için en uygun zaman okul çağının hemen öncesi 5 – 6 yaş dönemi aralığıdır. Kulak gelişimini büyük oranda 6 yaşında tamamlamaktadır. Bu nedenle okul çağına girmeden, hemen öncesinde bu ameliyatı yaptırmak uygun düşecektir. Okul çağı öncesinde çocuğun bu ameliyata girmesi sonradan oluşabilecek pek çok psikolojik problemin de önüne geçecektir. Arkadaşları tarafından kepçe kulak nedeniyle alay konusu olan çocuk hem okuldan soğuyor hem de sosyal yaşamdan uzaklaşma eğilimini gösteriyor. Bu nedenle ailelere kepçe kulak ameliyatını çocukta okul öncesi dönemde yaptırmalarını öneriyoruz. Kepçe kulak ameliyatı lokal anestezi altında yapılan bir uygulamadır. Ancak çocuklara genel anestezi altında yapılması uygundur. Operasyon ortalama 1 saat kadar kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Operasyon kulağın arkasından bir kesi ile yapılıyor ve kulakta olmayan kıvrımlar yeniden veriliyor. İçeriden kalıcı dikişler ile ameliyat bitiriliyor. Gizli dikiş yapıldığından dışarıdan dikişlerin görünmesi mümkün olmuyor.
Ameliyat sonrasında hastanın hastanede kalmasına gerek kalmıyor. 2 gün boyunca bandajda olan kulak gerekli kontroller ile hızla iyileşme gösteriyor. Kulakta oluşabilecek ödem yani şişlik ise gayet normal olmakla beraber 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşiyor. Son dönem yaygın olan iple kesi yapılmadan kepçe kulak tedavileri ise hastanın durumuna göre, muayenesinden sonra karar verilip yapılabiliyor.
4- Göz Kapağı Estetiği
Gözlerimiz bizler için oldukça önemli, hem işlevsel hem yüzümüzün en önemli parçası olması nedeniyle öne çıkmaktadırlar. Blefaroplasti (göz kapağı estetiği) dediğimiz estetik işlem, kaş kaldırma, alın gerdirme gibi ameliyatlar ile kombin bir şekilde yapıldığında ve yanaklardaki düşüklük için yapılan yanak germe operasyonu ile birlikte yapılırsa sonuç çok daha tatmin edici oluyor ve hastayı çok daha memnun ediyor.
Ameliyat süreci göz kapağının üst kıvrım çizgisinden alt göz kapağı kirpiklerinin 2 mm kadar altından girilerek yapılmaktadır. Göz kapağı çevresindekileri derilen insan vücudunda en iyi yerleşen derilerden olduğundan operasyon sonrası iz kalma gibi bir durum ile karşılaşılmıyor. Alt göz kapaklarında kırışıklık gerginleştiriliyor ve torbalanmaya neden olan yağ yastıkçıkları yeni pozisyona getiriliyor. Bu şekilde görünüm çok daha genç ve estetik bir hal alıyor. Alt göz kapağı cerrahisi genellikle genel anestezide yapılırken üst göz kapağı cerrahisi lokal anestezi altında yapılabiliyor. Her üst göz ameliyatı 30 dakikalık bir süreçte yapılabiliyor. Alt göz kapağı ise hemen hemen 1 saatlik bir süreçte tamamlanıyor.
Ameliyat sonunda ufak şişlikler olsa da 4-5 günlük bir süreç sonrasında şişlikler azalıyor. Dikişler ise beş veya yedinci günde alınıyor. İki veya üç aydan sonra kişi istediği görünümüne tam olarak kavuşuyor.
5- Burun Estetiği
Burun estetiği günümüzde en sık yaptırılan estetik ameliyatlardan birisidir. Hem sağlık açısından hem de estetik manada oldukça yoğun bir talep ile karşılaşılan burun estetiğinde hastanın istediği gibi, yüze uyumlu ve abartısız burun yapısı başarılı operasyonlarla gerçekleştirilebiliyor. Burunda doğuştan veya sonradan olan şekil bozuklukları bu operasyon ile düzeltilebiliyor. Bununla birlikte hastada nefes alma problemi varsa yine burun estetiği ameliyatı ile ortadan kaldırılabiliyor. Kısaca burun estetiği ile yüz hatlarına uygun boyutlarda kişinin sağlığını olumlu yönde etkileyen ve estetik bir burun şekillendirilebiliyor.
Burnun boyutu, kalkıklığı, küçüklüğü ya da büyüklüğü ayarlanabiliyor. Hasta nasıl bir burun yapısına sahip olmak istiyorsa, fazla hayallere de kapılmayarak istediği buruna kavuşabiliyor. Burun cerrahisinde fonksiyon ve estetik ayrılmaz iki bütündür. Burun estetiği yapılacak hastada şayet nefes alma problemleri bulunuyorsa septoplasti, deviasyon, konka küçültmesi, sinüzit cerrahisi gibi nefes alma problemlerini çözmeye yönelik operasyonlar ile bir kombin uygulanmalıdır.
Doğal burundaki kıvrım ve kıkırdaklar yeniden şekillendiriliyor ve hem estetik hem de hastanın nefes alma sorununu ortadan kaldırmış şekilde bir burun başarılı bir şekilde ortaya konuyor. Erkek için genellikle burun kökünün daha yüksek olduğu burun sırtının ise daha düz olduğu, burun ucunun ince olduğu yapı tercih ediliyor. Kadınlarda ise burun ucu kalkıklığı açısı iyi ayarlanmalıdır. İlk görüşme esnasında burun içi ve dışında ayrıntılı bir muayene yapılmaktadır. Burun ile ilgili ek bir hastalık söz konusu ise bu muayenelerde ortaya çıkarılır. Farklı açılardan burun fotoğrafı çekilerek ameliyat planlaması için kullanılıyor.
Bu fotoğraflar sayesinde dijital ortamda hastaya ameliyat sonrasında nasıl bir burun yapısına sahip olacağı gösterilebiliyor. Burun estetiği ameliyatı hastanede genel anestezi altında yapılıyor. Burun estetiği ameliyatı burundaki soruna bağlı olarak iki veya üç saat sürebiliyor. Sonrasında burun üstüne termoplastik alçı uygulaması yapılıyor. Ortalama 3 gün sonunda tamponlar, yedinci günde ise alçı alınıyor. Sonraki günlerde burun bandajı uygulanıyor. Hasta istediği takdirde ertesi gün işine dönebiliyor. Burun estetiği de diğer estetik operasyonlar gibi her dönemde uygulanabiliyor. Ancak ameliyat sonrası şişliklerin olmaması ve lekelenmelerin önüne geçmek için güneşten korunma tavsiye edilir. Bu sebeple bu estetik ameliyat için sonbahar dönemi tavsiye edilmektedir.
6- Yüz Gençleştirme Estetiği
Yüz gençleştirme estetiği günümüzde oldukça revaçta olan estetik uygulamalardan birisidir. Ameliyatsız gerçekleştirilen bu uygulama göz altı ışık dolgusu, fokuslu ultrason, kimyasal ve organik peeling ve diğer yüz dolgu uygulamaları gibi operasyonları kapsamaktadır. Lazerle uygulanan leke tedavisi de bir başka uygulamadır. Bu işlemlerin en büyük özelliği ağrısız, acısız ve zamandan tasarruf yapılabilecek konumda olmasıdır. Bu operasyonlar için ise yine sonbahar veya kış ayları uygun görülmektedir.
7- Liposuction
Yağların yoğun olduğu bölgelere uygulanan Liposuction işlemi, göğüs yanakları, karın, kalça, boyun, kollar, çene altı, basen, sırt, bel, dizlerin iç kısımları, uyluk gibi kısımlar için uygulanmaktadır. Ameliyat sonrasında kilo alınsa dahi operasyon öncesi kadar bölgeler yağlanmıyor. Vücudunu şekle ve bakıma sokmak isteyenlerin özellikle tercih ettiği bir operasyon Liposuction. Uygulamada ise deri üzerinde küçük bir delikten kanül kullanılarak negatif basınç yoluyla vücudun belirli bölgelerinde depolanan yağların dışarı alınması şeklinde uygulanıyor.
Liposuction’ın bir zayıflama ameliyatı olmadığı unutulmamalıdır. Bu ameliyat vücudun yeniden şekillendirilmesi için yapılmaktadır. Bölgesel yağlanmaların üstesinden gelme amaçlı yapılmaktadır, şişmanlık tedavisi değildir.
Kanülün girebilmesi için cilt üzerinde açılacak deliklerin 3-4 mm olması gerekiyor. Bu giriş yerleri genellikle vücuttaki kıvrım yerleri ya da çamaşır içi gibi gizli kalan yerlerden açılıyor ve birkaç ay sonra iz kalmayacak şekilde iyileşme gözlemleniyor. Kullanılan yöntem ve ilaçlar ile vücutta kanama olmuyor ve ağrı hissedilmeden kolaylıkla yapılabiliyor.
Yağ alımı genellikle yüzeyel mekanik liposuction ve lazer liposuction ile alınıyor. Yüzeysel liposuction’da özel hazırlanmış sıvılar bölgeye verilmekte ve arından 2-4 mm’lik kanüllerle yüzeyden derine doğru yağ emilimi gerçekleştiriliyor. Lazer liposuction ise fototermal ve fotostimülasyon olmak üzere üç etki ile yapılıyor. Fotomekanik, lazer ışığının kanülden çıktığı bölgedeki yağ hücrelerinin zar bütünlüğünde bozulma meydana getiriyor. Fototermal etki ise bu bölgedeki küçük damarlarda koagülasyon meydana getiriyor. Bu etki ile kanama engellenmiş oluyor. Fototermal etkinin dışında kalan alanda ise fotostimülasyon etkisi yaratılıyor. Fotostimülasyon yeni bağ dokusu oluşturuyor. Bu şekilde ciltte bir toplanma gerilme meydana geliyor.
Lipoliz ve cilt sıkılaştırma ile lazer liposuction’ı aynı seansta yapmak mümkün. Lazer lipoliz ve liposuction işlemi yağ fazlalığının az veya orta ölçekte olduğu çene altındaki yağlanmalarda, kol içi yağlanma, gevşeklik, erkekte meme büyümesi gibi durumlarda büyük oranda tercih ediliyor.
8- PRP Uygulama
PRP uygulama kısaca kişinin kendi kanının santrifüj edildikten sonra plazma kısmının alınarak tekrar saçlı deri, yüz, boyun, dekolte, ellere uygulanması işlemine denmektedir. Saçtaki amaç saç dökülmesini engelleme, saç kuvvetlendirme, baskılandırma içindir. Bu uygulamaya esasen mezoterapi türüdür. Fakat rutin mezoterapiden farkı seansların daha aralıklı uygulanması gerekmektedir. Örneğin yüzde ve saçlı deride 15 gün veya ayda 1 şeklinde uygulanır.
Bu işlem iki ve üç hafta ara ile tekrar uygulanır. Altı ayda bir tekrar yapılıyor. Büyüme faktörleri yavaşlamış vaziyette olan hücre rejenerasyonun hızını artırmaktadır. Zamanla cilt daha sıkı ve sağlıklı bir görünüm kazanıyor.
Prp tedavisi ile saçlı deride uygulanan işlem ise 15 gün veya ayda 1 aralıklarla başlatılır. 4 – 6 seans şeklinde uygulama yapılır. Saç ekimi sonrasında saç büyüme hızı ve yeni saçların daha gür sağlıklı çıktığı gözlemleniyor.
9- Dudak Estetiği
Yüzümüzün estetik görünümünde önemli rol oynayan dudakların şekillendirilmesi, daha estetik bir hale getirilmesi günümüzde mümkündür. Bu estetik türünde ince dudaklar asit bazlı dolgu maddeleri ile kalınlaştırılabiliyor. Aynı bu şekilde çok kalın dudaklar inceltilebiliyor. İleri yaşlarda görülen yanlardaki dudak sarkmalarını cerrahi yöntemler ile düzeltmek mümkün.
Dolgun dudaklar yıllardır kadınların tercih ettiği tiptir. Plastik cerrahi yalnızca kırışıklıkları gidermede değil, dudakların istenen dolgunluğa erişmesinde de etkilidir. İstenirse çok dolgun olan dudaklar ince bir seviyeye getiriliyor. Bu şekilde daha estetik ve daha özgüvenli bir görünüm ortaya çıkıyor. Dudak estetiği ile dudak çevresinde oluşan kırışıklıklar pek çok farklı yöntem ile giderilebiliyor. Bunlar arasında kolajen ya da hyalüronik asit enjeksiyonu veya lazer uygulamaları vardır.
10- Boyun Estetiği
Halk arasında “gıdı” diye tabir edilen çene altındaki dolgunluk genç yaşlarda dahi ortaya çıkabilmektedir. Bu estetik açıdan rahatsızlık veren kişinin görüntüsünü etkileyen bir problemdir. Yaş ilerledikçe çene yapısındaki deri kendisi salıyor, gevşiyor. Boyun bölgesindeki sarkmalar kişinin yalını olduğundan çok daha fazla gösteriyor. Boyun bölgesinde çıkan bu can sıkıcı sarkmalar boyun bölgesinde yapılacak estetik cerrahi işlem ile düzeltilebiliyor.
Boyun bölgesindeki dolgunluk, fazla yağlar lokal anestezi altında liposuction uygulaması ile alınabiliyor. Yine farklı teknikler olan lazer lipoliz ya da vaser liposuction uygulandığında daha hızlı iyileşme gözlemleniyor. Gıdı dediğimiz bölgede biriken yağlar küçük bir kesi yardımı ile veya vaser uygulanarak eritiliyor. Sonrasında bu yağlar vücuttan tamamen çekiliyor. Ciltte istenmeyen sarkık görüntü ısı yardımıyla sıkılaştırılmaya başlanıyor. Deri gevşemesi veya aşırı kas gevşemesi yaşayanlar için boyun germe işlemi adıyla kulak arkasından 1-2 cm’lik kesilerle uygulanan boyun askısı ile verimli sonuçlar alınabiliyor. Boyun askı işlemi lokal anestezi altında 30 dakikalık bir süreçte tamamlanabiliyor. Ultracel Focus’lu ultrason ise ameliyatı tercih etmeyen kişiler için farklı bir opsiyon sunuyor.