Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı
Yaşlanma, estetik ve  güzel bir görüntü sebebiyle birçok kişinin yaptırdığı göz kapağı estetik operasyonları,  üst ve alt göz kapaklarından torbalanmış yağların, gevşemiş ve buruşmuş derinin fazlasının alınması sonucu kişiye genç ve canlı bakış ve görüntü kazandırdığı gibi göz kapaklarındaki kırışıklıkların çok kısa sürede giderilmesinde en etkili işlemdir. Göz çevresinde oluşan kırışıklıkların giderilmesi veya kaşın kaldırılması için ek işlemler gerekir. Sizlerle paylaşacağımız makalemizin alt başlıklarında göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, göz kapağı estetiği, blefaroplasti ve göz kapağı düşüklüğü tedavisi isimli alt başlıkları okuyabilirsiniz.
 
Bir kişiye karşıdan bakılınca göz bebeği üstten 1 ila 2 mt. kapakla örtülüdür. Şayet bu düşüklük daha çok ise, kirpikli kenar göz bebeğini 4 ila 5 metre örtüyorsa, hatta ortadaki görme aksını kapatıyorsa bu duruma "göz kapağı düşüklüğü (ptozis)" adı verilmektedir.
 
Göz Kapağı Estetiği Nedir?
 
Alt ve üst göz kapaklarında türlü nedenlerle ortaya çıkan sarkma, gevşeme, torbalanma bu gibi deformasyonların giderilmesi için yapılan cerrahi operasyonlara göz kapağı estetiği denir.
 
Hangi yaşlarda yaptırılabilir?
 
Ailesel nedenleri olanlarda 20`li yaşlardan sonra, yaşla birlikte oluşan problemlerde 30`lu yaşlardan sonra,genetik yada doğumsal nedenlerde ise ilk 1 yaş içinde göz hastalıkları uzmanıyla değerlendirilerek göz kapağı estetiği planlaması yapılmaktadır. Doğuştan göz kapağı sorununda altı yaşına kadar ameliyat yaptırılması gerekmektedir.
 
Göz Kapağı Estetiğini Bozan Faktörler
 
Yapısal şekilde veya genetik olarak adlandırdığımız ailenin göz yapılarından kaynaklı göz kapağı ve göz altında oluşan deformasyonlar.Çevresel etkenler, bunlar, madde ve alkol bağımlılığı, sigara kullanmak, uzun süreli antidepresan türü ilaçların kullanımı ve düzensiz uyku durumu.
 
Göz çevresini denetim altında tutan üçüncü sebep ise, kişinin duygusal bir karaktere sahip olması. çok çok ağlamak ve çok duygusallık ilk şekilde göz çevresinde estetik sorunlara ve yaşlanmalara yol açabilmektedir.
Son zamanlarda göz kapağı estetiği ile alakalı hastaneye başvuran çoğunluğun yaşlanma belirtisi sebebiyle geldiği belirtilmektedir.
 
Göz kapağı Ameliyatı
 
Blefaroplasti genellikle 1 ila 2 saat arası sürer. Anestezi sonrasında üst göz kapaklarında doğal çizgileri üzerinden, alt göz kapağında ise kirpiklerin hemen altından kesiler yapılır. Bu Kesilerden girilerek deri, alttaki yağ ve kas dokusundan ayrılır. Fıtıklaşan yağ dokusu düzeltilir, fazlalık kas ve deri dokusu çıkarılır. Önceleri hemen her ameliyatta yağ dokusu çıkarımı yapılmaktaydı. Ancak yaşın daha ilerlemesiyle yağ dokusundaki büzüşmenin göz çukurluğunu arttırdığı ve kişiye daha yaşlı bir görünüm verdiği kabul edildiğinden, modern cerrahide yağ dokusunun mümkün olduğunca korunması amaçlanmaktadır.  Daha sonra kesiler çok ince sünürlerle kapatılır. Alt göz kapaklarında deri fazlalığı olmaksızın yağ-kas torbacıkları varsa, göz kapağının içinden, görünen bir skor bırakmadan keşi yapılır. Genellikle daha elastik derili genç hastalarda uygulanır.
 
Göz Kapağı Düşüklüğü ve Blefaroplasti
 
Blefaroplasti göz kapağının cerrahi modifikasyonudur. Ten ya da yağ benzeri doku çıkarılır veya noktayı değiştirilir ve çevreleyen adale ve tendonlara desteklenebilir. Fonksiyonel yahut kozmetik amaçlı olabilmektedir.

Blefaroplasti çoğu süre kozmetik nedenle yapılan elektif bir cerrahi işlemdir. Alt göz kapağı blefaroplastisi derhal her zaman kozmetik nedenle yapılıyor, alt göz kapaklarındaki torbaları gidermek ve ten buruşukluğunu azaltmak için.

Estetik blefaroplasti ya da göz kapağı estetik ameliyatı en yaygın yapılan girişimlerden biridir. Göz kapaklarının altında zaman geçtikçe yağ dokusu dışarıya doğru bir çeşit fıtıklaşma yapar. Göz çevresindeki cildin esnekliğinin zamanla azalması ile bu durum dahada belirginleşmiştir.

Yorgunluk, stres ve ilerleyen yaş itibariyle göz kapaklarında kabarıklık oluşur ve pörsümüş bir görünüme sebep olur. Göz altlarında göze çarpan torbalanmalar bulunduğu pozisyonlarda bu yağ dokusunun çıkartılması yapılabilir, lakin çoğunlukla  bu yağ torbalarının çoğunun korunup dışarı doğru sarkan yağ dokusu normal bir şekilde yerine getirilir. 

Genç yaştaki insanlarda da alt göz kapaklarında torbalanmalar olabilir. Göz kapağı estetiğinde ameliyat lokal anestezi altında yapılır. Kesiler alt göz kapağı kirpiklerinin hemen altından yapılmaktadır ve iyileştiğinde neredeyse görünmez hale gelir. göze çarpan torbalanma varsa yağ dokusu da çıkarılır ya da normal yerine getirilir. fazla deri bu kesi yerinden çıkarılır. Kesi ince dikişlerle kapatılır, dikişler 4 ila 5 günde alınır ya da kendiliğinden kaybolur.

Blefaroplasti bazen fonksiyonel nedenlerle de gerekli olabilmekte. eğer üst göz kapağında aşırı miktarda deri olursa, ten kirpiklerden öne çıkıp periferal görme azalmasına neden olabilir. ekseriyetle görüş sektörünün yan ve üst kısımları bundan etkilenir, bunun sonucu araba kullanmak yahut okumakta zorluk meydana gelebilir. Bu durumda, üst göz kapağına blefaroplasti uygulanır.
 
Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası
 
Ameliyat olan hastaların bir çoğu  ameliyattan sonra göz kapağının çok fazla açık kalacağından dolayı endişe etmektedir, fakat bu yanlış bir inanıştır. Uzman doktorlar yönetiminde  yürütülmesi gereken bu tedavi sonrası hasta ameliyattan sonra gözünü rahatlıkla açıp kapatabilmektedir. Ameliyat çoğunlukla lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bu nedenle hasta ameliyattan hemen sonra evine gidebilir, ertesi gün kontrole gelip, pansumanı yapıldıktan sonra normal hayatına dönebilir. Hastanın bu işleme bir gününü ayırması yeterlidir. kişi 1-2 hafta kontrole çağırılır fakat bu tedavi hastanın günlük hayatına kesinlikle engel değildir.
Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:17/01/2015
Okunma Sayısı:56339
Soru sor