Meme Küçültme Ameliyatına Dair Merak Ettikleriniz

Meme Küçültme Ameliyatına Dair Merak Ettikleriniz

Kadınların en sık yaptırdığı estetik ameliyatlardan birisi de meme küçültme ameliyatıdır. Bu ameliyat sağlık nedenlerine bağlı olabileceği gibi estetik kaygılarla da yaptırılabiliyor. Peki, büyük memeli kadınlarda ne gibi sağlık sorunları çıkıyor ve bunların yarattığı risk durumları nelerdir?

Büyük göğüslü kadınlarda ortaya pek çok sağlık sorunu çıkabiliyor. Bunlar kadının günlük yaşamda çeşitli sıkıntılarla yüz yüze gelmesine neden oluyor. Ortaya çıkan bu sağlık sorunlarını özetlemek gerekirse:

Sırt, Omur ve Boyun Ağrıları: Büyük memeler vücutta baskı oluşturduğu için sırtta, omuzda ve boyunda ağrılar oluşturabiliyor.

Pişik: Memelerin karın üzeri teması nedeniyle pişik meydana gelebiliyor. Ayrıca koku da yapan bu durumun için özel bir bakım gerekiyor.

Giyim Problemleri: Kadınlar büyük göğüsler nedeniyle istedikleri kıyafet ve elbiseleri giyemiyorlar, istedikleri aktivitelerde bulunamıyorlar.

Sütyen askısının oluşturduğu sıkıntılar: Büyük göğüslü kadınlarda sütyen askısı biçim bozukluğuna sebebiyet verebiliyor.

Meme sarkması: Meme dokusu kalıtsal özelliklere bağlı olarak gelişir. Yapılan doğumlar, kilo alma, emzirme gibi işlemler memelerde istenmeyen sarkmalara neden olabilmektedir.

Göğüslerin Uyumsuzluğu: Göğüsler birbiri ile benzer uyumda büyüklükte olmayabilir. Meme küçültme dediğimiz ameliyat ile simetrinin sağlanması mümkün olabiliyor. Her 2 meme için de çeşitli ameliyat teknikleri kullanmak mümkündür.

Meme küçültme ameliyatında hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmaya yönelik cerrahi operasyon uygulanır. Simetrik, istenen büyüklükte göğüsler hem sağlık açısından hem de estetik manada kişi için olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Ameliyat Sonrası Emzirmede Sorun Yaşanır Mı?

Meme büyüklüğü, oranı, sarkma durumu, yaş faktörü ve ameliyat sonrası doğum istenip istenmemesi bu ameliyatın gidişatını etkileyecek faktörlerdir. Meme bez ve başının irtibatını kolaylaştıran teknikler ile emzirme fonksiyonunun korunması elbette mümkündür. Fakat aşırı büyüklükteki memelerde yeterli küçülme sağlanması amacıyla bu fonksiyonun feda edilmesi gerekebilir. Bunu cerrah ile yapılan görüşmeler neticesinde belirlemek mümkündür.

Ameliyat Sonrasında İz Kalır Mı?

Estetik meme küçültme ameliyatında da diğer ameliyatlarda olduğu gibi iz kalacaktır. Önemli olan izlerin yeridir. Meme küçültmedeki kullanılan teknik ile bunu kontrol altına almak önemlidir. Meme küçültme ameliyatı sonrasında meme başı etrafında ve meme baş altında T, I, L şekillerinde izler kalabilmektedir. Meme baş halkasında meydana gelen iz renk değişim bölgesindedir ve belli olmayacaktır. Meme baş halkasından aşağı doğru inen bir iz kalabilir. Meme altında oluşan iz ise ön taraftan bakıldığında görünmeyecektir.

Meme şekli estetik açıdan en önemli unsurdur. Memenin yuvarlaklığı ve meme başlarının kalkık olması meme estetiğinde ulaşılmak istenen neticedir. Şayet memenin şekli güzel olursa izler de o denli az görünecektir. Ameliyatta kullanılan teknikler ve yine kullanılan malzemelerin kalitesinde artış izlerin daha az belirgin olmasında büyük rol oynamaktadır.

Meme Küçültme Operasyonunda Kanser Riski Var Mıdır?

Merak edilenlerden birisi de meme küçültme operasyonunun kansere neden olup olmayacağıdır. Meme küçültme ameliyatları herhangi bir kanser oluşumuna sebebiyet vermez. Ancak ailesinde meme kanseri hikayesi bulunanlar ile 40 yaş ve üzeri hastalarda mamografi ve ultrason gibi kanser ihtimaline karşı bir takım tetkikle iyi olacaktır. Ayrıca beraberinde ameliyat ile alınan dokunun patolojik inceleme ile incelenip gözden kaçan bir kısım olup olmadığı da değerlendirilmelidir. Meme küçültme ameliyatı ile meme dokusundaki büyük bir kısım çıkarıldığından kanser riski de azalma gösterir. Amerika’da yapılmış bazı testler bu savı destekler niteliktedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadardır?

Ameliyat sonrasında hastanede duruma göre 1 veya 2 gün kalınabilir. Ameliyat bölgesinde birikmiş sıvılar alındıktan sonra pansuman dahilinde bir de koşucu bandı takılmaktadır. Bu şekilde hasta taburcu edilir. Kontroller 1-2 hafta süresince yapılır. Dikiş alımı sonrasında iz rehabilitasyon süreci aynı şekilde devam ettirilmelidir. Göğüs büyütmede ameliyatı takip eden 4.gün duş alınabilmektedir. 1 haftalık bir operasyon ameliyat sonrası iyi gelecektir. Sporcu sütyeni sayesinde hasta normal yaşamına hızlı dönecektir.

Ameliyat Sonrasında Ağrı Oluşur Mu?

Meme küçültme ameliyatı sonrası ağrı olsa da bu durum ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir. Meme küçültme ameliyatı sonrasını takip eden 6 – 12 aylık bir süreçte göğüslerde yanma veya hafif sızlamalar kendisini gösterebilir. Ancak çok şiddetli bir ağrı hissedilmez.

Göğüslerde Küçültme Oranı Ne Kadar Olabilir?

Hastanın göğüs çevresi ölçüsü, omuz genişliği, hastanın vücut yapısı ile orantılı bir meme büyüklüğü ideal hedeftir. Emzirme olasılığı olan hastalarda (daha önce evlenmemiş, çocuk sahibi olması muhtemel hastalar) meme belli bir ölçüye kadar küçültülebilmektedir. Uzman doktor muayene esnasında ölçümler yaparak memenin ne kadar küçültülebileceği ile ilgili detaylı bilgileri hastaya aktaracaktır.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Meme küçültme ameliyatı sonrasında hasta eve gittikten sonra en az 3 gün boyunca istirahat etmelidir. Meme küçültme ameliyatı sonrasında ağrı kesici ve antibiyotik kullanmak gerekecektir. Hasta ilaçlarını itina ve özenle kullanmalıdır. Ameliyat sonra pansumanlar aksatılmamalıdır. Bu uygulamalar ile iyileşme hızlı olacağı için 4 hafta boyunca kolun hareket ettirilmemesi önerilir. Ağır taşınmamalı, itme, çekme gibi işlemler yapılmamalıdır.

1 ay müddetle doktorun önerdiği sporcu sütyenini hasta istikrarlı bir şekilde kullanmalıdır. Bu sütyen hem ağrı komplikasyonlarını azaltacak hem de memenin şekillenmesinde önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Ameliyat sonrasında göğüste ödem yani şişlik meydana gelecektir. Ödemler ortalama 3-4 haftalık bir süreçte hızla azalma gösterecektir. Son şeklini ise 6-12 arasında alacaktır. Bu süre zarfında yanmalar, batma hissi olabilir ancak bu hafif ağrılar sürecin normalidir. Ameliyat sonrasında gerekli görüldüğü takdirde dikişler 12-15 gün içerisinde alınabilir. Göğüs estetiği ameliyatlarından sonra 2 ay kesinlikle ağır spor yapılmamalıdır. Spor yapmak isteniyorsa ilk 1 ayın ardından hafif yürüyüşler gerçekleştirilebilir.

Hastanın ağır yük kaldırması, kol ve göğüs kaslarını zorlaması oldukça sakıncalı bir durumdur. Göğüs kası zorlandığı takdirde göğüs arasında kanama görülebilir. Dikişler açılabilir. Bu nedenle olumsuz bir durum yaşanmaması için direktiflere uymak önemlidir.

1 Ay Sigaradan Uzak Durulmalı

Diğer bir önemli husus ise hastaların bu ameliyat sonrasında 1 ay müddetle sigara içemeyeceğidir. Sigara içmek yara iyileşmesinde gecikmelere neden olur. Ayrıca küçük damarları daraltarak ameliyat bölgesinde bulunan doku ve derinin kanlanmasını azaltabilir. Bu da doku beslenmesinin bozulmasına sebep olabilir. Hücre tahribi, ölümü, yaranın açılması, iltihap ve dikiş açılması gibi pek çok olumsuz durumu tetikleyebilir. O nedenle bu süre zarfında sigara içmemek hastanın iyiliğine olacaktır.

Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:02/01/2018
Okunma Sayısı:3030
Soru sor