Parkinson hastalığına karşı tedavi yöntemleri

Parkinson hastalığına karşı tedavi yöntemleri
Parkinson hastalığı titrek felç olarak bilinmektedir. Beynimizde salgılanan kimyasal maddelerden biri olan dopaminin salgılanamaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Dengeyi sağlayan bu kimyasal madde salgılanamadığı takdirde vücutta titreme yavaş hareket etme gibi dengenin bozulmasına neden olan hastalık ortaya çıkmaktadır.Parkinson hastalığı yavaş ve sinsi ilerleyen bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hastalık 10 yıl boyunca yavaşça ilerler ve sonunda felce sebep olur. Başlangıç olarak tek taraflı belirtiler ortaya çıkarken ilerleyen evrelerde bu belirtiler tüm vücuda yayılmaktadır. Bu hastalık genellikle 40 yaş ve üzerinde görülür. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir.Parkinson Hastalığını Belirtileri
Parkinson sinsi ilerleyen bir hastalık olduğundan uzun bir müddet fark edilemeyebilir. Genellikle ilk belirti el veya vücudun herhangi bir yerinde başlayan titremelerdir. İstirahat halinde bile bu titremeler kendisini gösterebilir. Bir diğer belirti ise hareketlerdeki yavaşlamadır. Hasta gündelik işlerini yaparken sıkıntı çekmektedir. Yemek esnasında herhangi bir tarafa dönüş yaparken yavaşlıklar göze çarpmaktadır.
Doktor hastayı muayene ederken kas sertliği ile karşılaşır. Normal olarak kişide bir gevşeme söz konusu ise kaslarda da o gevşeme olacaktır. Ancak Parkinson hastalığında kas daima gergin durumdadır. Diğer belirtiler arasında vücudun öne doğru yavaş yürümek, depresyon kas ağrıları, konuşma bozukluğu, hipertansiyon, yürürken kolların sallanması, yutma zorluğu ve terleme sayılabilir.Parkinson Hastalığında TedaviParkinson hastalığında tedavi hastaya kendi başına, bağımsız, aktif bir şekilde işlerini yapabilecek duruma getirmeye yöneliktir. Uygulanacak tedavi ile birlikte hasta tam olarak iyileşecek demek doğru olmaz. Parkinson hastalığında bazı sınırlı sayıda ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar eksik dopamini sağlamaktadır. Veya dopaminin parçalanmasını engelleyerek kullanım alanını artırmaktadır. Tedavi esnasında bu ilaçların oluşabilecek yan etkileri belirlenebilir. Yine de yan etkileri görüldü diye bırakmak doğru olmaz. Çünkü bırakıldığı takdirde hastalık yeniden kendisini gösterecektir. İlaç tedavisi ile titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlığın düzelmesi mümkün hale gelmektedir. Tamamen bir düzelme söz konusu olmasa bile azalma görülecektir.
parkinson

Tedavinin bir diğer önemli noktası psikolojiktir. Parkinson hastalığına karşı aile ve doktorun birlikte çaba göstermesi gerekir. Bu hastanın psikolojisi açısından, kendisini iyi hissetmesi açısından önemlidir. Bu şekilde hasta sağlığa kavuşmak için daha çok azim gösterecektir.Cerrahi TedaviCerrahi yöntem ilk tercih değildir. Fakat hastalık düzelmiyor ve ilaç kullanımı pozitif bir geri dönüş sağlamıyorsa cerrahi tedavi uygulanabilir. İki tip tedaviden söz etmek mümkündür. İlki, hastaya önce anestezi uygulanır ve ardından kafatasından bir delik açılarak gereken bölgelerdeki hücrelerde hasar yapılır. İkinci yöntemde elektrod takılır ancak bu sefer hasar hasar yapmadan tedavi gerçekleştirilir. Köprücük kemiğinin altına yerleştirilen uyarıcı vasıtasıyla bu elektrod kontrol edilmektedir. Bu tedaviler hastanın yaşına, maddi imkanlarına, hastalığın hangi evrede olduğuna göre farklılık gösterebilir. Verilecek ilaç dozu da yine yaşa göre farklılık gösterebilir. Özel Meltem Hastanesi Nöroloji bölümü uzman doktorları Parkinson hastalığına karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:18/02/2014
Okunma Sayısı:10196
Soru sor