Beyin sağlığınızı koruyabilir ve geliştirebilirsiniz

Beyin sağlığınızı koruyabilir ve geliştirebilirsiniz

Beyin sağlığını tehdit eden zihinsel ve psikolojik sorunlar hayat boyu insanların karşısına çıkmakta ve görülme sıklığı oranı da günümüzde gittikçe artmaktadır. Beyin fonksiyonlarının beklenen performansı verememesinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini belirten Uzm. Dr. İrem Yitmen, “Unutkanlık dediğimiz durum her yaşta ve sıklıkla rastlanan bir yakınmadır. İnsan bedensen ya da ruhsal bir şikayeti olduğunda doktora tüm detaylarıyla şikayetini anlatabilmektedir. Ancak unutkanlık ile karşı karşıya kalan birisinin durumu anlatması çok kolay olmayacaktır. Unutkanlık çoğu kez sinsice ilerler ve kişinin gündelik yaşamında yarattığı etkiyi doğal bir seyir sanmak çok kolaydır. Herkes hemen her gün unutkanlık yaşayabilir fakat bunun tıbbi bir değere ulaşıp ulaşmadığı noktasında yanıt bulmak güçtür. Doğal bir işlev olan unutkanlıkta bir hastalığın habercisi olduğunu söylemek zordur. Bu sebepledir ki unutkanlığın uzman kişiler tarafından doğru bir şekilde değerlendirilmesi son derece önem taşımaktadır.” dedi.

Zihinsel kapasite ölçmek mümkün

Zihinsel kapasitenin durumunu ölçmek günümüzde oldukça kolay bir duruma gelmiştir. Bu testlerde esasen dikkat edilmesi gereken ana nokta kişilerin kültür, dil ve eğitim gibi unsurlardan etkilenmeden herkese uygun testin tercih edilmesi olacaktır. Uygulanacak testlerin zaman içerisindeki değişikliğe de uyum sağlaması önemlidir. Günümüzde dijital ortamda değerlendirme sağlayan ve başarılı bir şekilde uygulanan testlerden birisi CANTAB yani “Cambridge Cognition” testidir. Bu testten elde edilecek veriler ile kişinin zihinsel kapasitesinin EKG’sı görülmektedir. Ayrıca tansiyon değeri olarak tanımlamak da mümkündür.

Unutkanlık kontrol altına alınabilir

Bu gibi zihinsel kapasitenin ölçülmesi testleri ile beyin sağlığı ile ilgili sorunları erken dönemde tanımlayıp tedavi etmenin dışında başka faydaları da bulunuyor. Bunlar:

  • Beyin sağlığını artıracak girişimlerin belirlenmesi,
  • Etkili, güvenli ve güncel ilaç tedavilerinin yapılabilmesi,
  • Çevresel ve biyolojik etkilerin beyin sağlığı üzerindeki etkilerinin ne olduğunun anlaşılması,
  • Hastalığa işaret etmeyen bir takım şüphelerin ortaya çıkarılarak ortadan kaldırılması şeklinde sıralanabilir.
  • Hastalık anlamı taşımayan belirtileri saptayarak gereksiz kaygının da ortadan kaldırılmasını sağlayabilmektedir.

Hatıralarınızı unutmadan mutlu bir yaşam için

Diyabet, hipertansiyon, yanlış diyet, hareketsiz yaşam ve obezite gibi kalp ve damar sağlığını tehdit eden risklerin beyin sağlığını da yakından ilgilendirdiğini dile getiren Uzm. Dr. İrem Yitmen, “Kişi hayatındaki bu yanlışları düzeltmelidir. Düzeltmez ise bireyleri ileriki dönemlerde inme ve bunama gibi riskler beklemektedir. Öğrenilenler, duygular, düşünceler ve hatıraların daima hatırlandığı bir yaşam için beyin sağlığına dikkat edilmelidir.” dedi. Ayrıca sağlıklı bir beyin için beyin check-up’ının da büyük önem taşıdığının altını çizdi. Bu sayede hem kişinin beyin sağlığı kontrol edilip hem de korunup geliştirmek mümkün hale gelmektedir.

Beyin sağlığınızı korumak için bunlar önemli

Beyin sağlığını korumak için bir takım tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. İrem Yitmen bunları şu şekilde sıraladı:

  • Düzenli bir şekilde fiziksel aktivite yapmak
  • Sigarayı bırakmak, alkol kullanımı varsa bunu azaltmak veya tamamen bırakmak
  • Kolesterol, kan şekeri, kan basıncı kontrolü ile ve tıbbi kılavuzlar vasıtası ile hayat boyu tedavilere dikkat etmek
  • Akdeniz diyeti uygulayarak beyin sağlığını desteklemek,
  • Uyku düzenine uymak,
  • İdeal kiloda kalmak,
  • Depresyon ve stresi kontrol altına almak,
  • Bir takım genetik özellikleri göz önünde bulundurmak beyin sağlığı açısından önemlidir.

Aktif hayat huzurlu bir yaşam için önemlidir

Beynin sessizlik ve sakinlikten hoşlanan bir organ olmadığını söyleyen Uzm. Dr. Yitmen, “Keyifli bir emeklilik büyük oranda torunlarla beraber olup zaman geçirmek, televizyon karşısına geçip sevilen dizi ve filmleri seyretmek, şehir hayatından uzaklaşmak ve sessiz sakin bir hayat sürmek şeklinde yorumlanır. Fakat bu isteklere rağmen beyin için sağlıklı olan zihinsel aktivitelerden uzaklaşmamak olacaktır. Beyin için yeni şeyler öğrenmek, yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni beceriler kazanmak özellikle emeklilik döneminde son derece önemlidir. Bu tarz bir hayat tarzı ile bellek, düşünce ve hayal dünyasını sağlıklı olarak ilerletmek mümkündür.” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/04/2018
Okunma Sayısı:1052
Soru sor