Bacaklarınız uykunuzda rahat bırakmıyorsa…

Bacaklarınız uykunuzda rahat bırakmıyorsa…

Huzursuz bacak sendromunun toplumumuzda neredeyse %10’unda görüldüğünü dile getiren Uzm. Dr. İrem Yitmen “hastalar genellikle iki bacaklarında da tam anlam veremedikleri karıncalanma, yanma, ağrı, elektriklenme gibi durumlardan dert yanarlar. Bu durum hareketsizlik ile artış gösterir. Ancak bacakları sallamak sureti ile ya da yürümekle azalma gösterir. Bacakları hareket ettirme dürtüsü gelişir ve bir süre sonra buna meydan okunamaz, alışkanlık haline gelir. Bunun neticesinde ise kişi uzun süre oturması gereken durumlarda dahi huzursuz olabilir ve yerinde duramaz. Özellikle kişi uzun süreli bir yolculuğa çıkıyorsa bu stabil duruş onun için çekilmez hale gelebilir.” dedi.

Hastalığın ilk evrelerinde şikayetler uyuya geçişte bacakları sık hareket ettirme ile gelişir. Bu nedenle uyuya geçiş ve devam ettirme sorunları yaşanır. Bu gibi durumlarda bazen hastanın partneri uyku esnasındaki hareketlenme, sıçramalardan dolayı rahatsızlık duyabilir. Eğer huzursuz bacak sendromu erken evrede tedavi edilmez ise şikayetler gündüz de devam eder. Bu durumda uzun süre hareketsiz kalmayı gerektiren anlar çekilmez hale dönüşür. Bazı hastalarda bu durum kollarda da görülebilir. Hasta olan kişi kollardaki hareketsizlikle benzer şikayetlerle hastaneye başvurabilir.

Kas ağrısı ile karıştırmamak gerek

Hastalığın tanısının bu noktada önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. İrem Yitmen, “Dikkatli bir öykü araştırması yapılmalı,bacaklardaki bu durumun önemsiz bir kas ağrısı, ya da yorgunluk, kramp gibi durumlarla ilişkili olmadığı iyi belirlenmelidir.” dedi. Genellikle hastaların 3’te 1’inde huzursuz bacak sendromu aile öyküsüne sahiptir. Bu nedenle hastalık ortaya çıkıyorsa genellikle daha erken yaşlarda görülmektedir. 

Depresyon ilacı kullananlarda veya hamilelik döneminde risk daha yüksek

Genellikle huzursuz bacak sendromunun altında çok ciddi bir rahatsızlığın bulunmadığını dile getiren Dr. Yitmen, “Bu hastalık, hastalığa yakalananların %20’sinde demir eksikliği ile görülür. Demir depoları boş ise bu hastalığın tetiklenmesi çok daha fazla olacaktır. Tiroit hastalıklarında, gebelik esnasında, Parkinson veya romatizmal hastalıklarda ve ayrıca varisi olanlarda daha yoğun olarak görülmektedir. Bunların dışında, alerji ilaçları kullananlarda, depresyon, epilepsi gibi hastalığı bulunanlarda sendrom daha belirgin olarak ortaya çıkar. 

Doğru tedavi planı ile üstesinden gelmek mümkün

Doğru tedavi için doğru bir plan yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Yitmen, “Huzursuz bacak sendromunda genel olarak ilaç tedavisi uygundur. Spesifik olarak Parkinson hastalığında da kullanılan bir takım ilaçların oldukça düşük dozajlarının alımı bile şikayetlerde azalma etkisi gösterir. Yine aynı şekilde nöropatik ağrıların tedavisinde kullanılmakta olan bazı ilaçlar da tedavinin iyiye gitmesi açısından etkisini göstermektedir. Ancak hastalığın altında yatan başka bir durum söz konusu ise iyice araştırılmalı ve ona göre tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Şayet hastanın demir eksikliği bulunuyorsa yerine koyma tedavisi uygulanır. Ayrıca yerine koymaya uygun olarak planlama yapılmalıdır.” dedi.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/05/2018
Okunma Sayısı:3337
Soru sor