Elleriniz titriyorsa dikkat !

Elleriniz titriyorsa dikkat !

Gerek yaşam stresi gerekse nörolojik hastalıkların neden olduğu el titremesi hayat kalitemizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı önemli hastalıklar el titremesine neden olacağı gibi; bedensel yorgunluk, kan şekerindeki düşmeler, stres, kafein bağımlılığı gibi nedenler de ellerde titremeye sebep olabiliyor. El titremesinde neden ortaya çıkarıldığında amaca yönelik tedavilerle genç ve ya yaşlı bir çok kesimden hasta tedavi edilebiliyor. Meltem Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. İrem Yitmen ellerde titreme ve bu titremelerin tedavisi konusunda bize bilgiler veriyor...

El Titremesi Neden Olur ?

İnsanlar çalışırken ve ya dinlenirken ellerinde oluşan istemsiz ritmik hareketlere eltitremesi bir diğer adı ile el tremoru denir. Ellerde en çok titreme insan öfkelendiğinde, korktuğunda ve ya heyecanlandığında görülen ruhsal durum dalgalanmalarında görülmektedir. Bu tür titremeler insan içinde bulunduğu bu durumdan uzaklaştığında, yani sakinleştiğinde geçer. Bu fizyolojik tremordur.

Başa bir çeşidi ise esansiyel tremordur. Bu insanlarda sıklıkla görülen titreme rahatsızlığıdır. Bu titreme tipi genelde ilk başlarda tek elde görülür, ilerleyen süreçte ise diğer ele de geçebilmektedir. İlk başlarda sadece duygusal dalgalanmalarda görülen bu titremeler sonralarda artabilir. İnsanların olmadığı yerlerde kişinin zihninde '' Başka insanların yanın da da ellerim titrerse'' şeklinde kaygı ve korkular neticesinde de heyecana kapılıp titremeye ortam hazırlanmış olunur. Bu durum kişide öz güven eksikliğine neden olur. Hatta kişi kendini toplumdan soyutlamaya başlar ve bu durum iyice kendini dışlamaya kadar gidebilir.

Titreme İlerleyen Süreçte Vücuda Yayılabilir

Elde başlayan titremeler zamanla vücutta baş, bacak, gövde, çene, dil, ses gibi çeşitli bölgelere yayılma eğilimi göstermektedir. Bu tip titremeler sonucunda kişinin hayat kalitesi düşer. Yazı yazma veya su içme gibi basit hareketlerde bile zorlanma gözlenebilir. Hastalık genelde 40 yaş üzeri insanlar da görüldüğü gibi gençlerde de görülebilmektedir. Ellerde titremede sorununun genetik olma durumu yüzde 50'dir. Ayrıca titreme olan hastaların yüzde 20'si gibi oranında parkinson hastalığının görülme olasılığı yüksektir.

Parkinson Hastalığı El Titremesine Yol Açar mı?

Çoğunlukla 60 yaş üzeri hastalarda görülen parkinson hastalığı, bir elin veye iki elin birden titremesine neden olabilir. Bu hastalık nadiren de olsa genç yaştaki insanlarda da görülebilir. Parkinson hastalığında ilk belirtiler; baş parmağın ve işaret parmağının ritmik bir şekilde titremesidir. Bu belirtileri vücudun öne doğru eğilmesi, hareketlerde yavaşlama, yürüyüşte bozulma, küçük adımlar atma, yazı yazarken harflerin küçülmesi ve eklemlerde oluşan direnç takip etmektedir. Zaman ilerledikçe tek elde görülen titreme diğer ele, tek bacakta görülen titreme diğer bacağa da geçebilir. Son evrede de dudak ve çene kısmında da titremeler baş gösterebilir.

Kan Şekeri Düşen İnsanlarda Titreme

İnsanlarda kan şekerinin düşmesi el titremesine yol açabilir. Bu titreme genellikle yemeklerden bir kaç saat sonra olabilir. Bu durum orta yaşlı insanlarda daha çok görülür. Bu şekilde kanda şeker düşmesi durumunda baş dönmesi, halsizlik gibi belirtiler kişinin hayat kalitesini azaltmaya neden olur. Bu kişilerin mutlaka endokrinoloji uzmanı tarafından görülmesi gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Ellerde Titreme Görülür?

  • Beyin damar hastalıkları
  • MS hastalığı
  • Fazla ilaç kullanımı
  • B vitamin eksikliği
  • Beyincik ile ilgili hastalıklar
  • Zehirli guatr hastalığı
  • Aşırı oranda alkol kullanımı
  • Epilepsi hastalığı
  • Distoni
  • Vücuttaki sinirlerin işlevini kaybettiği polinöropati gibi durumlar...

El Titremesinin Tedavisi

El titremesi tedavisinde amaç sadece el titremesini anlık olarak ötelemek değil, titremenin kaynağında yatan nedenleri bulup onları da ortadan kaldırmaktır. Bu titremeye herhangi bir hastalık neden oluyorsa bu hastalığın tedavisine yönelikte bir uygulama yapılması söz konusudur. Bu hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemler, botoks veya ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Eğer hastalık ilaçlarla kontrol altına alınabiliyorsa tedavisine bu yönde devam edilir. İlaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulur. Çoğunlukla esansiyel tremor ve parkinson hastalarında cerrahi yöntemler uygun görülebilir. Kullanılan ilaç tedavisine rağmen yazı yazma, yemek yeme, su içme, kaşık tutma gibi temel fonksiyonlarda bozukluk devam ediyorsa ameliyat konusu ön plana alınmalıdır.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:31/01/2018
Okunma Sayısı:5293
Soru sor