Koroner damar hastalığı yaşamı tehdit ediyor

Koroner damar hastalığı yaşamı tehdit ediyor
Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de koroner damar hastalığı ile mücadele edenlerin sayısı git gide artmaktadır. Bu ciddi rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. İnsan vücudundaki organlar görevlerini yerine getirmek için besin ve oksijene ihtiyaç duymaktadırlar. Bu besin ve oksijen organlara atardamar yani atardamar yani arter vasıtasıyla taşınır. Atardamarlara kanın pompalanması ilevini kalp yürütmektedir.Kalbin de görevlerini yerine getirmesi için beslenmesi gerekir. Kalbşn kendisini besleyen damarlara koroner damar yani koroner arter adı verilmektedir. Koroner arterde damar sertliği sonucu ortaya çıkan daralma veya tıkanmada kalp yeterince beslenemez. Bu da görevlerini aksatmasına neden olur. Pompa görevi önemli bir görevdir ve bu aksadığı takdirde kalp yeterince beslenemez. Bu şekilde organlarımıza gerekli besin maddeleri ve oksijen gitmez. Bunun sonucunda zamanla çeşitli organlara ait belirtiler ortaya çıkar.
koroner arter

Erken Tanı İle Hayat Kurtarılabilir

Koroner arter
hastalığı taşıma riski olanlarda erken teşhis ve tanı ile hayati tehlike atlatılabilmektedir. Burada hedeflenen amaç risk taşımakta olan kişiyi olası bir kalp krizinden korumaktır. Bu sebeple uygulanan yöntemler EKG, eforlu EKG, ekokardiyografi, vasıtası ile koroner riski taşıyan kişi testten geçirilmektedir. Tanıda kesinlik için koroner anjiyografi tanısal işlem uygulanmaktadır. Tanının kesin bir sonuca bağlanması için koroner anjiyografi tanısal işlem uygulanır. Koroner anjiyografi dedimiz şey bir tanı yöntemidir. Ameliyat türü değildir. Anjiyografi İle Erken Tanı İmkanı
Koroner anjiyografi kalp damarları içerisine ilaç verilmesi ile özel bir görüntü elde edilmesi durumudur. Koroner anjiyografi, anjiyografi cihazı ve deneyimli kardiyoloji uzmanının takibinde gelişmiş laboratuarlarda yapılır. Bu işlem hastanın uyutulma zorunluluğunu gerektirmez. Bu aşamada hasta uyanıktır ve konuşabilir. Kalp damarlarına ulaşmak için genel olarak sağ kasık atardamarı kullanılır. Sağ kasık atardamarına ulaşmak için kasık bölgesi iğne ile uyuşturulmaktadır. Bundan sonra damar içerisine plastik kılıf yerleştirilmektedir. Bunun ardından bükülme kabiliyeti olan bir boru plastik kılıf vasıtasıyla kalıbı besleyen giriş kısımlarına yerleştirilir. Ve ardından koroner arter içine boyalı bir madde verilmektedir. Bu biçimde değişik açılardan çekilmiş olan filmlerde koroner damarlar görüntülenmektedir. Hangi bölgede ne kadar daralma olduğu kontrol edilir. Boyalı madde injeksiyonunda herhangi ağrı ya da acı meydana gelmez.Günümüzde kalp rahatsızlıklarına bağlı ölüm oranlarının yükseldiği düşünülürse muayenelerin sıklaştırılması bir zorunluluk durumundadır. Özel Meltem Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzman doktorları hastalarına bu şekilde detaylı bir muayeneden geçirerek tanı teşhis ile gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:02/01/2014
Okunma Sayısı:11709
Soru sor