Doğumsal kalp hastalıklarında tanı ve tedavi

Doğumsal kalp hastalıklarında tanı ve tedavi
Ülkemizde ortalama 200 bin yetişkinde doğumsal kalp rahatsızlığı olduğu tahmin ediliyor. Önceden doğumsal kalp rahatsızlıklarında tanı teşhis ve tedavi oldukça güç iken günümüzde ilerleyentıbbın imkanları doğrultusunda bu işlemler daha kolay yapılmaya başlanmıştır. Erişkin yaşa gelmiş doğumsal kalp hastaları kabaca iki şekilde gruplandırılmaktadır. Daha önce hastalığı fark edilmemiş ve tanısı yeni konmuş hastalar grubu, çocukluk zamanlarından beri hastalığı fark edilmiş ve takip kontrol altında tedavi uygulanan grup şeklindedir. İkinci gruptaki hastaların bir kısmı bir veya birkaç kez ameliyat geçirmiş olabilmektedir, diğer kısım ise hastalığa karşı tedavi gereksinimi duyulmayacak derecede hafif miktarda olabilmektedir.
kalp hastalıkları

Daha önceden bir ya da birkaç kez ameliyat geçirmiş hastalar, morarma ile kendisini gösteren doğumsal hastalığı olanlar, kalp kasılması bozuk ve pulmoner damar basıncı yüksek olan hasta grubu yüksek risk altındadır. Bu hastalarda ilerleyen zamanla birlikte farklı ilave problemler oluşabilmektedir. Bu problemler ise ciddi olmakla birlikte hastaların hayatını tehdit edebilmektedir. Çocukluk evresinde rahatlıkla baş edilebilecek bazı sorunlar yaş ilerledikçe ciddiyete bürünmektedir. Bu hastaların bir kısmında çocukluk evresinde yapılan tedavi edici müdahaleler tam düzeltici olabilmektedir. Ancak diğer bir kısım hastada amaç yalnızca çocukları erişkin yaşlarına sağ salim getirmektir. Bu tip hastalara erişkin yaşlarda tamamlayıcı anjiyo, ameliyat, hastane yatış ve yoğum bakım takipleri yapılabilmektedir.
kalp rahatsızlıkları

Erişkin yaşlarda olan hastaların doğumsal kalp rahatsızlığının takibi ve tedavisi özel bilgi ve beceri gerektirir. Bu hastalara başarılı bir tedavi sunmak için uzman bir geçiş kliniği önemlidir. Erişkin kardiyologları, doğumsal kalp hastalığı olan yetişkin hastalardaki karmaşık, sıkıntılı sorunlarla başa çıkacak kapasitede olmayabilir. Çocuk kardiyologları ise erişkinlerdeki sağlık sorunları ile başa çıkmaları zordur. Bu nedenle bir ekip çalışması söz konusu olabilmektedir. Böylece süreç çok daha sağlıklı ilerleyebilecektir.
Doğuştan kalp hastalığı olan erişkin hastalar, meslek seçimi, gebelik, yaşam tarzı, efor kapasitesi hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilir. Kalp rahatsızlığı olan kadın hastaların büyük çoğunluğu dikkatli bir kontrol süreci ile hamileliklerini yaşayabilirler. Bu tür hastalarda gebelik öncesi genetik danışmanlık uygun görülür. Hastaların risk değerlendirmesi yapılır. Yüksek risk grubuna girenler doğum kontrolü açısından bilgilendirilir.

Özel Meltem Hastanesi
Kardiyoloji bölümü uzman doktorları doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarının teşhis tanı ve tedavisini başarılı şekilde gerçekleştirmektedirler.  
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:31/12/2013
Okunma Sayısı:9828
Soru sor