Efor testi ile kalbinizi dinleyin

Efor testi ile kalbinizi dinleyin
Oldukça sık uygulanan efor testi, kalbin etkilerini test edebilmek için yapılan tarama testlerinden birisidir. Kalbin genel sağlığı hakkında bilgiyi bu test vasıtasıyla alabilmekteyiz.  Test aşamasında hasta yürüme bandında yürümekteyken, koşarken, duran bisikletin pedalını çevirirken kalbin elektriksel aktivitesi de kaydedilmektedir. Bu test vücudun artmış olan oksijen ihtiyacına karşı kalbin vermekte olduğu tepkiyi saptamaktadır. Normal dinlenme esnasında EKG'de görülmeyen bozulmalar bu test vasıtasıyla ortaya çıkabilmektedir.
efor test

Efor Testine Hazırlık ve Test Aşaması
Efor testi öncesi hasta en az 3 saat öncesinde herhangi bir gıda veya içecek almamalıdır. Özellikle belirtilmediği sürece hasta ilaçlarını alması gerekmektedir. Hastaların egzersize uygun ayakkabı ve elbise giymeleri gerekir. Stres testi kardiyoloji bölümü olan hastanelerde veya doktor özel ofislerinde yapılmaktadır. Testten hemen önce hasta göğsüne elektrotlar yerleştirilir. Elektrotların yapıştırılmış olduğu yerlerde hafif bir kızarma hissi olabilir. Egzersiz öncesi hastanın EKG ve kan basıncı ölçülmektedir. Test süresince sürekli olarak EKG çekilmekte ve belirli aralıklarla kan basıncı ölçümü yapılmaktadır. Yürüme bandının hızı ve eğimi duruma göre belirli aralıklarla artırılmaktadır. Bu test esnasında hasta göğsünde ağrı, nefes daralması ya da çarpıntı hissedebilmektedir.
efor test

Efor testinde hastanın egzersiz aletinde yürümesi ya da pedal çevirmesi gerekmektedir. Bu sırada hastanın EKG kaydı alınmaktadır ve kan basıncı ölçülmektedir. Bu şekilde kalbin artan iş yüküne karşı kalbin vereceği yanıt kayıt altına alınır. Kalp atımlarının izlenmesi egzersizden sonra 10-15 dakika ya da kalp hızı normal oranlara gelene kadar devam etmektedir.

Efor Test Sonuçları
Normal şartlarda kalp hızı iş yükü kondisyon ve yaşa göre artış göstermektedir. Efor testi göğüs ağrısının sebeplerini belirleme, kalbin egzersiz kapasitesini değerlendirme, en uygun egzersiz oranını belirleme, hastaların kullanmakta olduğu ilaçların etkinliğini araştırma, kalp ritim bozukluklarını tespit amacıyla yapılmaktadır. Efor testi sonuçlarında kalbin performansı ölçülerek olası sıkıntılar ortaya çıkarılmaktadır.
Özel Meltem Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzman doktorları efor testini profesyonel bir şekilde yaparak kişinin kalp sağlığından emin olmasını sağlıyorlar.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:17/12/2013
Okunma Sayısı:12463
Soru sor