Fako yöntemi ile katarakttan kurtulun

Fako yöntemi ile katarakttan kurtulun
Yaşlanmayla birlikte kendini gösteren ve günümüzde büyük bir sorun olan göz hastalığı katarkt artık FAKO yöntemiyle kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Katarakt; göz bebeğinin arkasında bulunan, gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan göz merceğinin şeffeflık durumunu kaybetmeye başlamasıdır. Bu şekilde arkadaki sinir tabakasına net görüntü düşmemeye başlar. Yaşın ilerlemesi ile görünen katarakt şimdi FAKO yöntemiyle kolaylıkla tedavi edilebilmekte, kişinin görü yetisi yeniden sağlanmaktadır. Kataraktın Sebepleri Nelerdir?Kataraktın oluşumundaki en büyük etki yaşlılıktır. 50 yaşı geçmiş kişinin göz merceğinde bulanıklaşma meydana gelmeye başlar. Şeker hastalığı ve kortizon grubu ilaçlar ile aşırı güneş ışığına maruz kalma, sigara, beslenme alışkanlığının bozukluğu kataraktın daha erken ortaya çıkmasını tetiklemektedir. Göze gelebilecek bir darbe kataraktın ortaya çıkmasına neden olabilir. Doğumsal olarak bebeklerde de katarakt görülebilmektedir. Bebeğin anne karnında geçirdiği ateşli hastalıklar, doğum travması, metabolik problemler doğuştan katarakta neden olabilmektedir. Ayrıca eğer ailede katarakt hikayesi var ise çocuk da görülme riski de yüksektir. kataraktKataraktın Belirtileri
Katarakt uzağı ve yakını görememe, insan yüzlerini, yol tabela ve işaretlerini tanıyamama, ışıkta gözlerin kamaşması ve sulanma ile kendini belli eder. Bu şekilde yavaş yavaş görme kaybı oluşur. Katarakt belirtileri katarakt çeşit ve derecesine göre değişiklik gösterebilir. Çekirdek katarakt dediğimiz çeşitte uzak görmede bulanıklık vardır. Arka zar kataraktı dediğimiz çeşitte ise uzak görme nispeten iyi fakat yakın görme oldukça bozuktur. Bunun yanında parlak ışıkta şiddetli bir kamaşma söz konusudur. Katarakt ilerlediği takdirde uzak ve yakın görme iyice bozulur. Olgunlaşmış kataraktta görme yetisi tamamen kaybolur. Yalnızca ışık hissi oluşur.

Kataraktın Tedavisi ve FAKO Yöntemi 
Katarakt ilaç veya gözlükle baş edilecek bir hastalık değildir. İlerlemesini durdurabilmek de mümkün olmamaktadır. Kataraktın kesin tedavisi ameliyattır. Ameliyatta şeffaflığını kaybetmiş göz merceği alınıp yerine yeni bir göz merceği yerleştirilir. Katarakt tedavisinde uygulanan en güncel ameliyat sistemi FAKO yöntemidir. katarakt tedavisiAmeliyat öncesi hastaya detaylı bir muayene yapılmaktadır. Ultrason vasıtası ile göz merceğinin numarası ölçülür. FAKO ameliyatı küçük çocuklarda narkoz ile yapılmaktadır. Aşırı sinirlilik hali gösteren ve duramayacak hastalara göz etrafına iğne ile anestezi yapılır. FAKO ile katarakt temizlendikten sonra göz merceği ikiye katlanır ve FAKO cihazı ile girilen bölgeye yerleştirilir. Ameliyat 10 dakika kadar kısa bir sürede tamamlanır. Hasta hemen günlük yaşantısına geri dönebilir. Ameliyat sonrası gözde hafif bulanıklaşmalar olacaktır. Ertesi gün bu bulanıklaşma netleşecek 1-2 hafta içerisinde tamamen net bir hal alacaktır.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:26/10/2013
Okunma Sayısı:11547
Soru sor