Zamanı saatinize bakıp söyleyemiyorsanız dikkat!

Zamanı saatinize bakıp söyleyemiyorsanız dikkat!

Etrafa bakarken gözünüzde karanlık alanlar mı oluşuyor? Görmenizde bulanıklık mı yaşıyorsunuz?

Görüşünüzde bozulma gibi belirtilerle fark edilen “makula dejenerasyonu” hastların belirtileri duyumsamaya başlamasının ardından hızlıca ilerleyebiliyor. “Sarı nokta rahatsızlığı” olarak da ifade edilen bu hastalık erken tanı sayesinde tedavi edilebilmesi mümkün oluyor.

Merkezi görüşün tamamen kaybedilme riski vardır

Retinanın ayrıntıları açık bir şekilde görebilmesine açık olan, merkezi görmeden sorumlu gövdesi makula olarak tanımlanmaktadır. Ufak bir parçasını oluşturmasına rağmen retinanın geri kalan kısmına karşın detaya en duyarlı yapıdadır. Gözde makulanın işlevini kaybetmesi ya da yeni damar yapılarının şekillenmesiyle retina tabakalarının bozulmaya yüz tutması, yaşa bağlı makula dejenerasyonu olarak da tanımlandırılır. Birçok insanda vücudun doğal olarak yaşlanın da etkili bir kolu olarak gelişen bu rahatsızlık, bazı hastalarda merkezi görüşün tamamen kaybedilmesi ile neticelenir. Genelde ise çevresel görüş etkilenmez.

Genetik geçişli olması mümkün

İnsan vücudundaki hücreler, oksijen ile sürekli reaksiyon halindedir. Bu aktivitenin getirisi olarak, vücutta serbest radikaller olan ufak moleküller üretilir. Moleküller hücreleri etkiler ve kimi zaman onlara zararı bile olabilir. Bu şablonun sarı nokta rahatsızlığının gelişiminde mühim bir rol oynadığı tahmin edilmektedir. Genetik geçiş de mühim bir risktir. Bazı çalışmalar, iltihabın da etsinin bulunduğunu göstermektedir. Aşırı aktif bir bağışıklık sistemi de rahatsızlığın ortaya çıkmasında bir sebep olabilmektedir.

Etkisi iki göze de olabiliyor

Bazı hastalarda retina çevresinde normal olmayan kan damarları üremektedir. Tedavi edilip edilmesinin önemi olmamakla birlikte sadece makula dejenerasonu körlüğe yol açmaktadır. Daha ilerlemiş durumların izlendiği kişiler, yanal ya da çevresel görüşünü kullanarak faydalı görüş sahibi olmayı devam ettirebilmektedir. Bu rahatsızlık görme yetisi kaybına neden olduğunda, genellikle bir gözde başlamakta, diğerini ise sonra etkisi altına almaktadır. Birçok birey net bir görme sorunu olana ya da göz tahlilinde tespiti olana kadar sarı nokta rahatsızlığına yakalandığının farkında olmamaktadırlar. 

Belirtilere dikkat!

Sarı nokta rahatsızlığı, kuru ve yaş olarak iki etkene ayrılır. Kuru etken sarı nokta rahatsızlığının belirlenmesi; bulanık yakın mesafeyi görememe ya da okuma vizyonu, yalnızca ışıklı ortamlarda yakını görme, bulanık görüş, parlayan ışıktan az ışığa geçişte görme bozukluğu, insanların yüzlerini tanıma problemi ya da yetersizliği ara mesafelerde belirtisiz görüş yer almaktadır. Tedavide başarı, erken tanı ile doğrudan ilişkilidir. Erken tanı olduğunda tedavi edilebilen ileri yaş rahatsızlığı olan sarı nokta rahatsızlığının hastalar tarafından en önemli olumsuzluğu, birçok kez gecikmeli fark ediliyor olmasıdır.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:14/02/2018
Okunma Sayısı:1105
Soru sor