Katarakta kesin çözüm : fako

Katarakta kesin çözüm : fako
Günümüzün ciddi göz rahatsızlıklarından birisi de yaşlanmayla beraber ortaya çıkan katarakttır. Katarakt FAKO yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Katarakt dediğimiz durum göz bebeğinin arkasında bulunan gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan göz merceğinin şeffaflık durumunu kaybetmeye başlama durumudur. Arkada bulunan sinir tabakasına net görüntü düşmemeye başlar. Katarakt yaşın ilerlemesi ile kendisini gösterir. Kataraktın en etkin tedavi yöntemi ise FAKO'dur. Katarakt SebepleriKataraktın oluşumundaki en büyük etki yaşlanmadır. 50 yaşı geçmiş kişinin göz merceğinde bulanıklaşma meydana gelir. Şeker hastalığı, kortizon grubu ilaçlar, aşırı bir şekilde güneş ışığına maruz kalma, beslenme alışkanlıklarının bozuk olması, sigara, kataraktın erken evrede ortaya çıkmasını tetiklemektedirler. Yine aynı şekilde göze gelebilecek bir darbe de kataraktın meydana gelmesine sebep olabilir. Doğumsal olarak bebeklerde de katarakt görülebilmektedir. Bebeğin anne karnındayken geçirdiği ateşli hastalıklar, metabolik problemler, doğum travması doğuştan katarakta sebebiyet verebilir. Bununla beraber ailede katarakt hikayesi var ise çocukta görülme riski de bir o kadar fazla olacaktır.
katarakt

Katarakt Belirtileri Nelerdir

Katarakt
uzağı ve yakını görememe, yol tabela ve işaretlerini seçememe insan yüzlerini ayırt edememe, gözlerin sulanması, ışıkta fazlaca kamaşması gibi belirtiler gösterebilir. Bu şekilde yavaş yavaş görme kaybı başlayacaktır. Katarakt belirtileri katarakt çeşit ve derecesine göre farklılık gösterebilir. Çekirdek katarakt dediğimiz türde uzakta görmede bulanıklık vardır. Arka zar dediğimiz kataraktta uzak görme nispeten iyi olsa da yakın görme oldukça bozuktur. Bununla beraber parlak ışıkta şiddetli bir kamaşma söz konusudur. Katarakt ilerlerse uzak ve yakın görmede iyice bozulmalar görülür. Olgunlaşmış katarakt dediğimiz türde görme yetisi tamamen kaybolacaktır. Yalnızca bir ışık hissi olacaktır.

Kataraktın FAKO Yöntemi İle Tedavisi
Katarakt ile gözlük veya ilaçla baş etmek mümkün değildir. İlerlemesini durdurmak da imkansızdır. Katarkt ile mücadelenin tek yolu ameliyattır. Ameliyat esnasında şeffaflığını kaybetmiş göz merceği alınarak yerine yeni bir göz merceği yerleştirilmektedir. Katarak tedavisinde kullanılan en güncel yöntem FAKO yöntemidir.
FAKO dediğimiz cihaz ile katarakt temizlenir ve ardından göz merceği ikiye katlanır. Cihaz ile girilen bölgeye yerleştirilir. Ameliyat 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Hasta hemen günlük yaşantısına geri döner. Ameliyat sonrasında gözde hafif bir bulanıklaşma olabilir. Ertesi gün bu bulanıklaşma ortadan kalkacaktır. 1-2 hafta içerisinde ise tamamen net bir hal alacaktır. Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü uzman doktorları FAKO yöntemi ile katarakt ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedirler.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:17/02/2014
Okunma Sayısı:14374
Soru sor