Kataraktın çaresi fako

Kataraktın çaresi fako

Göz hastalıkları deyince günümüzün en sık karşılaşılan hastalığı katarakt olarak öne çıkmaktadır. Özellikle ilerleyen yaş ile birlikte kendisini belli eden kataraktın tedavisi ise FAKO yönteminden geçmektedir. Katarakt dediğimiz durum göz bebeğinin arkasında bulunan ve gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi durumudur. Böylelikle arkadaki sinir tabakasına net görüntü düşmesi olanaksız duruma gelmektedir. Geçmiş yıllarda tedavi sürecinde büyük sıkıntılar yaşanırken günümüzde uygulanan tedavi yöntemi ile kataraktın önüne geçmek oldukça kolay olmuştur.

Kataraktın Görülme Nedenleri

Kataraktın en sık görülme nedeni ilerleyen yaştır. Özellikle 50 yaşını geçmiş kişilerin göz merceğinde bulanıklaşma başlar. Şeker hastalığı, kortizon grubu ilaçlar, sigara kullanımı, güneş ışığına aşırı şekilde maruz kalma, beslenme bozuklukları kataraktın daha erken ortaya çıkmasına neden olur. Göze alınabilecek bir darbe kataraktın her dönem çıkmasına olanak tanır. Bebeklerde doğumsal katarakt kendisini gösterebilir. Ailede katarakt hikayesi olan çocuklarlarda bu hastalığın görülme riski fazladır.

Kataraktın Belirtileri

Işıktan etkilenme, insan yüzlerini seçememe, yol işaretlerini görmede zorluk, tanıyamama, göz sulanması, uzak ve yakın görmede sorunlar şeklinde kendisini gösterir. Görme kaybı yavaş yavaş kendisini belli eder. Kataraktın belirtileri kataraktın hangi çeşitte ve derecede olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Çekirdek kataraktı dediğimiz durumda uzakta görmede bulanık olur. Fakat yakını görmede geçici bir şekilde rahatlık vardır. Arka zar kataraktı dediğimiz durumda uzak görme kısmen iyidir fakat yakın görmede bozukluklar vardır. Bununla beraber parlak ışıkta şiddetli bir kamaşma söz konusu olur. Olgunlaşmış kataraktta görme tamamen kaybolmaktadır. Yalnızca ışık hissi vardır.

FAKO Yöntemi ile Katarakt Ameliyatı

Kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi yoktur. Bu hastalıkta uygulanacak tek yöntem ameliyattır. Ameliyatta şeffaflığını kaybetmiş göz merceği alınmaktadır. Bunun yerine yeni bir göz merceği yerleştirilmektedir.

FAKO dediğimiz yöntem katarakt tedavisindeki en etkin yöntemdir. Ameliyat öncesi hastanın ayrıntılı bir göz muayenesi yapılır. Ultrason cihazı ile göz merceğinin numarası ölçülür. Hastanın hastanede yatmasına gerek kalmaz. Çocuklarda FAKO ameliyatı uyutularak yapılır. FAKO ile katarakt temizlendikten sonra göz merceği ikiye katlanmaktadır. Hasta ameliyat sonrası aynı gün taburcu olmaktadır. Ameliyat süresi 10 dakika kadar kısa bir süredir.

Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü uzman doktorları FAKO yöntemi ile katarakt ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedirler.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/01/2014
Okunma Sayısı:11254
Soru sor