El titremesi ciddi hastalıkların habercisi olabilir

El titremesi ciddi hastalıkların habercisi olabilir
Titreme dediğimiz olay çoğu zaman ellerde görülürken vücudun diğer bölümlerinde de görülebilir. Titreme şikayeti olan hastalar ilk başlarda kişiyi çok fazla rahatsız etmezken yaşın ilerlemesi ile birlikte el, kol ve bacak titremeleri artar. Parkinson hastalığına bağlı titreme özellikle kişinin yaşamını oldukça zora sokmaktadır. Eğer titreme dediğimiz durum kişi dinlenirken ortaya çıkıyorsa genel olarak Parkinson hastalığından şüphelenilmektedir. Sıklıkla ileri yaşlarda görülen bu titreme en çok el titremesi şikayeti ile gözlemlenir. Kişi yatarken, otururken dinlenirken özellikle ellerinde ve bacaklarında titremeler görülür. Bu durum kişinin fiziki açıdan hareketlerini sınırlamanın yanında psikolojik sorunların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.Titremeler Ciddi Rahatsızlıkların Sinyali OlabilirBir diğer titreme olayı iş yaparken görülen titremelerdir. Ellerde görülen bu titremede kişi çay taşırken ellerinin titremesi ile çay fincanın sesi duyulabilir. Hasta kişi kollarını yukarı kaldırdığı takdirde el titremeleri ile dikkat çeker. Bu tür el titremeleri ise genellikle genç yaşlarda görülmektedir. Genel olarak kalıtsal diyebileceğimi nedenlere bağlı olarak gelişen bu tür el titremeleri ?Esansiyel Tremor? dediğimiz bir başlık altında incelenebilir.
titreme tedavisi

Aktif Hareket Esnasında Görülen Titreme
Yukarıda saydığımız titreme türlerini yanı sıra bir de aktif, fiziksel haraketler sırasında meydana gelen titreme türleri vardır. Bu türdeki titreme durumlarına genellikle felç geçirme durumu ya da şiddetli kafa travmalarının ardından veya sinir sistemi rahatsızlıklarının ardından görülmektedir.  
Titreme durumu genellikle gündüz saatlerinde kendini belli eder. Aşırı hareketlilik, endişe, sinirlilik durumda tavan yapar. Uyku esnasında ise titremeye rastlanmaz.

Mutlaka Doktora Görünmelidir

Titremenin tedavisi öncelikle nedeninin teşhisi ile mümkün olmaktadır. Bunun için de gerekli testler yapılmalı ve titremenin neden kaynaklandığı bulunmalıdır. Bazı kişiler özellikle el titremelerini dikkate almamaktadır. Unutulmamalıdır ki bu titremeler Parkinson gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Erken tanı ile titremenin tedavisi rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu sebeple titremeler dahilinde derhal bir doktora görünmeli ve geciktirilmemelidir.Özel Meltem Hastanesi Nöroloji Bölümü doktorları uyguladıkları testler ile titremenin kaynağını bulup en etkili şekilde tedavi sürecini gerçekleştirmektedirler.
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/11/2013
Okunma Sayısı:11290
Soru sor