Doğuştan kalp hastalıklarında erken teşhis önemlidir

Doğuştan kalp hastalıklarında erken teşhis önemlidir
Çocuklarda görülen kalp rahatsızlıkları doğumsal veya edinsel olarak iki grupta incelenebilmektedir. Erişkinlerde görülenlerin aksine çocuklarda görülen kalp rahatsızlıkları genellikle doğumsaldır. Bu tür çocuklarda bir takım kalp rahatsızlıkları ile dünyaya gelirler. Çocuklardaki yapısal bozukluklar hamileliğin erken evrelerinde, annenin daha hamile olduğunu bile fark etmediği zamanlarda başlayabilir. Çoğu zaman çocuğun kalbinin normal gelişimini bozan etkenin ne olduğu bilinmemekle birlikte kabakulak, kızamık, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıkların buna sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Ayrıca kalıtım ve kromozom anormallikleri doğuştan kalp hastalığı riskini artıran faktörler arasındadır. Aynı şekilde annenin hamilelik sırasında kullandığı bazı ilaçlar ve alkolün de kalp gelişimini olumsuz etkilediği bildirilmiştir. Tam olarak kesin kanıtlar olmamakla birlikte bunlar belirtiyi doğurabilecek nedenler arasında sanılmaktadır.
doğumsal kalp hastalıklıkları

Kalpte görülen bu yapısal bozukluklar odacıklar arasında basit bir delik gibi basit bir problem olabileceği gibi kalbin birden fazla odacığının veya kapakçığının oluşmaması gibi daha karmaşık hastalıklar şeklinde olabilmektedir. Her anne adayı için kalp hastalığı olan bir çocuk dünyaya getirme oranı ortalama 1000 doğumda 8 olarak görülmüştür.Çocuklarda Kalp Hastalıkları BelirtileriÇocuklarda kalp hastalıkları belirtileri hastalığın tipine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Örnek olarak doğumsal kalp hastalığı olan çocuklar, doğumdan sonraki birkaç ay içerisinde hastalığı belli ederler. Bazı bebeklerde ise dudak dil ve tırnakta morarma şeklinde kendini gösterebilir. Diğer bir grupta ise nefes alma güçlüğü, sık nefes alma, kilo alamama, beslenme sıkıntıları, aşırı terleme ya da aşırı kilo kaybı şeklinde kendini belli etmektedir. Çok ciddi olmayan bazı rahatsızlıklarda ise genellikle çocuğun çok fazla şikayeti olmamaktadır. Bu tip rahatsızlıklar genellikle muayene sırasında, kalpte üfürüm duyulması sonucu anlaşılmaktadır.
çocuklarda kalp hastalığı

Üfürüm Nedir? Tehlikeli Midir?

Üfürüm dediğimiz olay genellikle kalp atışları sırasında duyulan ekstra bir ses olarak tanımlanabilir. Uzman doktorun muayene sırasında yapacağı tetkikler ile bu üfürüğün ciddi bir rahatsızlığın habercisi olup olmadığı anlaşacaktır. Bu üfürümlerin bir kısmı normal ve masum olabileceği gibi bir kısmı tehlikeli ve sinsi bir kalp hastalığının habercisi olmaktadır. Önemli kalp hastalıklarının tedavisi genellikle cerrahi olmaktadır. Günümüzde pek çok kalp hastalığı erken teşhis edilmekte ve bu da ameliyatın seyrini kolaylaştırmaktadır. Çoğu doğumsal kalp hastalıklarının cerrahi tedavisi kolaylıkla yapılabilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Kardiyoloji Bölümü doktorları bu ve bunun gibi kalp rahatsızlıklarını yaptıkları muayeneler sonucu teşhis etmekte, gerekli görüldüğü takdirde uyguladıkları cerrahi yöntem ile hastanın sağılığına kavuşmasına olanak sağlamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/11/2013
Okunma Sayısı:9776
Soru sor