Botox ile aşırı terleme derdi bitiyor

Botox ile aşırı terleme derdi bitiyor
Terleme her insanda meydana gelen fizyolojik bir olaydır. Fakat bazı insanlarda bu terleme normal düzeyin üstüne çıkabilmektedir. İster yaz olsun ister kış aynı derecede terleme gösteren hastalar bu sorun ile mücadele etmektedirler. Aşırı terleme denilen hiperhidroz, toplumda görülebilmektedir. 'Aşırı terleme bölgeleri olan eller, ayaklar, koltuk altları genellikle ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.' diyen Op. Dr. Gökçen Ayyıldız yüz kırışıklıkları için kullanılan botox tedavisinin bu bölgelerde de uygulanabileceğini söyledi.

Aşırı Terlemenin Sebepleri Nelerdir?

 
Aşırı terlemenin pek çok sebebi bulabileceğini söyleyen Dr. Ayyıldız tiroid bezinin aşırı çalışması, menopoz, böbrek üstü bezi hastalıkları, stres, şişmanlık, hipoglisemi, hormonlar ve bazı ilaçların kullanımının buna neden olabileceğini belirtiyor. Bu hastalığın sosyal sorunlara neden olan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Ayyıldız; 'İnsanlar aşırı terleme nedeniyle tokalaşmaktan, rahat elbise giymekten korkar hale gelebiliyorlar.' demektedir. Yukarıda sayılan sebepler ile birlikte ortaya çıkan aşırı terleme ile insanların sosyal yaşam dengesi de bozulmaktadır diyen Dr. Ayyıldız; 'Bu gibi bir sorunda çekimser davranmak yerine en acil şekilde tedbir alınması gerekir. Bu tedbir öncelikle ilaç tedavisi olabilmekle beraber sorun çözülemeyecek bir boyutta ise hasta botox dediğimiz tedavi yöntemi ile aşırı terleme sorunundan kurtulabilmektedir.

Botox Nedir? Nasıl Uygulanır?
Botox uygulamasına dair bilgiler veren Özel Meltem Hastanesi Plastik Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Gökçen Ayyıldız; 'Kırışıklık tedavisi için kullandığımız yöntem olan botox tedavisi, aşırı terleme sıkıntısı yaşayan hastalar için de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Örneğin en çok terleyen bölgelerden biri olan koltuk altına uygulanacak botox  15-20 dakikalık bir süre zarfı ile uygulanır. Terleyen yerler siyah noktalar halinde ortaya çıkmakta, bu yerler işaretlenmekte ve bu işaretlenen yerlere enjekte uygulanmaktadır. Terleme oranı hastadan hastaya farklılık gösterir ve bu nedenle etkisi 6 ay ile 1 yıl arasında sürebilmektedir.' demektedir. Bu uygulamanın hastanın en çok terleyen bölgesine yapıldığını belirten Dr. Ayyıldız öncelikle ilacın sulandırıldığını ve cilt altına enjekte edildiğini söylemektedir. Herhangi bir felç tehlikesinin oluşmayacağını söyleyen Dr. Ayyıldız; 'Kas tabakasına kadar bir enjeksiyon söz konusu olmadığından felç veya benzeri bir rahatsızlık ortaya çıkmaz. Terleme azalması ortalama bir hafta içerisinde kendini gösterir. Bu süreçte hafif ağrılar veya kızarıklıklar görülebilir ama bunlar ciddi problemlere neden olmaz. Ekstra bir yan etkisi bulunmaz.' demektedir. Ayrıca botox tedavisinin uzman doktorlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Ayyıldız herhangi bir soruna dair acil önlem alma amaçlı bu operasyonun müdahale imkanı bulunan merkezlerde yapılmasının önemini belirtiyor. Botox yönteminin güvenilirliği ispatlanmış bir yöntem olduğunu belirten Dr. Ayyıldız etkinin geçici olduğunu belirtmekte, tekrarlanmasının gerekli olabileceğini söylemektedir. Bu yöntemin avuç içi ve ayaklarda da uygulanabileceğini söyleyen Dr. Ayyıldız; 'Eğer aşırı terleme varsa insanlar sosyal yaşamlarında bununla yaşamak zorunda değiller. Son yıllarda uygulanışı oldukça yaygın olan botox tedavisi ile bu sıkıntıdan kurtulmak oldukça kolay bir haldı.' demektedir.
Güncelleme Tarihi:08/05/2024
Yayınlama Tarihi:16/09/2013
Okunma Sayısı:9266
Soru sor