Beyin tümörüne karşı cerrahi tedavi

Beyin  tümörüne karşı cerrahi tedavi
Tümör dediğimiz kitle kafatası içine yerleşen ve anormal şekilde çoğalan, baskı uygulayan bir kitledir. Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan iyi huylu dediklerimiz kanserli hücreleri barındırmazlar. Bu kitle genellikle yavaş ve sinsi bir şekilde büyümektedir. Kötü huylu tümörler kanserli hücre içerirler. Hastayı daha sık ve ciddi şekilde tehdit ederler.Birincil ve İkincil Beyin Tümörleri

Birincil beyin tümörü
beynin kendisinden kaynaklı tümördür. Hücre tipine ve yerleşimine göre adlandırılmaktadır. Sık bir şekilde görülen birincil beyin tümörü glimolardır. Bunlar glial hücre olarak adlandırılan hücrelerden başlarlar. Yetişkinlerde beyinde, çocuklarda ise beyin sapı ve beyincikte kendisini gösterir. Tümörler tiplerine göre derecelendirilir. Grade dediğimiz düşük dereceli tümörler 1-2 ve yüksek dereceli 3-4 grade olarak nitelendirilmektedir. Ependimoma dediğimiz tümörler ise beyincik ve omurilikte sıklıkla görülmektedir. Çocuk ve genç erişkinliklerde görülme riski daha fazladır. İkincil beyin tümörleri, vücudun başka bir yerinden beyne yayılmaktadırlar. Özellikle meme ve akciğer kanserlerinin beyne yayılımı sık bir şekilde görülür.
beyin tümör tedavisi

Beyin tümörünün görülme oranına bakarsak her 100 kişiden 4-5 kişi arasındadır. Kansere bağlı ölümlerin yüzde üçünü birincil dediğimiz primer beyin tümörleri oluşturur.  Ancak diğer kanser türlerinin sinir sistemini tutmasına bağlı olarak oluşabilen bozukluklarda ortalama bu oranın 10 katı kadar fazla ölüm oluşabilmektedir. Beyin Tümöründe Tedavi SüreciBeyin tümörlerinde cerrahi yöntem genel olarak tercih edilir. Bu cerrahi operasyonda amaç büyümüş olan kitleyi çıkarmaktır. Cerrahi operasyon genel anestezi altında gerçekleşir. Mikrocerrahi dediğimiz yöntem sayesinde mikroskop cihazı ile kranyotomi dediğimiz tümörün yerleşimine bağlı olarak kemik kaldırma yöntemi ile uygulanır. Mikrocerrahide amaç normal beyin dokusuna minimumda zarar ile tümörü mümkün olduğunca çıkarmaktır. Işın tedavisinde amaç ise yüksek dozda ışın vererek tümör hücrelerini öldürmektir. Radyasyonda proton, gama ve x ışınları kullanılmaktadır. Sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden yüksek dozda ışın verilmelidir. Bu oldukça güç bir yöntemdir. Kemoterapide ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaçlar ağızdan ya da enjeksiyon şekliyle hastaya verilir. Kemoterapi yönteminde nadiren hastanede kalma gerekir. Yetişkinlerde cerrahi müdahale ve radyoterapi uygulamasından sonra kemoterapi desteği gerekebilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Nöroloji bölümü uzman doktorları beyin tümörüne karşı en etkili tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/02/2014
Okunma Sayısı:9711
Soru sor