Beyin tümörü hayatı tehdit ediyor

Beyin tümörü hayatı tehdit ediyor
Kafatası içerisinde beyne yerleşen, anormal şekilde çoğalan ve beyne baskı uygulayan her türlü kitleye beyin tümörü denmektedir. Bu tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bunlardan iyi huylular kanserli hücrelere sahip değildir. Genel olarak yavaş ve sinsi bir şekilde büyürler. Kötü huylu tümörler ise kanserli hücre içerirler. Daha ciddi ve sık bir şekilde hastayı tehdit ederler. Birincil (Primer) ve İkincil (Sekonder) Beyin Tümörleri
Birincil beyin tümörü dediğimiz beynin kendisinden kaynaklanan tümördür. Hücre tip ve yerleşimlerine göre adlandırılmaktadır. Sıklıkla görülen birincil beyin tümörü gliomalardır. Bunlar glial hücre olarak adlandırılan hücrelerden başlarlar. Yetişkinlerde beyinde, çocuklarda ise beyin sapı ve beyincikte kendisini belli eder. Tümörler tiplerine göre derecelendirilmektedir. Düşük dereceli tümörler dediğimiz grade 1-2 ve yüksek dereceli 3-4 grade olarak nitelendirilir. Ependimoma dediğimiz tümörler ise beyincik ve omurilikte sıklıkla görülür. Çocuk ve genç erişkinliklerde görülme oranı çok daha fazladır. İkincil beyin tümörleri dediğimiz tümörler vücudun başka yerinden beyne yayılmaktadırlar.Özellikle meme ve akciğer kanserlerinin beyne yayılımı sıklıkla görünmektedir.
beyin tümörü

Beyin tümörlerinin görülme sıklığı 100 bin kişide 4-5 kişidir. Kansere bağlı olarak ölümlerin yüzde üçünü, birincil (primer) beyin tümörleri oluşturmaktadır. Fakat diğer kanser türlerinin sinir sistemini tutmasına bağlı olarak oluşabilen bozukluklarda ortalama bu oranın 10 katı kadar fazla ölüm meydana gelmektedir.Beyin Tümörlerinde Tedavi Beyin tümörlerinde genel olarak kullanılan tedavi biçimi cerrahidir. Bu tedavide amaç kitleyi çıkartıp almaktır. Cerrahi ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Mikrocerrahi dediğimiz yöntem sayesinde mikroskop cihazıyla kranyotomi dediğimiz tümörün yerleşimine bağlı olarak kemik kaldırma yöntemi ile yapılmaktadır. Mikrocerrahide amaç normal beyin dokusuna az zarar vermek ve tümörü mümkün olduğu kadar çıkartmaktır.
beyin tümör tedavisi

Işın tedavisinde ise amaç yüksek dozda ışın vererek tümör hücrelerini öldürmedir. Radyasyonda x ışınları, proton ve gama ışınları kullanılmaktadır. Oldukça güç bir tekniktir. Sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden yüksek dozda ışın verilmesi gerçekleşir fakat bu oldukça güç bir teknik sorundur. Kemoterapide ise kanserli hücreleri öldürmek için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaçlar ağızdan veya enjeksiyon yoluyla hastaya verilmektedir. Kemoterapi uygulamasında nadir olarak hastanede kalma gerekir. Yetişkinlerde ise cerrahi operasyon ve radyoterapi sonrası kemoterapi gerekli olabilir.
Özel Meltem Hastanesi Nöroloji Bölümü uzman doktorları beyin tümörlerine karşı gerekli tanı ve teşhisi koymakla beraber hastanın durumuna göre en ideal tedavi yöntemini seçerek hastayı bu sıkıntılı hastalıktan kurtarmaktadırlar.  
Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/12/2013
Okunma Sayısı:13981
Soru sor