Beyin iltihabı hayatı tehdit ediyor

Beyin iltihabı hayatı tehdit ediyor

Bakteri, virüs, zehir gibi etkenlerin kan ve lenf ile beyine yerleşmesiyle ortaya çıkan beyin iltihabı hayati bir süreç başlatabilmektedir. İltihabın yayılım düzeyi, yerleşimi, doku ölümüne yol açma eğilimi, sinir dokusunun etkilenen bölgelerinin büyüklüğüne göre farklı özelliklerle kendini gösterebilir. Nedenleri çok farklı ve çeşitli olabildiği için değişik bölgelerde ensefalit farklı belirtiler gösterebilmektedir.

Beyin İltihabının Nedenleri

Beyin iltihabı kendisini çeşitli şekillerde belli eder. Farklı çeşitlerdeki mantar, bakteri, beyin-beyin zarı, asalaklar iltihabı meydana getirebilir. Fakat ensefalit terimi sadece virüslerin sebep olduğu iltihaplar için kullanılmaktadır. Merkez sinir sistemindeki akut virüs iltihapları genel olarak şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Akut beyin iltihabı beyin dokusunu ilgilendirmektedir. Enfeksiyonun ardından beyin-omurilik iltihabı bir enfeksiyonun komplikasyonu olarak kendini belli eder. Günümüzde bazıları mevsimlerle ilgili özellikler gösteren 40`tan fazla virüs merkez sinir sistemi enfeksiyonlarından sorumlu tutulmaktadır.
 

beyin iltihabı


Beyin iltihabı Nasıl Ortaya Çıkar

Olağandışı uyuşukluk belirtileri yerine bazen aşırı uyarılmayla seyreden inatçı bir uykusuzluk hali görülebilmektedir. Baş ağrısıyla birlikte ortaya çıkan yüksek ateş, gözlerde felç, uykuya eğilim, halsizlik, iştahsızlık, farenjit, hafif ense sertliği, bulguları görülebilir. Bazı olgularda ise ateş hiç yükselmez. Bir ara artış gösterir hatta 38 dereceye kadar çıkar sonrada aniden düşer. Bazen düzensiz gerilemeler oluşabilir. Göz bozuklukları, uyku düzeni bozukluğu, ruhsal bozukluklar, kas gerginliği kendini hissettiren ciddi rahatsızlıklardır.

Beyin İltihabı Tedavisi Nasıldır

Beyin-beyin zarı iltihabının özgün bir tedavi şekli yoktur. Hastanın sıkıntılarını hafifletmek ve hastalığın gidişatını iyileştirebilen önlemler alınmalıdır. Hastalığın klinik yönden gidişatı üzücü bir seyir sergilese de sonuç yüz güldürücü olur. Hasta yatakta tutulur ve enfeksiyonun gelişmemesi için önlemler alınır. En net olan iki belirti baş ağrısı ve beraberindeki ateş asprin ile tedavi edilebilmektedir. Hastanın girebileceği stupor veya koma durumunu iyi yinlendirmek gerekmektedir. Hastayı yüzüstü yatırmak faydalı olabilir. Böylece mide içeriğinin akciğerlere kaçmasının önüne geçilmiş olur. Fizik tedavi denetimiyle yatak ülserlerini engellemek amacıyla hastanının konumu sürekli değiştirilmelidir. Virüs ensefalitlerinde en büyük tehlikelerden birisi de beyin ödemidir. Beyin hacmindeki ufak bir artış bile damar ve sinir zedelenmelerine yol açabilmektedir.

beyincik iltihabı


Beyin iltihabında uzman bir kadro önemlidir. Uzman bir ekip ile bu hastalığın seyri değiştirilebilir ve hastayı en rahatlatacak şekilde tedavi uygulanabilmelidir. Özel Meltem Hastanesi Nöroloji Bölümü uzman doktorları beyin iltihabına karşı gerekli önlemleri almakta ve hastalığın seyrini kontrol altına almaktadırlar.

 

 

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/12/2013
Okunma Sayısı:109420
Soru sor