Rahim ağzı kanseri için 3 değerli öneri

Rahim ağzı kanseri için 3 değerli öneri

Rahim ağzı ve rahim kanseri, yumurtalık kistleri ve yumurtalık kanserleri, miyom, endometriozis…

Uzman kişiler her araştırma sonucunda bayanlar için erken teşhisin oldukça önemli olduğunu vurguluyorlar. Bayanların rutin kontrollerini ihmal etmemesinin ve testlerini eksiksiz bir şekilde yapmasının önemine dikkat çekiyorlar. Ancak birçok bayan hayatımız için son derece önem taşıyan bu uzman önerisini ya korkularımız yüzünden ya da hayat telaşına kapılarak ihmal ettiğimizdenkulak arkası etmekte. Oysa bayanlar için erken tanı konulması ve bir an önce tedaviye başlanması günümüzde rahim ağzı kanseri, rahim kanseri ve bunun yanı sıra yumurtalık kanseri benzeri ölümle sonuçlanan hastalıkların dahi tedavi edilmesini mümkün kılarken, diğer yandan da rahim ağzı kanserinin oluşmasının önüne geçiyor.

Düzenli Jinekolojik Muayeneden Şart

Düzenli bir şekilde yapılan jinekolojik muayene 2 durumda çok önemli. İlk durum; henüz hiçbir şikayette bulunmanıza neden olmayan, ilerlemesi henüz başlamamış fakat seyrine devam eden bir hastalığın erken dönemde fark edilmesi ile hızlıca tedavisinin yapılmasına olanak sağlaması. İkinci durum; sağlıklı bir yaşam gereğine uymayan yanlış alışkanlıklardan kaynaklanacak hastalıkların veya oluşma ihtimali olan hastalıkların risk faktörlerinin fark edilerek değiştirilmesine olanak sağlamasıdır.

Muayene Sırasında Neler yapılıyor?

Rutin bir muayene sayesinde, tedavileri ilaçlar ile mümkün olan enfeksiyonlar, regl düzensizlikleri, ilerlemiş ve müdahale gerektiren yumurtalık kistleri ve rahim sarkması gibi hastalıkların önüne geçilmesi mümkündür. Bunların yanı sıra yaşamınız için son derece büyük öneme sahip olan rahim ağzı kanseri ve yumurtalık kanseri, rahim kanseri hastalıklarının erken teşhisine fayda sağlamaktadır.

Muayeneler Ne zaman yaptırılmalı?

Düzenli bir şekilde jinekolojik muayeneye süreci yaşamak için modern tıpkız çocukları 13-15 yaşına geldiği zaman ilk kadın doğum muayenesinin yapılması gerektiğini ön görmektedir. Erişkin döneme gelmiş her kadın sene içinde en az bir kez jinekolojik bir muayene ile ultrason muayenesi taraması yaptırmalıdır.

Rahim Ağzı Kanseri Tarama Testi

Dünyanın büyük bir kısmında her sene yaklaşık olarak 500 bin kadın; Human Papilloma Virüsü tarafından rahim ağzı kanseri teşhisi ile karşı karşıya kalıyor. Daha da kötü olan ise bu kadınların yarısından fazlası doğru zamanda teşhis konulamaması nedeniyle yaşamlarını yitiriyorlar. Kadınların yaşadığı kanser türleri arasında 2. sıraya yerleşen rahim ağzı kanseri, ülkemiz sınırları içinde her sene 1500 kadını etkilemekte. Oysa her yıl düzenli bir şekilde yaptırılması ön görülen Pap Smear Testi sayesinde rahim ağzı kanseriile ilgili bulgulara ulaşılabileceği hatta kanser öncesi yaşanan süreçte hastalığın yakalanabileceği ortaya konmuştur. Aynı zamanda bu hastalıktan korunmak için araştırmalar yapmaya devam eden ABD bilim adamları farklı bir tarama yöntemine imza attı. Yeni tarama yönteminin adı “Işık ile Tarama". Yeni geliştirilen tarama yöntemi; kadınlar için patolojik bir incelemeye gerek duyulmaksızın, hızlı bir şekilde sonuç verme özelliğine sahip. 

Rahim Ağzı Kanseri İçin Neler yapılıyor?

Bu kanserin tarama testleri için iki fonksiyon mevcuttur; ilk fonksiyon kansere neden olmasından şüphelenilen hücresel hareketlenmeleri tespit etmek. İkinci fonsiyon ise rahim ağzı kanseri oluşumu var ise hastalığın olabildiğince erken bir evrede teşhis edilmesini sağlamak. Kanseri tarama amacı ile kullanılmakta olan Pap Smear testi sırasında fırça gibi özel bir çöp yardımıyla rahim ağzı bölgesinden sıvı örneği yani sürüntü alınıyor. Ardından örnek patoloji laboratuvarına gönderiliyor ardından  2-7 gün arasında sonuçlar alınıyor.

"Işık ile Tarama" sistemi kadın masaya uzandığında rahim ağzı bölgesine ışıklı bir cihaz yardımıyla bakılmasını vebu bölgede herhangi bir problem oluşup oluşmadığınıhızlı bir şekilde gösteriyor. Cihaz bir ekrana bağlı ve bu ekranda tarama sonucu; düşük, orta ya da yüksek risk şeklinde tanımlanıyor. Eğer sonuç yüksek ise rahim ağzından parça alınarak incelemeye gönderiliyor.

Rahim Ağzı Kanseri Testi Ne zaman yaptırmalı?

Tarama testleri genel olarak uzmanların görüşüne göre cinsel ilişki yaşandıktan 1 yıl sonra ya da 21 yaşından itibaren başlanmalı. Testin rutini 1 ile 3 yıl arasında olmalı. 70’li yaşlara kadar test rutini devam etmeli. Pap Smear testi mutlaka ve mutlaka vajinal kanamanın ya da akıntının olmadığı bir donem içinde yapılmalı. Regl döneminden ve cinsel ilişkiden sonra 3 gün geçmesi beklenerek yapılması daha iyi sonuçlar alınmasında son derece önemli. 

Belirtileri Fark Ettiğinizde Doktora Gidin

Rutin bir şekilde uygulanması önerilen her sene yapılması uygun görülen jinekoloji muayene dışında, bayanların bu hastalıkların belirtileri olması ihtimali yüksek olan durumlarda jinekologlarına başvurmaları gerekiyor. Her belirti bu hastalıklardan birine sahip olduğunuz anlamını taşımasa da bazı belirtiler bayanların hızlı bir şekilde muayene olmasını gerektiren boyutta.

Eğer aşağıda yer almakta olan belirtilerden biri ile herhangi bir zamanda karşılaşırsanız mutlaka bir doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

  • Akıntı ve kasık ağrıları
  • İlişki sırasında ağrı oluşması ve yanma hissi.
  • Ağrılı bir şekilde adet görme
  • Aşırı kanamalı regl dönemleri ve rahmin gözle görülür şekilde şişmesi
  • İlişki sonrası kanama kötü kokulu akıntılar
  • Menopoz sonrası kanama
  • Karında hissedilen şişlik hissi

Eğer bu tarz şikayetleriniz varsa Özel Meltem Hastanesi, Kadın Doğum Uzmanlarımız ile görüşerek durumunuz ile ilgili sağlıklı bir tanıya kavuşmanız mümkündür.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:19/12/2015
Okunma Sayısı:13219
Soru sor