Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi

Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi

Bayanlarda istedim dışı idrar kaçırma 40 yaş üzerinde sıklıkla görülen bir sorundur. Kişinin yaşam kalitesini etkileyen bu sorun sık tuvalete çıkma isteğiyle gece uykularını bölmeye kadar ilerler. Bu dertten muzdarip bayanlar uzun yolculuk esnasında sıvı almak istemez, yada uzun yolculuktan kaçınırlar.

Neden İdrar Kaçırma Olur?

Bu hastalık 2 şekilde ortaya çıkar. Çoğunlukla mesanede biriken idrar öksürme, hapşırma yada ağırlık kaldırma esnasında idrar kaçırma olur. Bu tip hastalarda idrar sıkışması fazla hissedilmez bu yüzden öncesinde bir önlem almak zordur.

Diğer idrar kaçırma vakalarında ise kişiler sıklıkla idrar yapma gereksinimi duyar ve sıkışma hisseder. Hızlıca tuvalete yetişebilirse idrar kaçırma olmaz, ancak çok kısa süre içinde tekrar idrar sıkışma hissi oluşur.

İdrar Kaçırma Tedavisi

Bayanlarda idrar kaçırma tedavisinde yukarıda bahsettiğimiz iki tip için iki farklı yöntem mevcuttur. Birinci tip hastalarda (idrar sıkışması hissetmeden idrar kaçıranlar) çoğunlukla yaş yada vajinal doğum gibi nedenlerden dolayı mesanede sarkma olur. Bu hastalarda TOT ameliyatı sorunu çözer.

İkinci tip idrar kaçırma vakalarında ise (hataların sık sık idrar hissi olduğu kişilerde) ilaç tedavisi öncelikli kullanılan tedavi yönetimidir. Bu ilaçların bulantı, ağızda kuruluk hissi ve halsizlik gibi yan etkileri olsa da tedavide olumlu sonuçlar vermektedir.

İdrar Kaçırmasında TOT Ameliyatı

TOT ameliyatı prensip olarak mesane etrafında zayıflamış dokuların güçlendirilmesi sayesinde hastaların idrar kaçırmasını engeller. Bu dokuların güçlendirmesi için sentetik yapıda şerit biçiminde bir destekleyici kullanılır. Ameliyat sırasında bu şerit vajina içinde bir kesi yapıldıktan sonra her iki bacağın iç tarafından ve mesane etrafından geçirilir. TOT ameliyatının iyileştirici etkisi ameliyattan neredeyse hemen sonra başlar ve sonraki zamanlarda idrar kaçırması %95’e varan sıklıkla engellenir. Kullanılan destekleyici malzemenin sentetik olması nedeniyle mesane ve idrar yollarının yapısında oluşturulan bu düzelme yaşam boyu sürecektir.

TOT Ameliyatı Sonrası

TOT ameliyatının yarattığı istenmeyen sorunlar çoğunlukla ciddi değildir ve sık görülmez. Ameliyat yapılan bölge çoğunlukla vajina içinde olduğundan ameliyat olan hastaların vücudunun görülebilen kısımlarında bir yara izi oluşmaz. TOT sonrası iyileşme süresi de çok kısa olacaktır. Bu ameliyatta kullanılan sentetik şeritler veya benzerleri cerrahide çok eskiden beri kullanılmakta ve istenmeyen sorunlar çıkarma olasılığı çok azdır. Hastalara bu ameliyat sabah saatlerinde yapılırsa genellikle öğleden sonra evlerine gitmeleri önerilir.

 

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:23/01/2019
Okunma Sayısı:1718
Soru sor