Tavsiye ile antidepresan kullanmayın

Tavsiye ile antidepresan kullanmayın

Günümüzde artık doktorlara danışmadan ilaçlar kullanılmaya başlandı. Bu durum yüzünden kişiler bilinçsizce istediği ilacı kullanıyor. Nöroloji uzmanları ülkemizde özelliklede bayanların arkadaş tavsiyesi ile antidepresan kullandığını ifade etmektedir. Arkadaş tavsiyesi ile alınan ve özelliklede doktora danışmadan alınan ilaçlar, kaygı seviyesini tam tersine daha da arttırıyor ve önemli sağlık sorunlarına yol açıyor.

Antidepresanlar beyindeki hormonları etkiliyor

Antidepresan diye tabir ettiğimiz ilaçlar beyindeki hormonları değiştirmek için kullanılmaktadır. Geçmişte yan etkileri fazla olan antidepresanların günümüzde yan etkileri minimum seviyelere indirilmiştir ve hastaya uygun tedavilerde kullanılmaktadır.

Bilinçsizce alınan ilaçlar önemli yan etkilere yol açmaktadır

Maalesef ülkemizde bilinçsizce kullanılan antidepresanlar önemli yan etkilere yol açmaktadır. Genellikle eş, dost ve arkadaş gibi kişilerin; 'bana iyi geldi, sende kulla'n gibi önerileri ile alınan bu ilaçlar önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. İnsan vücudu üzerinde etkisi ağır seyreden ilaçlar olduğundan hastaların şikâyetleri doğrultusunda iyi değerlendirilip kişinin ve yakınlarının belli bir zaman aralığına bağlı kalarak anlatılanlara göre kişiye en uygun tedavi doktor tarafından önerilir.

 Antidepresanlar ruhsal çöküntüye sebep oluyor

Kişiye uygun olmayan antidepresanların kullanımı halinde kişide kaygı bozukluklarının oluşmasına sebep olmaktadır. Kaydı seviyesini arttırarak çarpıntı ve uyku bozukluğu gibi fizyolojik sonuçların ortaya çıkmasına yol açar. Oluşan bu kaygı bozukluğu ilerledikçe kontrol edilemeyen heyecan, ağlama nöbetleri, huzursuzluk ve sinirlilik gibi psikolojik reaksiyonlara dönüşmektedir. Bu gibi yan etkiler dışında kaygının artmasından ötürü zaman geçtikçe intihar düşüncesine dönüşme riski de bulunmaktadır.

Antidepresan ilaçlar tedavilere özeldir

Tedavi şekli hastadan hastaya değişmektedir. Antidepresan ilaç grubundaki ilaçlar etkisini 1-2 gün içinde göstermez. İlaç kullanımından itibaren 2 hafta içerisinde etkisini gösterir ve 8 haftaya kadar aşamalı olarak devam eder. Örnek vermek gerekirse kaygı bozukluğu ortaya çıkan bir hastaya en az 6 ay boyunca ilaç tedavisi önerilir. Tabi unutmamalıyız ki bazı ilaçların etkisi kişiden kişiye değişmektedir. Halk arasında böbrek ve karaciğere zarar verdiği söylenilmektedir. Bu düşünce yanlış bir düşüncedir. Antidepresanlar karaciğer ve böbreklere zarar vermemektedir. Bunun yanısıra bağımlılık yapmamaktadır. 

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:17/10/2017
Okunma Sayısı:1325
Soru sor