Sosyal fobi hayatı olumsuz etkiliyor

Sosyal fobi hayatı olumsuz etkiliyor
Günümüzün en sık rastlanan sosyal hastalıklarından biri olan sosyal fobi, toplumumuzda her 10 kişiden birinde görülmektedir. Sosyal fobi, insanların başkaları tarafından izlenme ve değerlendirilme düşüncesinin hat safhada hissedildiği durumlardır. Basit utangaçlık duygusu olabileceği gibi bu korku normal heyecanlanmanın çok daha ciddi boyutlusu şeklinde düşünülebilir. Bu rahatsızlığı yaşayan insanlar sosyal yaşamda başkaları tarafından izlenebileceğini düşündüğü ortamlardan kaçmaktadırlar. Sosyal fobi ile insanların iş, okul, sosyal yaşamları büyük oranda zarar görmektedir. İnsanlar bu korkularını yenmek için alkole veya uyuşturucu maddelere yönelebiliyorlar. Sosyal fobi dediğimiz durum genel olarak ergenlikte başlar ve tedavi edilmez ise ömür boyu sürebilmektedir. Sosyal fobi aynı zamanda topluma açık yerlerde bulunma korkusu ve depresyona sebep olmaktadır. Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?Sosyal fobinin pek çok belirtisi vardır. Baş dönmesi, el titremesi, yüz kızarması, ani tuvalete gitme isteği, aşırı terleme gibi belirtiler gösterebilir. Eğer kişide sosyal fobi varsa, korkulan sosyal durumlar ile karşı karşıya kaldığında bu belirtilerden biri veya birkaçı ortaya çıkabilir. Kişi belirtileri engellemek için bazı şeyler deneyebilir. Fakat bu kalıcı çözüm olmadığı gibi kişinin hayatına da olumsuz darbeler vurabilir.
sosyal fobi

Sosyal Fobiniz Mi Var?
Sosyal fobinizin olup olmadığını anlamak çok basittir. Eğer insanların ilgi odağı olmasından korkuyorsanız, başkalarının önünde gülünç duruma düşmekten korkuyorsanız, topluluk önünde konuşmaktan çekiniyorsanız, insanların sizi izlediği duygusuna kapılıyorsanız, başkalarının önünde yemek ve içmek dahi size sıkıntı veriyorsa, toplum içinde baskı hissedip aşırı derecede kızarma, titreme, kusma, acil tuvalete gitme isteği arzusu var ise sosyal fobiniz olabilir. Bu nedenle bu tip belirtiler dahilinde kişinin mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerekir.
sosyal fobi

Sosyal Fobinin Tedavisi Nedir?
Sosyal fobi tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken yaşta bunun önlemi alınmalıdır. Kişinin kaçma isteği sosyal ortamlarda sıkıntı yani anksiyete olarak kendini belli eder. Uzman doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi ile bununla baş etmek mümkündür. Uygulanacak ilaç tedavisi ile bu sıkıntı ortadan kaldırılabilir. Sosyal fobide ilaç uygulaması ile başkaları tarafından eleştiri veya reddedilme durumlarına karşı hassasiyet azaltılabilir. Bu ilaçların mutlaka uzman doktor kontrolünde verilmesi gerekir. Bu uygulama ortalama 9-12 ay kadar sürebilmektedir. Bu tedavi belirli bir süreç çerçevesinde etkilerini gösterecek ve hastayı sıkıntılı durumdan kurtaracaktır. Hasta ilaçları kullanmanın yanı sıra doktorun da tavsiyelerini uygulamalıdır. Bunun için bir çaba göstermeli, gerekli aile desteği de alınmalıdır.

Özel Meltem Hastanesi
Nöroloji Bölümü uzman doktorları, sosyal fobi olarak adlandırılan bu rahatsızlığı gerekli tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırmaktadır.
Güncelleme Tarihi:11/07/2025
Yayınlama Tarihi:20/11/2013
Okunma Sayısı:13963
Soru sor
BESbswy