Sinsice yaklaşan hastalık : yemek borusu kanseri

Sinsice yaklaşan hastalık : yemek borusu kanseri
Çok fazla belirti vermeden yaklaşan yemek borusu kanseri genellikle basit bir yutkunma zorluğu ile ilk sinyallerini verir. İster yaşam koşulları olsun ister çevresel faktörler, bu tehlikeli hastalığa karşı önlemlerin alınması gerekir. Dünyada görülen tüm kanserler arasında 6. Sırada yer alan bu kanser türü, erken belirti vermemesi ile hastaların geç başvurmalarına neden olmaktadır. Bu sebepten hastaya genellikle tanı konduğunda kanser ileri evreye geçmiş olmaktadır. Bu durumda da iyileşme şansı azalmaktadır. Yemek Borusu Kanserinin Ortaya Çıkma Nedenleri Nelerdir?Bu hastalık genellikle ileri yaşlarda, ortalama 50 ila 70 yaşları arasında kendini sıklıkla görülmektedir. Bu kanser tipine erkeklerin yakalanma riski çok daha fazladır. Bu hastalık dünya üzerinde coğrafi olarak da kendini belli edebilmektedir. Batılı ülkelerde daha az olmakla birlikte Asya veya Afrika ülkelerinde görülme sıklığı çok daha fazladır. Bu kanserin ortaya çıkma nedenleri değişiklik göstermektedir. Alkol ve sigara tüketimi büyük etki yaratmaktadır. Tuzlanmış sebzelerle beslenme, tütsülenmiş et, vitamin ve mineral eksiklikleri, sıcak sıvıların alınması, akalazya gibi bir takım hastalıklar bu hastalığın ortaya çıkmasında tetikleyici unsurlardır. Yine reflü de yemek borusu kanserine sebebiyet veren durumlardan birisidir.
yemek borusu kanseri

Yemek Borusu Kanserinin BelirtileriYemek borusu kanserlerinde genellikle en sık rastlanan belirti yutma güçlüğü ve kilo kaybıdır. Yutma güçlüğü kademeli olarak artış gösterir. Hastalar önce katı gıdaları zur yutmaya başlar. Daha sonra buna yumuşak gıdalar da eklenir ve en sonunda hasta suyu bile yutmakta zorluk çekmeye başlar. Bunun yanında yediklerinin ağza geri gelmesi, ağrılı yutma, akciğer enfeksiyonları, göğüs arkasında ağrılar kendini belli eder. Hastalığın Tanı ve TedavisiDoktor muayene ile birlikte kilo kaybı ve ele gelen lenf bezleri gözlemlerse genellikle bu hastalığa işaret eder. İlaçlı film dediğimiz radyoloji ile yemek borusu mide filmleri çekilir. Endoskopik biyopsi, göğüs ve karın bölgelerinin tomogrofileri hastalığın tanısı ve evresinin nerede olduğunu ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Endoskopik tomografi tümörün derinliği saptanmaktadır. Bu uygulamaların yanı sıra PET ve MR nadir olarak kullanılabilmektedir. PET, özellikle hastalığın yayılmış olması durumunda oldukça önemlidir.  
yemek borusu kanseri

Tedavisinde ise; yemek borusu kanseri tanısı konulup evresi saptanır ve ona göre hangi yöntemle tedavi uygulanacağına karar verilir. Yemek borusu kanser tiplerinde cerrahi tedavi yani yemek borusunun çıkarılması, kemoterapi yani ilaç tedavisi, ışın tedavisi yani radyoterapi ve lazer tedavisi hastalara uygulanan diğer tedavi yöntemlerindendir.

Özel Meltem Hastanesi
Genel Cerrahi Bölümü doktorları tanı ve teşhis ile bu kanser türüne karşı her türlü tedavi yöntemini başarıyla uygulamakta ve hastanın sağlığına kavuşmasına olanak sağlamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/11/2013
Okunma Sayısı:16055
Soru sor