Kış ayında başınız kilolarla dertte mi?

Kış ayında başınız kilolarla dertte mi?

Meltem Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Rabia Gül Kepekçi, kış mevsiminde başı kilolarla dertte olanlar için sağlıklı kilo kontrolü ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgi verdi.

Kilo almamak için Metabolizmayı hızlandırın

Kış ayında genellikle vücudumuz metabolizmayı koruma yoluna gider. Bu nedenle metabolizma yaz aylarına nazaran daha hantal çalışmaya başlar.  Kış aylarında soğuk havanın etkisi nedeni ile bireylerde yemek yeme ihtiyacı artmaktadır. Kışın bireylerde karbonhidratlı yiyecekler tüketme isteği daha fazla olur. Yaz aylarında terleme ile dışarı atılan sıvı kışın tam tersine bir reaksiyon gösterir. Terlemenin az olması kışa ayında kilo almaya davet çıkartıyor. Kilo almamak için metabolizmanın hızlanması gerekiyor. Aşırı hareketsizlikte kilo almayı tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır.  

İnsan metabolizmasının çalışma sistemi çok farklıdır. Genellikle kış aylarında soğuk havalara karşı bağışıklık sistemi, korumak moduna girer. Böylece yağ yakımının önüne geçer.  Kış ayını sağlıklı ve kilo almadan geçirmek isteyenler için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir.  Kilo alma ya da kış aylarında kilo alınmasına sebep olan en önemli etkenlerden biri de kuşkusuz dengeli beslenmedir. Bireylerin dengeli beslenmesi her mevsim istenmeyen kiloların önüne geçilmektedir. Kış aylarında hareketsiz olan beden, kilo almaya müsaittik kazandırırken, çeşitli şikayetleri de beraberinde getirmektedir. Kış aylarında beslenmeye ve mevsim değişikliklerine göre kabızlık şikayeti artmaktadır.

Günün en önemli öğünü kahvaltıyı es geçmeyin!

Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Bireylerin metabolizmalarını güçlendirmek ve stabil çalışmasına zemin hazırlaması adına kahvaltı olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.  Güne kahvaltı ile başlamak vücut direncini arttıracağı gibi kilo kontörlü konusunda da yardımcı bir öğündür. Genellikle insanlar kahvaltı yapma alışkanlıklarını edinmediğinden dolayı özelliklede kışa aylarında dengesiz beslenme durumları da kışın kilo alamaya neden olmaktadır.

Su içmek için susamayı beklemeyin!

Bireyler kış aylarında genellikle sıcak sıvılar tüketirler. Bu durumda her sıvının vücuda reaksiyonu farklıdır. Yaz aylarında susama isteği kış ayına nazaran daha yüksektir. Kış mevsiminde genellikle su tüketimi birçok kişi tarafından yapılmamaktadır. Kış ayında bol su içmek metabolizmanın çalışmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, halsizlik gibi sorunların ortadan kalkmasına neden olurken, kilo almanın da önüne geçmektedir.  Genel olarak Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanları tarafından önerilen gün içinde su tüketimi miktarı kış ayları için önerilen miktar 14 su bardağı şeklindedir.

Çay-Kahve yerine Bitki çayı tüketin!

Çay-kahve yerine bitki çayı tüketilmesi kışa aylarında sıvı ihtiyacını olumlu yönde etkilemektedir. İnsanlar genellikle kış aylarında sıcak içecekler tercih etmektedir. Ancak sıcak içeceklerin arasında da seçi olunması gerekmektedir. Genellikle tercih edilen çay ya da kahve kafein içerdiği için bu durum vücudun çalışmasını doğrudan engellemektedir. Kış mevsiminde siyah çay ve kahve yerine kuşburnu çayı, rezene çayı gaz sorunlarına iyi gelmektedir. C vitamini içeren bitki çaylarının tercih edilmesi her zaman sağlığa faydası yüksektir.

Kış hastalıklarına karşı Greyfurt, lahana ve maydanoz tüketin!

Kış aylarında çeşitli hastalıklardan korunmak için greyfurt, lahana ve maydanoz içinde barındırdığı A ve C vitaminlerinden ötürü oldukça faydalıdır. Beslenme ve diyet uzmanlarının üzerinde durduğu en hassas ve en önemli konu yeterli ve dengeli beslenmedir.  Kış mevsiminde kış sebze ve meyvelerinin tüketimi kila alma durumunu aza indirgediği gibi metabolizmayı ve bağışıklık sistemini de korur. A ve C vitamini içeren meyveler arasında Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , sebzeler arasında da havuç, kivi, lahanagiller ( karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası ) , yeşil yapraklı sebzeler içinden de (maydanoz, tere, ıspanak ) A ve C vitamini açısından oldukça zengindirler.

Kış aylarında fiziksel aktivitelerin az solması nedeniyle vücut hareketsiz kalmaktadır. Bu durumda Lifli besinlerin tüketilmesi daha sağlıklıdır.  Kış mevsiminde insanların en çok şikayet ettiği konu kabızlıktır.  Kışın tüketebileceğiniz besin değeri yüksek zengin gıdalar kilo almaya karşı sizi korur. (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirinç / erişte / un) az şekilde tüketilebilir. Yağ ve şekerin azaltılması her zaman önem taşımaktadır.

Kalp ve Kemik sağlığı için balık tüketin!

Sonbahar ve kış ayları balık mevsimi açısından insan sağlığına oldukça yararlıdır. Kalp ve kemik sağlığı bakımından haftada 2 ya da 3 kez balık tüketimi sağlığa oldukça fayda sağlamaktadır. Balık eti ve yanında mevsim salataları kış ayının vazgeçilmezleri arasında yer aldı sürece kilo alma şansı da aza inmektedir. Balık sonrası tatlıya dikkat? Özelikle fırınlanmış helva ya da diğer hamur tatlıları aşırı kilo almanıza neden olabilir. Kışın güneş yüzünü çok göstermediğinden dolayı D vitamini eksikliği yaşanmaktadır.  Güneşli havalarda yürüyüş, güneş ışığından doğrudan faydalanma, özellikle kemik gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Tatlı tüketmek içinizi ısıtmaz!

Genellikle halk arasında şu şekilde bir yargı vardır. Tatlı yemenin vücudu ısıttığı ve enerji verdiği şeklinde inançlar vardır. Uzun süre boyunca aç kalmak ve sonrasında bir çikolata ile geçiştirmek ve sağlıklı olduğunu zannetme doğasından bu noktada kaçınılmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise fast food tüketimi. Özellikle öğle ve akşam saatlerinde çalışanların tercih ettiği fast food yağ ve şeker oranı açısından yüksek değerlere sahiptir. Bu yüzden alınan fast food yiyeceklerde şeker miktarı fazla olduğundan uzak durulması gerekmektedir.  

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:18/10/2017
Okunma Sayısı:1587
Soru sor