Bu yiyeceklerle kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz

Bu yiyeceklerle kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz

İnsanların çoğu kendilerini mutsuz hissettiklerinde yeme eylemine geçmektedir. Özellikle stres altında olunan durumlarda çiğneme fonksiyonuna daha çok ihtiyaç duyuluyor. Sert ve tatlı yiyecekler bu aşamada daha çok tercih edilmektedir. Bunların dışında fast food ve yağ oranı yüksek yiyecekler kişiye doygunluk sağladıklarından geçici bir mutluluk hissi yaratabiliyorlar. Serotonin içeren bir takım yiyecekler enerji ve mutluluk sağlamaları ile bilinirler anca kalorileri yüksektir. Örnek vermek gerekirse kuruyemiş ve türevleri mutluluk ve enerji sağlayan yiyeceklerdir. Bunların fazla tüketimi enerji ve mutluluk verirken kilo artışına da sebep olabilirler. Öncelikle bu yiyeceklerin geçici mutluluk verdiği unutulmamalıdır. Geçici mutluluk sağlayayım derken artan kilolalarda daha mutsuz bir evreye geçilmemesi için gıda alımında ölçüyü iyi bilmek gerekir. Her canınız sıkıldığında ya da strese girdiğinizde bu tip gıdalara sarılmamanız gerekir.

Öğün atlamak mutsuzluğu artırabilir

Gün içerisinde şekerin düşmesi mutsuzluğu beraberinde getirebilmektedir. Yoğun çalışma temposu ile öğün atlanması kan şekerini düşürür ve bu da mutsuzluğa sebebiyet verir. Uzun süre yemek yemeyen kişilerde şeker hızla yükselir. Bu nedenle kişiler paketli hızlı gıdalara yönelim gösterebilirler. Ancak bu gıdaların ne denli kalori taşıdığını iyi hesaplamak gerekiyor. Doğru miktarda alınacak atıştırmalıklar kişinin daha mutlu hissetmesini sağlamakla beraber sağlığı da olumsuz yönde etkilemiyor.

Hangi besinler mutluluk veriyor?

Diyetisyen Rabia Gül Kepekçi, seviyesinde alınan besinlerin kişiye mutluluk ve enerji verdiğini belirtirken bu yiyeceklerin hangileri olduğuna değindi ve şu şekilde sıraladı:

Çikolata: Kahve içerken yanında bir iki karelik bitter dediğimiz çikolaradan tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur.

Ceviz: Seratonin açısından fıstık, çiğ badem, fındık da zengin olsa da ceviz bu konuda önde gelen yiyecektir. Günde tüketilecek 2-3 ceviz ile kişinin stresini alırken kendisini daha mutlu hissetmesine de yardımcı olur.

Muz: Meyvelerde seratonin açısından en zengin olan muz ara öğünlerde bir kere tüketilebilir.

Kuru incir: Kuru meyvelerde seratonin bakımından başı çeken kuru incirdir. Kan şekerini düzenlerken kaygı seviyesini azaltan kuru incir ara öğünlerde tercih edilebilir.

Ay çekirdeği: Yüksek seratonin seviyesinin yanı sıra çiğneme refleksini harekete geçirmesi ile stresi azaltır.

Peynir: Kahvaltıda tüketilen peynir seratonin içerdiğinden güne böyle bir besinle başlamak son derece faydalıdır. Gün boyu enerjik ve mutlu olmada önemli payı vardır.

Bezelye: Ana öğünlerin herhangi birinde tercih edilecek bezelye kişinin daha iyi hissetmesine yardımcıdır. Ayrıca seratonin seviyesini artırmak için de önemlidir.

Tahıl salatası: Buğday, nohut, fasulye gibi tahılları içeren salataların bir öğünde tüketilmesi stresle başa çıkmada son derece fayda sağlar.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:11/05/2018
Okunma Sayısı:6011
Soru sor