Kataraktta çare fako yöntemi

Kataraktta çare fako yöntemi

Yaş ilerlemesiyle ile birlikte gözde görülen katarakt günümüzde FAKO dediğimiz yöntem ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Katarakt göz bebeğinin arkasında bulunan ve gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan göz merceğinin şeffaflık pozisyonunu gittikçe kaybetmesi durumudur. Böylelikle arka kısımdaki sinir tabakasına net görüntü düşmemeye başlamaktadır. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan katarakt günümüzde FAKO yöntemiyle tedavi edilebilmektedir.

Kataraktın Ortaya Çıkma Nedenleri

Katarakttaki en büyük neden yaşın ilerlemesidir. 50 yaş ve üstü kişilerin göz merceğinde bulanıklaşma meydana gelir. Şeker hastalığı ve kortizon grubu ilaçlar ve güneş ışığına maruz kalma, beslenme alışkanlıklarının bozuk oluşu, sigara, katarktın daha erken evrelerde görülmesine sebebiyet verir. Göze gelebilecek herhangi bir darbe kataraktın ortaya çıkmasında etkin rol oynayabilir. Doğumsal olarak bebeklerde de katarakt kendisini gösterebilir. Bebeğin anne karnında geçirdiği ateşli hastalıklar, metabolik problemler, doğum travması doğuştan katarakta sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanında ailede katarakt hikayesi var ise çocukda görülme riski de oldukça yüksektir.

Katarakt Belirtileri

Katarakt dediğimiz rahatsızlık, uzağı ve yakını görememe, ışıkta gözlerin kamaşması, yol tabela ve levhalarını tanıyamama ile kendisini net bir şekilde belli eder. Bu şekilde yavaş yavaş görme yetisi kaybolur. Katarakt belirtileri, katarakt çeşit ve derecesine göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin çekirdek katarakt dediğimiz durumda uzak görmede bulanıklık mevcuttur. Arka zar kataraktı olarak adlandırdığımız durumda ise uzak görme durumu nispeten iyi ancak yakın görme durumu bozuktur. Bununla birlikte patlak ışıkta şiddetli bir kamaşma söz konusu olmaktadır. Kataraktta ilerleme olduğu takdirde uzak ve yakın görme durumu iyice kaybolur. Olgunlaşmış katarakt dediğimiz durumda ise görme yetisi tamamen kaybolmuştur. Sadece ışık hissi ortaya çıkmaktadır.

FAKO Yöntemi İle Kataraktın Ortadan Kaldırılması

Kataraktı ilaçla veya gözlükle yenmek mümkün değildir. Bu şekilde ilerlemesini durdurmak da mümkün değildir. Kataraktta kesin tedavi ameliyattır. Ameliyat sürecinde şeffaflığını kaybetmiş göz merceği alınmakta yerine yeni bir göz merceği yerleştirilmektedir. Katarakt tedavisinde uygulanan en güvenli ve en güncel yöntem FAKO yöntemidir.

Ameliyat öncesinde hastaya detaylı bir muayene yapılmaktadır. Ultrason aracılığı ile göz merceğinin numarası ölçülmektedir. FAKO yöntemi küçük çocuklarda narkoz ile uyutma şeklinde uygulanır. Fazla agresif ve duramayacak hastalarda ise göz etrafına anestezi yöntemi uygulanır. FAKO ile katarakt temizlenir ve göz merceği ikiye katlanır. FAKO dediğimiz cihaz ile girilen bölgeye yerleştirilir. Ameliyat 10 dakika kadar kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Hasta hızlı bir şekilde günlük yaşamına dönmektedir. Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları bölümü uzman doktorları FAKO yöntemini başarılı bir şekilde uygulamakta ve hastayı en hızlı şekilde sağlığına kavuşturmaktadırlar.  

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:01/01/2014
Okunma Sayısı:11657
Soru sor