Kalori hesabı her şey midir?

Kalori hesabı her şey midir?
Meltem Hastanesinden Diyetisyen Rabia Gül Kepekçi obezite hakkında bilinenlere farklı bir açıdan ele alıyor. "Az ye, çok hareket yap; zayıfla" yönteminin tek başına doğru olmadığını söyleyen ünlü diyetisyen, fazla kilolardan kurtulmanın yöntemlerini anlatıyor.İnsan metabolik ve fiziksel faaliyetlerle enerji tükettir. Aldığımız gıdalarla sağladığımız enerji miktarı eğer tükettiğimiz enerji miktarından fazla ise obezite meydana gelir. Obezitenin en basit tanımı budur. Ama acaba tek şey harcadığımızdan fazla almamaktan mı ibarettir' Obezitenin bir çok sebebi vardır. Beslenme alışkanlıkları, hormonal yapı, genetik yapı, hareketsizlik, stres, ilaç kullanımı obeziteyi ortaya çıkaran en önemli etkenlerdir. Dolayısıyla; 'Az ye, çok hareket yap; zayıfla!' tek başına doğru değildir. Kilo aldırıcı sebepleri çok iyi bilip, hayatımızı buna göre programlamamız gerekir.
"Öncelikle  Stress ile Başa Çıkmak Gerekir"
Stresle başa çıkamamak, kişinin kendi kendisi ile barışık olmaması, güven eksikliği, güvensizlik, huzursuzluk, duygusal yönden doyumsuzluk insana kilo aldırır. Kendi bedeni ile barışık olmadan, diyet yaparak zayıflamaya çalışan bir kişi hiçbir zaman sağlıklı kilo veremez, hatta kilo alır. Yediği her şeyin kalorisini hesaplayanlar, elinde çizelge taşıyıp kalori hesabı yapanlar, aslında kilo vermekte en çok zorlananlardır. Beni, diyet danışanlarımla yaptığım seanslarda izleseniz diyetisyen miyim yoksa psikolog muyum karar veremezsiniz. Bunu her zaman danışanlarım da ifade etmiştir.
"Dengeli Beslenmek İdeal Kiloda Kalmanın Yegane Yoludur"
Obezitenin temelinde sağlıksız beslenme, ölçüsüz yeme alışkanlıkları yatar. Kilo vermek, şu kadar gün diyet yapmak, şu kadar kalori harcamak için spor yapmakla sağlanmaz. Burada şunu çok iyi bilmeliyiz ki; sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirip, dengeli beslenmek ideal kiloda olmanın yegâne yoludur. Ve de böylece sadece kilo vermeyi başarmakla kalmayız, verdiğimiz kiloları yeniden almayız da.
"Hızlı Yemek Kilo Aldırıyor"
İnsan beyni, vücuttaki her organla olduğu gibi mide ile de iletişim halindedir. Mide ile beyin arasında sinyal alışverişi vardır. Bu alışveriş 20 dakikada bir gerçekleşir. Yani; mide beyine doygunluk hissini hemen yollamıyor, 20 dakika sonra yolluyor. Yemek yiyen kişi, hızlı bir şekilde yeme işlemini gerçekleştiriyor ve beyine sinyal gitmiyor. Tabi o zaman doyum hissine ulaşmadıkça da yeme işlemi sürüp gidiyor. Yemekleri çok çiğneyerek, biraz yavaş yiyerek ilk 20 dakikayı bir geçirebilsek; yediğimizden çok az miktar yemek ile doyacağız. Geri kalan yemek sofrada, sağlığımızda biz de kalmış olacak. Acele ile fazla çiğnemeden yuttuğunuz yiyecekler kilo almamıza neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki; besinler ağızda ne kadar iyi çiğnenirse midedeki sindirimleri de o kadar kolaylaşır ve iyi çiğnemek çabuk doymayı sağlar.
"Yemek Arasında Sıvılar Sindirimi Zorlaştırıyor"
Yemek esnasında alınan sıvılar sindirim enzimlerini ve mide asitlerini seyreltir. Dolayısıyla, besinlerin sindirimi zayıflar. Mideden, yeterince sindirilmeden bağırsaklara geçen gıdalar,  ince bağırsakta baskı yaratır, hazımsızlık hissi verir. Yemek boyunca içilen çok miktardaki su, kan şekerinin de hızla yükselmesine yol açar. Bu da vücudun insülin üretimini arttırarak obezitenin en büyük sebeplerinden birine yol açar ki; insülin yediğimiz gıdaların yağ olarak vücutta stoklanmasını artırır. Su konusunda doğru olan yemek sırasında az su içmek; illa içeceksek az miktarda ılık çay vb. içecekler içmektir. Ve yine su konusunda yapılması gereken yemek dışında, gün içinde bolca su içmektir. Bu midemize doygunluk hissi verip daha az acıkmamızı sağlayacaktır.Başka bir kötü alışkanlığımız; yemeğe yoğunlaşmadan televizyon seyrederek, gazete okuyarak yemek yemektir. Şu net olarak gösterilmiştir ki; yoğunlaşmadan yenen yemekte tam sindirim sağlanamaz. Alın size bir kilo alma sebebi daha. Şimdi soruyorum size; yukarıda bahsetmeye çalıştığım sadece birkaç küçük alışkanlığı kazanmadan, bahsettiğim kötü alışkanlıkları bırakmadan ne kadar az yiyerek; kaç kalorilik diyet yaparak ya da ne kadar çok hareket yaparak ideal kilomuza ulaşabilir ya da kilomuzu koruyabiliriz?Diyetisyen Rabia Gül Kepekçi
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/10/2012
Okunma Sayısı:13716
Soru sor