Guatr için erken tedavi önemlidir

Guatr için erken tedavi önemlidir
Tiroid bezinin büyümesi durumuna tiroid diyoruz. Bu büyüme tiroid bezinin işlevini olumsuz etkiler. Bir iç salgı bezi olan tiroid ortalama 15-20 gram ağırlığındadır. Nefes borusunun iki yanındadır. Tiroid bezinin kanlanma oranı oldukça yüksektir. Tiroid bezi tiroid hormonlarını salgılar. Bu salgılanan tiroid hormonları kana verilir. Bu salgı azalır veya çoğalırsa olumsuz etki yapacaktır. Şayet tiroid bezi normal miktarda hormon salgılaması yaparsa buna ötiroidi diyoruz. Fazla miktarda bir salgılama olursa da buna hipertiroidi denmektedir.

Hipertiroidi Belirtileri
Sinirlilik, aşırı terleme, fazla iştaha rağmen kilo kaybetme, sık dışkılama, ellerde aşırı terleme,adet düzensizliği, kısırlık, kaslarda güç kaybı gibi belirtiler ile hipertiroidi kendisini belli etmektedir. Guatrın çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi Diffüz (basit) hiperplazi dediğimiz sadece büyümenin mevcut olduğu tiroid bezi içerisinde başka herhangi bir oluşumun görülmediği tiptir. Nodüler guatr denilen ikinci tip ise tiroid bezinin içerisinde nohut veya mercimek büyüklüğünde bazen daha da büyük olabilen kitleler mevcuttur.
guatr tedavisi

Guatr Tedavi Süreci NasıldırHasta öncelikle uzman doktor tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir. İlaç tedavisi ve iyot tedavisinin yanında cerrahi müdahale de önemlidir. Hormon yetersizliği mevcut olan hastalara ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Şayet hastada hormon fazlalığı varsa hormon yapılanmasını engelleyecek ilaçlar verilir. Hormon seviyesi normale döndüğünde ameliyat yöntemi veya iyot tedavisine geçilir. Hormon dengesizliği var ise ancak tiroid bezinde nodüller gözlemleniyorsa genellikle cerrahi müdahale yapılmaktadır.Hangi Durumlar Cerrahi Müdahale Gerektirir-    Büyümüş olan guatr veya nödüllerin yemek veya soluk borusunu sıkıştırmasından dolayı ortaya çıkan şikayetlerde,
-    Guatrda kanser şüphesi veya tespiti var ise,
-    Büyümüş olan guatr hormon dengesizliğine neden oluyorsa,
-    Boyunda büyümüş olan guatr estetik problemlere neden oluyorsaCerrahi müdahale gerekebilir. Guatr tedavisinde zamanlama önemlidir. Geç kalınmamalı ve erken evrede tedavi edilmelidir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları guatra karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulayarak hastaları sağlıklarına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/02/2014
Okunma Sayısı:14062
Soru sor