Demir eksikliği yaşam kalitesini düşürüyor

Demir eksikliği yaşam kalitesini düşürüyor
Özellikle çocuklarda demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Demir eksikliği çocukların besinlerden vücut için gerekli demir ihtiyacını alamaması veya annede demir eksikliği, erken ek gıdalara başlama, erken inek sütüne başlama, prematüre doğum, anne sütüyle beslenmekte olan bebeklerin dördüncü aydan itibaren demir almaması sebeplere bağlı olarak kendisini gösterir.

Demir Eksikliği Anemisine Dikkat
Uzman çocuk doktorları demir eksikliği anemisinin bebekte ortaya çıkmaması için anne sütünün öneminin altını çizmektedirler. Anne sütünün 1000 mlt`sinde 0,9 mgr. demir bulunmaktadır. Bunun ancak %50`si emilebildiğinden günde en az 1 mgr. demir ihtiyacı bebeklere 4. Ayından itibaren kilo başına 1 damla olacak şekilde başlanmalıdır. Altıncı aydan itibaren ek gıdalara başlamak gerekir. Demir bakımından zengin tahıllı mamalar çocuklar için özellikle önemlidir.
kansızlık

Demir Damlaları
Prematüre doğan bebekler en geç birinci ayından itibaren demir damlalarına başlamalıdır. İki yaşına girinceye kadar çocuğa hiçbir suretle inek sütü verilmemelidir. Çünkü inek sütünde bulunan demir oranı çok düşüktür. Demir emilimi de bir o kadar düşük olacaktır. İnek sütünde bulunan pek çok alerjen protein bağırsaktan gizli kanama yoluyla demir eksikliği anemine sebebiyet vermektedir.
Bir yaşından sonra bebek eğer anne sütü içmiyorsa inek sütü yerine toz ya da sıvı şekilde 1-3 yaş aralığında çocuklar için özel olarak üretilmiş junior süt ya da süt tozları kullanmak yerinde olacaktır. Demir bakımından en zengin gıdalar karaciğer, kuru baklagiller, kırmızı et, karaciğer, beyaz et, tahıllar, üzüm pekmez, kuruyemiş şeklindedir. Ispanak ve yumurta sarısı büyük miktarda demir içerirler ancak içerisindeki demir emilmeyen kompleks bileşikler barındırır. Bu sebeple demir eksikliği tedavisinde etkin rolü yoktur.Demir Eksikliği İle Ortaya Çıkan HastalıklarÇocuklarda görülen pek çok üst solunum yolu hastalığı gerekli vitaminlerin alınmaması ile kendisini göstermektedir. Demir eksikliği bağışıklık sistemini zayıf bırakmaktadır. Bu nedenle de pek çok hastalık gelişebilir. Geçmişte yalnızca kış aylarında görülen gribal enfeksiyon ya da soğuk algınlıkları artık günümüzde Eylül-Ekim gibi aylarda kendisini gösterebilmektedir. Uzman doktorlar demir eksikliğinin son dönemde oldukça sık görüldüğünün ve bu sorunun önüne geçilmesinin gerekliliğinin altını çiziyorlar. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları demir eksikliğine karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:31/01/2014
Okunma Sayısı:10243
Soru sor