Çocuğunuzun hastalanmasını beklemeyin, kontrole götürün

Çocuğunuzun hastalanmasını beklemeyin, kontrole götürün

Yetişkinlik döneminde devam eden hastalıkların birçoğunun çocukluk dönemine dayandığını belirten Uzm. Dr. Erdal Yılmaz bu nedenle ailelerin çocuklarını düzenli olarak doktora götürmelerinin ve büyüme, gelişme düzenini takip etmeleri gerektiğini dile getirdi.  Çocuklar daha hasta olmadan önce kontrole getirilirse hastalık şiddetlenmeden daha en başında önlenmesi mümkün olmakta, kalıcı hasarların önüne geçilebilmektedir. Eğer mümkünse ilk 6 ay ve 1 yıl süresi içinde aylık kontroller yapılmalıdır. 1-2 yaş aralığına geldiğinde ise üç ayda bir kontrol yapılmalı, 2-6 yaş aralığında altı ayda bir kontrole gereksinim duyulur. Altı yaş sonrasında ise yıllık kontrollere dönüştürülmelidir.

Çocuklarda yapılan rutin testler:

  • Batın ultrasonu: Karın içi organlarının değerlendirilmesi
  • Dışkı mikroskopisi: Dışkıda parazit yumurtası kontrolüdür
  • HBsAg-Anti HBsAg: Hepatit B’ye dair yapılan taramadır
  • SGOT-SGPT: Karaciğerin fonksiyonuna dair testler
  • Hemogram: Tam kan sayımıdır
  • Açlık kan şekeri testi
  • TİT: Tam idrar tahlilidir
  • Üre: Böbreklerin fonksiyonuna dair test
  • Akciğer grafisi (PA): Göğüs ve akciğerde herhangi bir hastalığın olup olmadığına dair yapılır.

Erken yaşta kalp kontrolü son derece önemli

Erken yaşta çocuklarda yapılacak sağlık kontrolleri ve testler son derece önemli ancak bunun yanı sıra kardiyolojik muayenelerin de yapılması gerekir. Yapılacak kontrolde kalp hastalıkları bakımından bir risk fark edilir ise Çocuk Kardiyolojisi muayenesine yönlendirilmelidir. Eğer çocukta herhangi bir kalp sorunu gözlemlenmemiş, anormal bir durum tespit edilmemiş ise spora başlayaca çocuklar da mutlaka kardiyoloji muayenesinden geçmelidir. Sonraki yıllarda ciddi kalp rahatsızlıkları ile karşılaşmamak için daha ilk yıllarda çocukların kardiyolojik kontrollerinin yaptırılması gerekir.  

Göz muayenesi unutulmamalıdır

Çocukluğun ilk yıllarında rutin sağlık kontrolleri yapılırken göz ve diş muayenesi de aksatılmamalıdır. Göz muayenesi rutin olarak yaptırılmalı ve kesinlikle 3 yaşından sonraya ertelenmemelidir. Erken yaşta yapılacak rutin kontroller ile eğer çocukta kilo fazlası varsa bunun için erken önlem almak da mümkün olabilmektedir. Boy kilo oranlarında kilo lehine değişimlere karşı çocuklar yakından izlenmeli, tetkikleri gerçekleştirilmeli ve obezite mücadele açısından doğru beslenme alışkanlıklarına yönelim ve egzersizler önerilmektedir. Tüm bu erken önlemlerle beraber okul çağına gelen çocu, okula başlamadan önce mutlaka kapsamlı bir sağlık taramasından geçmelidir. Görme değerlendirmesi, genel sağlık parametreleri çocuğun okuldaki spor aktiviteleri açısından önemli olacağından bu sağlık taraması da yaptırılmalıdır.

Güncelleme Tarihi:02/05/2024
Yayınlama Tarihi:07/05/2018
Okunma Sayısı:2610
Soru sor