Çocuklar için yaz aylarında büyük tehlike: gıda zehirlenmesi

Çocuklar için yaz aylarında büyük tehlike: gıda zehirlenmesi

İster çocuklarda ister yetişkinlerde olsun gıda zehirlenmeleri genel olarak birden fazla kişiyi etkileyebileceğini belirten Uzm. Dr. Erdal Yılmaz sözlerine şöyle devam etti, “Gıda zehirlenmesi dediğimiz durum yiyeceğin toksin ya da bakteriye bulaşmış olması ve bu yiyeceklerin tüketilmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Sık olmamakla beraber böcek ilaçları ya da kimyasal toksinler de gıda zehirlenmesinde rol oynayabilirler. Yiyeceklerimizde bakterinin olup olmadığını anlamak çoğu zaman pek mümkün olamayabiliyor. Yani yiyeceğin kokusu, görüntüsü ve tadı değişmemiş olsa da o yiyecekte bakteri olma ihtimali olabiliyor. İyi bir şekilde yıkanmamış, iyi bir şekilde pişirilmemiş ya da gıdayı hazırlayan kişinin ellerinin yeteri kadar temiz olmaması ile yiyeceğe bulaşmış bakteri ya da mikroplar sayesinde ortaya çıkabiliyor. Gıda zehirlenmesinin sık görülen sebepleri arasında pastörize edilmemiş süt, çiğ kümes hayvanları, su aracılığı ile bulaşan kampilobakter mikrobu ve kırmızı et bulunmaktadır. Salmonella ise yumurta ve çiğ yumurta ürünlerinden, pastörize edilmemiş süt ya da çiğ etten bulaşabilmektedir.”     

Gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Bir takım bakteriler milyonlarca sayıda üreyebilmektedir. Buna neden olan şey gerekli nem, sıcaklık ve zaman koşullarıdır. Gıda içerisinde ne kadar çok bakteri varsa ve artıyorsa hastalık ve enfeksiyon yayılma oranı o kadar fazla olmaktadır. Zehirlenmede karşılaşılan bakteri türlerini sıralayan Uzm. Dr. Erdal Yılmaz, “Bu bakteriler, E. Koli, Kampilobakter ve Salmonella’dır. Gıda zehirlenmesinde etkin olan mikrobun türüne göre kuluçka sürelerinde farklılıklar vardır. Bununla beraber yine mikrobun türüne göre ortaya çıkacak belirtiler 30 dakika ile başlayıp 12-48 saat arasında değişebilmektedir. Gıda zehirlenmesi varsa şayet semptomlar 1 ila 3 gün arasında görülmektedir. Bununla beraber enfeksiyon tür ve şiddetine göre bir haftaya kadar uzayabilmektedir. Gıda zehirlenmesi diğer hastalıklar gibi bazı belirtiler ile kendisini gösterir. Bunlar arasında; karın ağrısı, ishal ve sindirim sistemi iltihabından ortaya çıkan kusmadır. Nedenine bağlı olarak üşüme, ateş, kanlı dışkı, kas ağrıları, sıvı kaybı, bitkinlik ve halsizlik gibi durumlar gözlemlenir. Nadir olarak da olsa gıda zehirlenmesi sinir sistemine de zarar verebilir.” şeklinde konuştu.

Gıda zehirlenmesinde tedavi nasıldır?

Gıda zehirlenmesi durumunda tanı, aynı kişilerin benzer yiyecekleri tüketmesi ile ortaya çıkan belirtiler dahilinde konur diyen Uzm. Dr. Erdal Yılmaz Ateş, kanlı dışkı, üşüme ile beraber laboratuvar testleri tanıyı koymada son derece yardımcı olacağının altını çizdi. Muhtemel bir zehirlenme durumunda gıda üzerinde yapılacak detaylı bir inceleme, mikrobik bir durumda mikrop tipinin araştırılması tedavide kişiye yönelik bir planlama açısından önemlidir. Yani tedavi gıda zehirlenmesi ile karşılaşan her bir birey için ayrı olarak programlanır.

Bunları uygulayın, çocuklarınızı gıda zehirlenmesinden koruyun

Çocukları gıda zehirlenmesinden korumak maksadıyla bir takım önlemler alabilirsiniz diyen Uzm. Dr. Erdal Yılmaz şunları kaydetti, “Çocuklarınızı mutlaka kişisel hijyen konusunda bilgilendirin. Kurallara uyup uymadığını da mutlaka kontrol edin. İster çocuk olsun ister yetişkin, tüketilecek meyve ve sebzelerin iyi bir şekilde temizlendiğinden, yıkandığından emin olun. Çocuklara çiğ gıda veriliyorsa mikrobik yönden mutlaka kirlenme durumunu göz önünde bulundurun. Yaz aylarında çocukların en çok tüketmeyi sevdiği şey dondurma. Açık satılan dondurmanın gıda zehirlenmesinde tehlike arz ettiğini söylemek gerek. Çocuğu bu konuda da bilgilendirmek gerekir. Eğer çocuk okul ya da kreşe gidiyorsa kalabalık içinde olacağından hijyen kurallarına maksimum düzeyde özen gösterilmelidir. Mikroplar hakkında detaylı bir bilgi çocuğa verilmelidir. Bu şekilde çocuğunuzu gıda zehirlenmesine karşı korumuş olursunuz.” dedi.

Güncelleme Tarihi:05/05/2024
Yayınlama Tarihi:17/04/2018
Okunma Sayısı:1291
Soru sor