Çocuğunuzda uykuya dalma problemi yaşıyorsanız

Çocuğunuzda uykuya dalma problemi yaşıyorsanız

Çocuklarda uyku süreleri yaşa göre değişim gösterebilmektedir. Örneğin yeni doğan bebekler günün ortalama 16 ila 18 saatini uyku ile geçirirler. Bu süre bebek büyüdükçe git gide azalma gösterir. Ergenlikte ise bu süre ortalama 7 ila 9 saat arasında değişir. 5-6 yaşına kadar çocukların gündüz uyutulması gerekir. Ancak bu yaştan itibaren çoğunlukla buna gerek kalmaz. Çocuklarda uykusuzluğa neden olan durumları söyleyen Uzm. Dr. Hilda Keykubad bunları şu şekilde sıraladı; gece beslenme, kolik sancılar, diş çıkarma, reflü, uyku apnesi, geniz eti büyümesi, dikkat eksikliği, hperaktivite bozukluğu, otizm, astım, çeşitli akciğer ve solunum sorunları, ilaç kullanımı, obezite, nörolojik problemler, üst solunum yolu hastalıkları, annedeki stres, kronik rahatsızlıklar, aile içi sorunlar, gebelik döneminde geçirilen stres, duygusal ve aşırı tepkisellik, çocuğun mizacı, bakıcıların yanlış uyku uygulamaları denilebilir.

Uyku problemleri daha çok ilk 2 yaşta görülüyor

Uyku problemleri çocukta tüm süreç boyunca çıkabileceği gibi yapılan araştırmalar bunun en çok ilk iki senede görüldüğünü ortaya koyuyor. İlk 3 ila 5 ay boyunca yetersiz beslenme nedenlerinden dolayı uyanma, kolik sancılar ve huzursuzluk gibi durumlar mevcut iken daha sonra uykuya dalmada ve uykuyu sürdürme problemleri görülmektedir. Normal uyku düzeninde bozulma olan, sıklıkla uyanan ya da fazla uyuyan, uyanınca avutulması ve yeniden uykuya dalması güçlük çekilen çocuklar için altta yatan bir sebep aranabilir. Özellikle uykudan uyandıran ağrılar mevcut ise son derece dikkatli yaklaşılmalıdır. Bu gibi durumlar görülüyorsa ebeveynlerin çocuğu iyi gözlemlemesi ve bir hekimle irtibata geçmesi gerekir.

Bebeğinizin kendi kendine uyumasına olanak sağlayın

Bazı anneler bebeklerinin kısa süreli uyumaları ve sık uyanmaları nedeniyle paniğe kapılabiliyorlar diyen Uzm. Dr. Hilda Keykubad, “Bu durum bebeğin kendi kendini sakinleştirme yetisinin gelişmesine zarar vermektedir. Bu durum özellikle iş hayatındaki annelerde daha da fazla görülmektedir. Bebekle birlikte uyuma alışkanlığı oldukça yaygın olmakla beraber bebeğin kendi odasında yalnız uyuduğunda ebeveyni ile uyuduğundan daha az uyandığı belirlenmiştir.” dedi.

Uykusuzluğun altındaki neden bulunmalıdır

Çocuklarda uyku sorununu tanımlamak ve sorunun ciddiyetini görmek için altında yatan asıl problemi bulmak ve ona göre uygun yöntemle sorunu çözmek gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse; çocukta gece sık uyanma, uyku apnesi, ağzı açık uyuma, horlama görülüyorsa geniz eti büyümesine bağlı olabileceği gibi bu gibi durumlarda ameliyat yöntemine gidilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bunun haricinde altta organik sorun yaşanmadığı durumlarda ailelere çeşitli öneriler verilebilir.

Düzenli bir uyku için ne yapılmalı?

Düzenli bir uyku için yapılabilecek şeyleri aktaran Uzm. Dr. Hilda Keykubad bunları şu şekilde sıralıyor:

  • Ailede imkan el veriyorsa çocuk mutlaka başka bir odada ve kendi yatağında uyumalıdır.
  • Uykuya dalmadan önce çocuğa sevdiği bir oyunca ya da battaniyesi yanına verilebilir. Masal, şarkı, ninni söylenebilir, banyo da yaptırılabilir.
  • Odada herhangi bir ses olmaması, loş olması, çocuğun dikkatini dağıtabilecek bir ses ya da gürültü olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Çocuk uykuya dalmadan önce en sevdiği oyuncağı veya battaniyesini yanına alabilir, masal okunabilir,
  • Uyuma düzeni haftanın her günü için yatma ve kalkma saatleri açısından aynı ya da birbirine yakın olmalıdır. Çocuğun uyku saatlerindeki düzen, onun uykuya dalmasını da kolaylaştıracağı unutulmamalıdır.
  • Çocuk her seslendiğinde onun odasına gitmek yanlış bir davranıştır. Odanın dışında veya kapısında mümkünse durulmalı ve konuşulmalıdır.
  • Çocuk gece korku içerisinde uyanmış ise hızlıca çocuğun yanına gidilmeli ve kendinizi daima onun yanında olduğunu çocuğa söylemelisiniz. Bu çocuğa güven verecektir. Ancak bu durumdan sonra anne çocuğu yanına almamalıdır. Onu sakinleştirmeli ve yine odasında, kendi yatağında uykuya dalmasına desteklemelidir.
Güncelleme Tarihi:02/05/2024
Yayınlama Tarihi:20/04/2018
Okunma Sayısı:1403
Soru sor