Damak ve dudak yarıklarına estetik çözüm

Damak ve dudak yarıklarına estetik çözüm
Damak ve Dudak Yarıkları Neden Meydana Gelir?Damak ya da dudak yarığı oluşumunun genel olarak kesin belirlenmiş bir nedeni yoktur diyen Özel Meltem Hastanesi Plastik Cerrahı Op. Dr. Gökçen Ayyıldız; 'Fakat hamilelik sırasında alınan bazı ilaçlar, stres, travmalar, merdivenden düşme, vitamin eksiklikleri ve geçirilmiş olan bazı hastalıkların çocukların bu tip travmalarla doğmasına neden olduğu varsayılmaktadır. Bu tip bir travma 800-1000 çocukta bir görülen bir durumdur.' demektedir. Çocuk gelişiminin ilk safhalarında, dudak sağ ve sol kenarları ile birlikte damağın oluştuğunu belirten Dr. Ayyıldız, eğer çocuk böyle bir deformasyonla dünyaya geldiyse acil olarak cerrahi bir operasyon yapılmasının gerekli olduğunu belirtmektedir. Damak veya dudak yarığı ile dünyaya gelmiş çocuklar uzman bir cerrah vasıtasıyla rahat bir şekilde tedavi edilebileceğini belirten Ayyıldız; 'Bu şekilde çocuk hayatına normal bir şekilde devam edebilmekte, bu bağlamda önemli olan işini iyi bilen ve konusunda uzman bir cerrah tercih edilmesidir.' demektedir.

Damak ve Dudak Yarıklarında Uygulanacak Yöntem Nedir?
Bu süreçle beraber değişik problemlerin de çıkacağını belirten Dr. Ayyıldız farklı dallardan da alınacak yardımla en sağlıklı tedavinin yapılabileceğini belirtiyor. Ayyıldız sözlerine şöyle devam ediyor; 'Plastik cerrahi yarık onarımını yapar fakat bununla beraber diş onarımı, işitme, konuşma, beslenme ile psikolojik gelişimde de çıkacak problemler olacaktır. Bu nedenle bir grup desteğinin söz konusu olduğu unutulmamalıdır.  Aile bu vesileyle ek destek almalıdır. Bu ek destekten kasıt, çocuk hastalıkları uzmanı, konuşma ve işitme uzmanı, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı, genetik danışman desteği, psikolog, sosyal danışman ve hemşiredir.' demektedir.

Cerrahi Planlama ve Operasyon
Plastik Cerrahi müdahalesine değinen Op. Dr. Ayyıldız damak ve dudak yarığının çeşitli tiplerinin olduğunu söylemektedir. Dr. Ayyıldız sözlerine şu cümlelerle devam ediyor; 'Küçük dilin yarık olduğu en hafif şeklidir. Kemik kısmını da içine alan damak yarığı daha ciddi ve tehlikeli olanıdır. Sadece yumuşak dokuda meydana gelen yarıklar bebek altı aylıkken de tedavi edilebilmektedir. Çocukların erken tedavi edilmesi bir an evvel normal fonksiyona kavuşmasının sağlanmasıdır. Kemik kısmında bir yarık söz konusu ise ameliyat için bir yaşına kadar beklenmelidir.' demektedir. Hastanın kendi dokuları ile bu tamirin yapıldığını belirten Dr. Ayyıldız yarığın her iki tarafındaki dokuların orta kısımda birleştirildiğini söylemektedir. Bu esnada kasların da birbirine olabildiğince yakınlaştırıldığını ve bu kasların mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini altını çizmektedir. Dr. Ayyıldırz; 'Bu kaslar iyi tedavi edilmediğinde halk arasında genizden konuşma dediğimiz tip meydana gelebilmektedir.'demektedir.Dr. Ayyıldız; 'Damak ve dudak yarığı dediğimiz yarık, dudaktaki küçük bir çentikten tutun da burun tabanına kadar gelmiş tam bir yarığa kadar hepsini içine almaktadır. Genel olarak bebek 6 - 10 haftalık iken bu operasyon uygulanmaktadır. Bu zaman geçirilirse ileride çocuk yarık bir damak ile konuşmayı öğrenecek ve ileride damaktaki sorun düzeltildiğinde çocuk konuşma güçlüğü çekecektir.' demektedir. 'Bazı çocuklarda daha iyi bir sonuç almak adına ikinci bir operasyonun gerekebileceğini söyleyen Dr. Ayyıldız ameliyat sonrası dudakta kalabilecek iz veya izlerin giderilmesi için ileriki dönemlerde yeniden müdahale edilebileceğini belirtmektedir.
Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:13/11/2013
Okunma Sayısı:12921
Soru sor