Çocuklarda demir eksikliği gelişimi olumsuz etkiliyor

Çocuklarda demir eksikliği gelişimi olumsuz etkiliyor
Çocuklarda demir eksikliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar çok farklı olabilmektedir. Demir eksikliği genel olarak çocukların besinlerden gerekli demir ihtiyacını alamaması veya annede demir eksikliği, erken ek gıdalara başlama, prematüre doğum, erken inek sütüne başlama, anne sütüyle beslenen bebeklerin 4üncü aydan itibaren demir almaması gibi nedenlere dayanmaktadır. Günümüzün Hastalığı Demir Eksikliği AnemisiUzman doktorlar demir eksikliği anemisinin bebekte oluşmaması için anne sütünün öneminin altını çizmektedirler. Anne sütünün 100 mlt`sinde 0,9 mgr. demir olduğundan ve bununda ancak %50`si emilebildiğinden gündelik olarak en az 1 mgr. demir ihtiyacı için bebeklere 4. aydan itibaren kilo başına 1 damla olacak biçimde demir damlalarına başlamak gerekmektedir. 6. Aydan itibaren ek gıdalara başlanırken demir bakımından zengin tahıllı mamaların çocuk beslenmesinde kullanılması önemlidir.
demir eksikliği

Demir Damlaları ÖnemlidirUzman doktorlar prematüre doğan bebeklere en geç 1. ayından itibaren demir damlalarının başlanması gerektiği konusunda uyarıyorlar. 2 yaşına kadar çocuklara hiçbir suretle inek sütü verilmemelidir. İnek sütünde bulunan demir oranı çok düşüktür ayrıca demir emilimi de bir o kadar düşüktür. İnek sütündeki pek çok alerjen protein bağırsaktan gizli kanama yolu ile demir eksikliği anemisine neden olmaktadır. 1 yaşından itibaren bebek eğer anne sütü içmiyorsa inek sütü yerine toz veya sıvı şekilde 1-3 yaş arasındaki çocuklar için özel üretilmiş demiri yüksek junior süt veya süt tozları kullanılmalıdır.  
Demir bakımından en zengin gıdalar kuru baklagiller, karaciğer, kırmızı et, tahıllar, beyaz et ürünleri, kuruyemişler, üzüm pekmezi gibi gıdalardır. Yumurta sarısı ve ıspanak yüksek miktarda demir içerirler fakat içerisindeki demir emilmeyen kompleks bileşikler şeklindedir. Bu nedenle demir eksikliği tedavisinde kullanılmazlar.
demir eksikliği

Demir Eksikliği Çocuk Bünyesini Kötü Etkiliyor Çocuklarda meydana gelen pek çok üst solunum yolu hastalığı gerekli vitaminlerin alınmamasından dolayı kendini göstermektedir. Demir eksikliği bağışıklık sistemine büyük darbe vuracağından peşinden pek çok hastalığı da davet etmektedir. Eskiden yalnızca kış aylarında kendini gösteren gribal enfeksiyon ve soğuk algınlıkları günümüzde Eylül-Ekim aylarında kendini göstermeye başlamıştır. Demir eksikliğinin son dönemde çok fazla görüldüğünü belirten uzman doktorlar bu sorunun önüne geçmek ve çocuğun sağlığını korumak için ailelerin gereken özeni göstermek zorunda olduklarını belirtiyorlar.
Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzman doktorları demir eksikliğine karşı gerekli tedbirleri almakta ve bu eksiklikten dolayı ortaya çıkabilecek her türlü hastalığın tanı teşhis ve tedavisini başarıyla yapmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/12/2013
Okunma Sayısı:11819
Soru sor