Çocuklarda Alerji Testi

Çocuklarda Alerji Testi

Son yılların problemlerinden biri olan alerji vakalarından çocuklarda etkileniyor. Özel Meltem Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları çocuklarda alerji testi hakkında sorularımızı cevapladı.

Alerji testini hangi doktor yapar?

4 yaş üzerine tüm hastalarda alerji testi cildiye doktorları tarafından yapılmaktadır. 4 yaş altında ise çocuk sağlığı ve hastalıkları doktoru tarafından çocuk periyodik aralıklarla takip edilir. Bu konuda özellikle annelere de sorumluluk düşmektedir. Bebebiğiniz gelişiminde beslendiği mamaları verilen besinlerde vücudun gösterdiği reaksiyon anne ve baba tarafından takip edilebilir.

Hangi besinler alerjiye daha yatkındır?

Özellikle çocuk döneminde inek sütü, yumurta, soya, balık ve fındık bunların başında gelmektedir. Ancak inek sütü ve yumurtaya olan alerjiler çocuğun ilk yıllarında kendiliğinden yok olmaktadır. Yani anne ve babalar bu iki besinden tamamen vazgeçecekler anlamına gelmemektedir.

Anne ve babadan bebeğe alerji geçer mi?

Bu soru çoğunlukla anne sütünden bebeğe alerji bulaşır mı şeklinde sorulmaktadır. Genel olarak cevap vermek gerekirse annede alerjik bir durum olsa dahi son yıllarda yapılan araştırmalar anne sütünün çocuğun alerjik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya çıkarmıştır.

Alerji nasıl anlaşılır?

Hastada eozinofil ve total lg E düzeyine bakılması ilk tetkilerdendir. Alerjinin kesin tanısı alerji testi ile yapılmaktadır. Her yaşta yapılabilen bu alerji testleri yöntemleri yaşa göre değişiklik göstermektedir. En yapılan alerji testi lg E ve deri prick testi olarak öne çıkar. Deri prick testi cildiye uzmanı tarafından yapılır. Ancak deri prick testi 4 yaş üzeri çocuklar için uygundur. Sebebi ise 4 yaş altındaki çocuklarda test uygulanırken cildin alerjik reaksiyon verememesidir. Bu sebeple yanlış tanı konmaması için 4 yaş züerindeki çocuklarda yapılması daha uygun görülür.

Çocuklarda alerji belirtileri nelerdir?

Bebeklerde alerji belirtileri ilk olarak deri döküntüleri olarak gözlemlenir. Gıda alerjisi olan çocuklarda kendini daha çok gösterir. Çocuk hastalıkları arasında yer alan 6. hastalık ile karıştırılmamaldır. 6. hastalık 2-3 süreyle ara ara yüksek ateşle kendini gösterir ve alerjik bir durum değildir. Her çocuğu geçirebileceği bu hastalıkta 2-3 sonunda deride döküntüler görülebilir. Bu yüzden çocuğunuz cildinde görülen anormal durumlarda bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekebilmektedir. Alerji testi yapan hastaneler arasında yer alan Meltem Hastanesi ekibine 0212 644 22 00 numaradan yada sol tarafta bulunan soru formundan ulaşabilirsiniz.

Çocuklarda sık rastlanan alerji türleri nelerdir?

5 yaş altındaki çocuklarda en çok görülen gıda alerjisi tipidir. Bu durum özellikle son 15 yılda üretilen gıdalardan da kaynaklanmaktadır.  Çocuklarda alerji türleri egzama, kızarıklık, kaşıntılı bölge olarak görülebilir. Organik ürünlerin yerini GDO lu besinlerin alması bebeklerde görülen alerji vakalarının artmasında önemli bir faktör. Bununla birlikte astım ve alerjik rinit teşhisi olan çocuk hastaların genel olarak ev tozu, polen, kedi köpek tüylerine karşı hassasiyeti olabilmektedir.
Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:11/12/2014
Okunma Sayısı:23533
Soru sor