Baş ve boyun kanser belirtilerine dikkat

Baş ve boyun kanser belirtilerine dikkat
Baş ve boyun kanseri, erken teşhis dahilinde tedavi edilebilen kanser türleri arasındadır. Baş ve boyun kanser türleri genellikle erken evrede kendini belli eden belirtilerle ortaya çıkar. Baş ve boyun kanser türleri dudaklar, ağız boşluğu, diş eti, yanakların iç kısmı, dil, ağız tabanı, damak, dil, burun delikleri derisi, boğazın en üst kısmında görülen nazofarinks kanserlerini, yüz kemikleri içerisinde, burun çevresinde yer alan sinüs adlı hava boşlukları içerisinde gelişen paranazal sinüs kanserlerini, boğazın biraz alt kesiminde hipofarinks kanserlerini, burun gerisini boğaza bağlayan kısmında orofarinks kanserlerini, kulak kepçesi ve dış kulak kanserlerini, tükrük bezleri kanserlerini içermektedir.
boyun kanseri

Baş ve Boyun Kanserlerinin SebepleriAlkolizm, tütün çiğnenmesi, sigara alışkanlığı, kötü beslenme baş ve boyun kanserlerinde başlıca nedenler arasındadır. Uzun süreli bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalmak dudak kanserleri ile bağlantılıdır. Nazofarinks gibi bazı kanser türlerinin Epstein-Barr Virüsü gibi faktörlerle ilişkisi bulunmaktadır. Son çalışmalar ağız kanserlerinin %26`sının boğaz kanserlerinin ise %35 kadarının HPV ile bağlantılı olabileceğini göstermiştir. Baş ve boyun kanserleri genel olarak 50 yaş ve üzeri erkeklerde daha sık görülmektedir. Baş ve Boyun Kanseri Belirtileri Nelerdir?Baş ve boyun kanserinde bazı belirtiler belirleyicidir. Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen herhangi bir şişlik ki bu şişlik genellikle ağrısız ve gittikçe büyüyen tiptedir, dilde, ağız içerisinde veyda dudaklarda iyileşmeyen yaralar görülmektedir. Ağızda uyuşukluk hissi, yutkunma, çiğneme gibi işlevlerde zorluklar yaşanması, sürekli devam eden ses değişikliği veya ses kısılmaları, sürekli devam eden burun tıkanıklığı, nefes almada zorlanma, burun kanamaları, çift görme belirtileri ve göz çevresinde şişlikler, kulak çınlaması ve kronik kulak ağrıları, işitme güçlüğü ve boyunda görülen şişlikler baş ve boyun kanserine karşı en belirgin belirtilerdir.
baş ve boyun kanseri

Baş ve Boyun Kanserlerinde Tanı Ve TedaviBu tip belirtilerde zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmak gereklidir. Doktor yapacağı muayeneler sonucunda tedavi için uygun yöntemi belirleyecektir. Uzman doktor ağız ve boğazı ayna ile muayene eder. Burun ve boğaz endoskopisi yapılır. Şüphelenilen bölgeden patolojik inceleme için parça alınır. Bu kısımda lokal veya genel anestezi gerekebilmektedir. Bazı durumlarda ise biyopsi almadan önce radyolojik bir takım incelemeler gerekebilmektedir. Baş ve boyun kanserlerinde genellikle tedavi multidisipliner yani farklı alanların ortaklığı ile gerçekleştirilir. Baş ve boyun kanserlerinde ilk tercih cerrahi tedavidir. Fakat bunun yanında pek çok bir çok baş ve boyun kanseri için ışın tedavisi yani radyoterapi de etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bazen tek bir ana yöntem ile yani cerrahi, ilaç veya ışın yöntemleri ile tedavi edilebilirken bazen daha etkili tedavi gerekmekte bu nedenle bileşik tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Her hastada izlenecek yol farklı olabilmektedir. Kanserin evresi, hastanın yaşı, vücut alışkanlığı, cinsiyeti, hastanın sosyoekonomik durumu, fonksiyon durumu tedavi planlamasında gidilecek yolu belirleyebilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü doktorları baş ve boyun kanserlerine karşı gerekli tedavi seçeneklerini uygulamakta ve bu tip rahatsızlıklara karşı gerekli önlemleri almaktadırlar.   
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/11/2013
Okunma Sayısı:11591
Soru sor