Apandist hastalığı hayatı karartabiliyor

Apandist hastalığı hayatı karartabiliyor
Karın bölgesinin sağ alt bölümünde kalın bağırsağın iç kenarında 0,5 cm çapında solucan gibi kıvrımlı bir yapı vardır. Buna apandist denmektedir. Birçok insanın hayatında karşılaşabileceği bir hastalık olan apandist hastalığı ölüme kadar varan sonuçlar doğurabilmektedir. Apandist iltihaplanmaya başlarsa ödem meydana gelir yani şişme gösterir. Bu durumda hastada şiddetli karın ağrıları kendisini belli eder. Bu durum oldukça tehlikelidir ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Tedavi içinde cerrahi yöntem uygulanmalıdır. Eğer tedavi edilmez ise delinip karın zarı içerisindeki diğer organlara yayılabilir. Bu da kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir.
apandist ameliyatı

Ölüme Sebep Oluyor


Körbağırsağın iltihaplanması
sonucu kendini gösteren bu hastalık için geç kalınmaması gerekir. Müzmin apandiste ilaç verilmez, ameliyat şarttır. Had apandist karnın orta kısmından başlayarak sağ alt kısma yerleşen bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Kişi gaz sıkışması ve hazımsızlık şikayetleri gözlemlenir mide bulantısı ve kusma görülebilir. Yetersiz tedavi sonucu meydana gelebilecek komplikasyonlar nedeniyle korkulan bir hastalıktır. Günümüzdeki olanaklara karşın apandist hastalığı ile birlikte karın zarı iltihabı da kendini gösterir. Apandist içinden bhesinlerin geçmediği küçük bir bağırsak çıkıntısı vardır. Esnek ve hareketli boru biçiminde olan bu çıkıntı kalınbağırsağın başlangıç bölümü körbağırsağa, ince bağırsakla birleşme yerinin gerisinde bağlanmaktadır. Alışılmış yerinin dışında apandist iltihaplanması belirtileri değerlendirme ve hastalık tanısı koymada güçlükler oluşturur. Erken Teşhis ve Tedavi ÖnemlidirApandistin iltihaplanması ve yırtılıp karın bölgesine yayılmasıyla ciddi problemler kendisini gösterir. Acil tedavi gerektiren ve tedavi edilmediğinde ciddi sorunlar ortaya çıkaran apandist dikkatle üzerinde durulması gereken bir durumdur. Akut apandist dediğimiz Had apandist iltihabı en sık rastlanan acil durumlardan birisidir. Apandist hastalığı bebeklerde görülmez. Çocuk büyüdükçe, özellikle 10-17 yaş arasında gözlemlenir. Daha sonra azalma gösterir. Ergenlik çağından önce kız ve erkeklerde eşit oranda görülür. 25 yaşına kadarise erkeklerde daha sık görülmektedir. 25 yaşından sonra erkeklerde görülme sıklığı azalır ve kadınlarla aynı düzeye gelir.
apandist hastalığı

Özellikle genç yaşlarda kendini gösteren bu hastalığın kesin çözümü cerrahi yöntemlerdir. Her ne kadar günümüzde apandist ameliyatı en basit ameliyatlardan biri olarak sayılsa da ihmal halinde hayatı tehdit etmektedir. Zamanında müdahale yapılmadığı takdirde iltihaplı apandistin patlaması sonucu ölümler meydana gelebilmektedir.Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü doktorları apandist teşhis ve tanısının ardından gerekli tüm cerrahi müdahaleyi yapmakta, kişiyi bu sıkıntılı durumdan kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:08/05/2024
Yayınlama Tarihi:19/11/2013
Okunma Sayısı:14025
Soru sor