Ani bayılmalar oluyorsa ihmal etmeden kontrole gidin

Ani bayılmalar oluyorsa ihmal etmeden kontrole gidin
Bilinç ya da ayakta durma yeteneğinin geçici bir suretle kaybolması ve belirli bir süre sonra bu durumun kendiliğinden düzelmesi durumuna bayılma denmektedir. Bayılmanın çok farklı sebepleri olabilir. Toplardamarların yetersiz fonksiyonu, kalp yetmezliği, metabolik hastalıklar, kansızlık, biyokimyasal faktörler bayılmada etkili olabilmektedir. Beyin sapına olan kan akışının düşmesi ile ortalama 10 saniye içinde şuur kaybı meydana gelebilir. Bu durum kalp ritminde düzensizlikler, otonom sistem yetersizliği, beyin akımını azaltan her türlü olay ile ortaya çıkabilmektedir.
nöroloji

Bayılmanın neden kaynaklandığını belirlemek sıklıkla karmaşık bir konudur. Çünkü bayılmaya neden olan durumlar komplikedir. Genel olarak 3 mekanizma bayılmadan sorumlu tutulur. Bayılma Durumu Kimlerde Daha Çok Görülmektedir? Özellikle genç kesimde en sık rastlanan bayılma nedeni uzun süre ayakta kalma ya da dik oturur konumda görülmektedir. Nedeni ise bu yolla bir litre civarında kanın aşağıda karın ve bacaklarda göllenme durumu 3-5 dakikada oluşur. Kalbe dönen kan miktarı ise alma gösterir. Kalp ve damarların bu bayılmada etkin olduğunu göstermek için bu tip bayılmalar nörokardiyojenik bayılma olarak adlandırılır. Bayılmaların önemli bir kısmı kalp kökenli olmaktadır. Hastanın kalp ritminde önemli bir yavaşlama veya hızlanma tansiyon düşüklüğü ve beyin dokularındaki kanlanmanın az olması ile gitmektedir. Hasta ayakta veya yatar durumdadır ve nabız alınamamaktadır. Daha az olmakla beraber haraketli kalp içi tümörler veya kalp kas hastalıklarında da kalbin kanı ileriye doğru pompalaması kısıtlanarak bayılma durumu görülmektedir.
bayılma tedavisi

Tanı İçin Uzman Muayenesi ÖnemliDaha nadir olarak ise beyne giden damarlarda bir kireçlenme durumu olması ve daralmasıyla beyindeki kan akımı kısıtlanarak bilinç kaybı ortaya çıkabilmektedir. Bayılmanın incelenmesi hastalığın beklenmedik nöbetlerle ortaya çıkması nedeniyle zorlaşmaktadır. Kardiyoloji, endokrinoloji, nöroloji, genel dahiliyenin kapsamlı bir araştırma yapması gerekebilir. Bu birimlerin ortak çalışmasıyla da bayılmanın kökeni, sebebi ortaya çıkarılabilmekte ve etkin tedavi yöntemleri ile hasta tedavi edilmektedir. Özel Meltem Hastanesi, birimleri ile alanında uzman doktorlar yaptıkları muayeneler ile bayılma sebebini bularak uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:11/12/2013
Okunma Sayısı:10693
Soru sor