Ağız kanserleri hayatı olumsuz etkiliyor

Ağız kanserleri hayatı olumsuz etkiliyor
Ağız kanseri dediğimiz kanser türü dudakların üst kısmında ağzın içinde bademcik, gırtlak veya tükrük bezlerinin arkasında oluşan kanser tipidir. Dil, dudak, dişeti, ağız tabanı kanser türleri ağız kanserinin en sık görülen tipleridir. Nadir olarak yanak içi damak bölgelerini de içermektedir. Bu kanser tükürük bezlerinin herhangi birinde başlamış olabilir ya da boğaz gibi veya burun gibi ağız etrafındaki bölgelerden ağza yayılma göstermiş olabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ağız kanseri erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülmektedir. 40 yaşını geçmiş bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar bu hastalığın gençlerde ve kadınlarda daha sık görülmeye başlandığını ortaya koymaktadır.
ağız kanseri

Pek çok kanser türünde olduğu gibi tedavide amaç kanserin diğer bölgelere yayılımını engellemek, yüz kısmında oluşabilecek şekil bozukluklarına ve olası konuşma güçlüklerini engellemektir. Bu bakımdan erken teşhis oldukça önemlidir. Ağız Kanserinin Belirtileri Nelerdir?  Daima ağız kanserini erken evrede fark etmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle hem diş doktoru hem de doktorların yaptığı düzenli muayeneler oldukça önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra bazı belirtiler dahilinde kanserin kendisini göstermeye başladığını anlayabiliriz. Bunlar; dudak ve diş etlerinde görülen ve kolaylıkla iyileşmeyen yaralar, yanak kısmında dil ile rahatlıkla hissedilebilen kalınlaşma, şişkinlikler, ağız içerisinde veya diş etlerinde beyaz veya kırmızı şekillerde beneklerin görülmesi, ağzın belirli bir yerinde his kaybı, ağızda tarifi olmayan acı, ağrı, sebepsiz bir şekilde boğaza bir şey takılma hissi, ses değişikliği, çene şişkinliği belirleyici belirtilerdir. Kendini belli eden bu tümör pek ağrı vermeyebilir fakat yayılarak kanamaya neden olabilecek ülserler meydana getirebilmektedirler. Dil kanseri dediğimiz kanser genel olarak acı verebilmektedir. Ayrıca dilin anormal bir şekilde bükülmez ve sert olmasına sebep olur. Ağız içerisinde kronik olarak beyaz ve kırmızı lekeler ortaya çıktığında bu ortaya çıkan leker öncü kanser koşulları olarak onaylanabilmektedir.
ağız kanser belirtileri

Ağız Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Ağız kanseri genellikle tütün kullanımıyla ilgili olabilmektedir. Sigara bırakılıp puro veya pipoya geçilmesi riski azaltmaz. Her ne kadar piyasada reklamı olumlu şekilde yapılsa da katran miktarı düşük veya light sigaralar da bu konuda fayda sağlamamaktadır. Ağız kanser gelişimini etkileyen diğer riskler arasında sert alkollü içecekler, alkol ve sigarayı birlikte kullanma, özellikle dişler sivri uçlu veya pürüzlü ise yetersiz bakım, yerine tam olarak oturmayan takma dişler, dişteki bir sorun nedeniyle dilin sürekli olarak tahriş olması sayılabilir. Ağız Kanserinin Tedavisi

Ağız kanserinin tedavisi
genellikle tüm kanser türlerinde olduğu gibi kanserli dokunun cerrahi müdahale ile alınmasını içerir. Radyoterapi, kemoterapi veya bu yöntemlerin birlikte kombine olarak kullanılmasıyla da yapılabilmektedir. Ağız kanseri eğer erken teşhis edilirse tedavisi ile iyileşme ihtimali yüksektir. Ameliyat sonrası yumuşak doku veya deride bir takım rekonstrüktif ameliyat yapmak ya da kemikli kısımları protezler ile değiştirmek gerekebilir. Tedavi sonrasında görünüm ve konuşmaları değişen kişiler ya da tedaviyi stresli bulan hastalar için psikolojik destek de önemli bir görev üstlenmektedir.Özel Meltem Hastanesi Plastik Cerrahi Bölümü uzman doktorları ağız içi kanserlerini uyguladıkları etkin yöntemler ile tedavi etmekte ve kişinin hızla sağlığına kavuşmasını sağlamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:28/11/2013
Okunma Sayısı:14378
Soru sor