Beslenme ve diyet

Beslenme ve diyet

Meltem Hastanesi diyet bölümü dengeli beslenme, doğal zayıflama ve vücut analizleri vs. konularda halkımıza hizmet vermeye devam ediyor. Verilen bu hizmetler içerisinde "diyet" önemli bir yer tutuyor.

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmek için doğru beslenme bilgisine sahip olmanın önemi herkes tarafından biliniyor. Bu nedenle, Beslenme ve Diyet Ünitesi?nde sağlığı koruyucu ve bazı durumlarda tedavi edici özellikte olan "kişiye özel beslenme programı" uygulanıyor.

Peki sağlıklı ve dengeli bir diyet programı nasıl uygulanmalı?

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık raporunda şişmanlık, "vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu" olarak tanımlanmaktadır. Aşırı besin alımı, yetersiz fiziksel aktivite, kalıtım, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı, sigarayı bırakma, alkol kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak gelişen şişmanlık tek başına olduğu gibi komplikasyonları ile de yaşam süresini kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktır.

Komplikasyonları arasında ilk akla gelenler: Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri, kısırlık... şeklinde sıralanabilir.

Çağımızın bu önemli sağlık sorununu çözmek için ne yapmalıyız?

Her gün gazete, dergi, televizyon, internet gibi kitle iletişim araçlarında onlarca "şok diyetler" ile karşılaşmaktayız. Genel ilkeleri benzer olmakla birlikte diyet mutlaka "kişiye özel" olarak hazırlanmalıdır. Çünkü herkesin metabolizması farklılıklar göstermektedir, tıpkı parmak izi gibi. Öte yandan kilo fazlası olanlar genelde aç kalarak, öğün atlayarak, hiçbir şey yemeyerek sonuç almaya çalışmaktadır. Böylesi bir davranış, vücudu açlıktan ölme paniğine sürükler ve "kıtlık" moduna geçen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine tüketilen her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider. Buna karşılık sık sık, azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi, yavaş yemeyi de sağlar. Aç kalmak ve öğün atlamak, bir sonraki öğünde hem hızlı hem de fazla yemek yenilmesine neden olmaktadır. O nedenle başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalı, 2 - 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidir.

Güncelleme Tarihi:07/01/2022
Yayınlama Tarihi:20/09/2009
Okunma Sayısı:19625
Soru sor