Besinlerimizi nasıl pişirmeliyiz?

Besinlerimizi nasıl pişirmeliyiz?

Bu Kuralları Sıralamak Gerekirse

Taze sebzeler önce yıkanır, salata yapılacaksa sofra hazırlandıktan sonra doğranıp, limon, tuz, yağ eklenerek sofraya getirilir. Pişirilecekse, doğranıp hemen pişirilir. Yetecek kadar su konur ve pişirme suyu atılmaz. Sebze yemeklerinin buzdolabında dahi olsa; bekletildiğinde vitamin değerinin azalacağı bilinmeli ve bu nedenle bekletilmeden en kısa sürede yenmelidir.

Kuru baklagiller önce yıkanır, kolay pişmesi için iki katı su konarak ıslatılır. Kuru baklagillerde bazı gaz yapıcı öğeler bulunur. İşte bunların bir kısmı ıslatma suyuna geçeceğinden, ıslatma suyunun dökülmesi gerekir.

Pirzola, biftek, köfte ızgarada pişirildiği gibi üzeri kapanabilen tepsilerde de pişirile bilinir. Izgarada damlayan suyla vitamin kaybolmasına karşın tepsi de pişirmede vitamin kaybı olmaz; aynı zamanda daha yumuşak olur. Yağda kızartma ile pişirmede yüksek sıcaklık nedeniyle sağlık için zararlı öğeler oluşur. Bu nedenle kızartmadan kaçınılmalıdır. Balık için en uygun pişirme yöntemi de ızgara ve buğulamadır. Kızartma ile sağlığa zararlı öğeler oluştuğu gibi etrafa koku yayılacağı ve yağ israfı olacağı unutulmamalıdır.

Sağlıklı Beslenme İçin Önemli

Yumurta yıkandıktan sonra soğuk su içinde ateşe konur, kaynama başlarken ateş kısılarak 10 dakika pişirilir. Böylece yumurtanın ak ve sarı kısmı katılaşmış olur. Daha fazla ateşte bekletmek yumurtanın besin değerini azaltır. Peynir veya çökelekle karıştırılarak omlet yapmak, yumurtalı yemeğimizin besin değerini arttırır. Diyebiliriz ki; omlet, biftekten daha çok protein sağlar. Sebzeli yumurta yemekleri de yine besin değeri yüksek yemeklerdir.

Pilavı da birçok pişirme yöntemi vardır. Pirinci önceden sıcak suda bekletip pişirildiği gibi, pirinci kavurarak veya her ikisini birden uygulayarak pişirilebilir. Fakat bu yöntemler pilavın besin değerini azaltır. En doğru pişirme yöntemi, pirinci yıkayıp, önceden ölçülmüş, yağı ve tuzu eklenip, kaynatılmış suya direkt olarak koyup pişirmektir.

Makarnanın bir paketi için tencereye 5-6 su bardağı su, 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz konur. Kaynama derecesine gelince makarna eklenir. Orta ateşte ara sıra karıştırılarak suyunu çekene dek pişirilir. Birçoğumuzun yaptığı gibi; gereğinden fazla su koyup suyunu süzmek ve haşlanmış makarnayı yıkamak makarnanın besin değerini azaltır.

Yine sütlü tatlıları pişirirken dikkat edeceğimiz bir husus şekeri tatlımıza ateşten ineceğine yakın eklemektir. Böylece tatlımızın protein değeri de azalmamış olur.

Umut ederim ki; birçoğumuzun çok iyi bildiği fakat uygulamadığı bu hususlara bundan sonra daha fazla dikkat eder; besinlerimizden tam olarak verim elde edebiliriz.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/02/2010
Okunma Sayısı:17530
Soru sor