Yutkunma zorluğu çekiyorsanız dikkat

Yutkunma zorluğu çekiyorsanız dikkat

Sinsice ilerleyen önemli hastalıklardan birisi olan yemek borusu kanseri, genel olarak basit bir yutkunma zorluğu ile sinyallerini verir. Çevresel faktörler, yaşam koşulları bu tehlikeli hastalığın ilerlemesinde önemli faktördürler. Dünyadaki kanserler içerisinde 6. Sırada yer alan bu kanser tipi, erken belirti vermediği için genellikle hastaların çok geç başvurmalarına neden olmaktadır. Hastalar bu geç gelen belirtiler ile teşhis için de geç kalmaktadırlar. Bu nedenle iyileşme şansı da oldukça düşük olmaktadır.
 

yemek borusu kanseri


Kanserin Ortaya Çıkma Nedenleri

Bu kanser tipi genel olarak 50-70 yaşlarında kendisini belli eder. Bu kanser türüne erkeklerin yakalanma oranı kadınlara oranla daha fazladır. Bu hastalık dünya üzerinde coğrafi duruma göre de dağılım göstermektedir. Batılı ülkelerde daha az rastlanan bu kanser Asya ve Afrika ülkelerinde daha sık kendisini göstermektedir. Bu kanserin ortaya çıkma nedenleri coğrafi bölgelere göre farklılık göstermektedir. Çok tuzlu sebzelerle beslenme, sigara alkol tüketiminin fazla olması bu kanserin en büyük tetikleyicilerindendir. Tütsülenmiş et veya tuzlanmış sebze tüketimi, akalazya gibi bir takım rahatsızlıklar bu kanser tipi üzerinde etkilidir. Reflü de yemek borusu kanserine sebep olan durumlardan bir tanesidir.

Yemek Borusu Kanser Belirtileri

Yemek borusu kanserinde genel olarak en sık rastlanan belirti yutma güçlüğüdür. Yutma güçlüğü başlarda az rahatsızlık verirken ileriki evrelerde büyük bir sıkıntıya dönüşmektedir. Hastalar öncelikle katı gıdaları yutmada zorluk çeker. Sonrasında buna yumuşak gıdalar da eşlik eder. Hatta suyu bile içerken zorlanmalara görülür. Bunların yanında kişinin yediği yemeğin ağzına gelmesi, akciğer enfeksiyonları, ağrılı yutma, göğüs arkasındaki sızı ve ağrılar kendisini bu şekilde belli eder.

yemek borusu kanseri


Yemek Borusu Kanserinde Tanı ve Tedavi

Doktor muayenesi ile birlikte kilo kaybı ve ele gelen lenf bezleri gözlemlenirse genel olarak bu hastalığın habercisidir. Radyoloji yani ilaçlı film dediğimiz yöntem ile yemek borusu ve mide filmleri çekilmektedir. Göğüs ve karın bölgelerinde tomogrofi, endoskopik biyopsi, hastalığın tanısı ve evresinin öğrenilmesinde önemlidir. Endoskopik tomogrofi ile tümörün derinliği saptanabilmektedir. Tüm bu işlemlerin yanı sıra MR ve PET nadir olarak kullanılabilir. Hastalığın yayılmış olması durumuna karşın PET oldukça önemlidir.
Tedavisine baktığımızda; öncelikle kanserin yayılma durumuna ve evresine bakılmaktadır. Ona göre hangi yöntemle nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilmektedir. Yemek borusu kanserinde cerrahi müdahale ile yemek borusunun çıkarılması, ilaç tedavisi yani kemoterapi, radyoterapi yani ışın tedavisi ve laser tedavileri uygulanabilmektedir.

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları yemek borusu kanseri tehlikesine karşı gerekli muayeneleri yapmakla beraber tanı ve tedavisinde en uygum yöntemleri kullanarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.

 

 

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:25/12/2013
Okunma Sayısı:75641
Soru sor