Tekrarlayan enfeksiyon ve uyku apnesi bademcik ameliyatı gerektirir

Tekrarlayan enfeksiyon ve uyku apnesi bademcik ameliyatı gerektirir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi iki yılda 5-6 kez ya da son bir yılda 5 kere bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda uyku apnesi ile birlikte ortaya çıkan gelişim geriliğine dikkat çekti. Çocuk gelişiminin geriliğine sebep olan büyük bademciklerin iltihabı ile alınmasının şart olduğunu söyleyen Dr. Kepekçi, “Bu gibi durumlarda önce ilaç tedavisini öneriyoruz ancak bir kronik vaka mevcutsa mutlaka bademcik ameliyatının yapılarak bademcik alımının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.” dedi.

Bademciklerin Alınması Vücuda Zarar Vermez

Ameliyat süreci hakkında da bilgi veren Dr. Kepekçi, “Ameliyat ağız içerisinden gerçekleşir. Ortalama operasyon süresi 10 ila 30 dakika arasındadır. Bu operasyon pek çok teknikle gerçekleştiriliyor olsa da günümüzde en yaygın olarak kullanılan teknik diseksiyonla tonsillektomi veya kanamanın çok az görüldüğü termal welding yöntemleridir.

Bademciklerin vücudun savunma mekanizması olduğunu belirten Dr. Kepekçi, “Bademciklerin alındığında bağışıklık sisteminin çökeceğine dair inançlar vardır ancak bunlar boş inançlardır. Tıpkı bademcik gibi görev yapan pek çok doku vardır ve bademcikler alındığında dahi bu yapılar vücudu korumaya devam ederler.” dedi. Sonuç itibarı ile bademcikleri vücudun savunma kanalıdır. Fakat iltihaplandıkları takdirde hastaya vereceği zararlar yararlarından fazla olacaktır. Bu nedenle bademciklerin alınma işlemi en uygunu olacaktır.” dedi.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/03/2016
Okunma Sayısı:9024
Soru sor