Geniz eti uyku apnesine neden oluyor

Geniz eti uyku apnesine neden oluyor

Geniz eti iltihabı veya büyümesi şayet tedbir alınmaz ya da tedavi uygulanmaz ile çocuklarda ciddi sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Meltem Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi aileleri bu ciddi tehlike karşısında uyarıyor.

Geniz eti dediğimiz oluşum çocuk yaşlarda olan ve büyüdükçe kaybolan bir yapıdır. Bu yapı dışarıdan gelebilecek mikrop veya virüslerin vücuda nüfuz etmesine engel olan, vücudun korunma sistemini uyararak adeta bir alarm görevi gören yapılardır. Çocuklarda geniz eti büyümesine sıklıkla rastladıklarını belirten Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi şöyle konuştu, “Geniz eti büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu genellikle mikropların geniz etine ciddi zararlar vererek iltihap kapmasına neden olması ile vuku bulur. Nedeni ne olursa olsun belirtiler dahilinde mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmekte fayda vardır.” dedi.

Geniz eti bir takım belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Kepekçi, “Çocuk nefes almakta zorlanıyorsa, burun tıkalı ve sürekli ağızdan nefes alma gereği hissediyorsa, genizden konuşma, nefes alırken ses çıkarma, horlama, uyku apnesi dediğimiz uyku arasında nefesi kesiliyor mutlaka geniz eti büyümesi ile ilgili bir durumun olup olmadığı araştırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Belirtiler Ciddiye Alınmalı

Geniz eti büyümesi belirtilerinin görmezden gelinmemesi gerekildiğini söyleyen Dr. Kepekçi, ihmal dahilinde çocuğun ilerleyen dönemde çok büyük sıkıntılar yaşayabileceğinin altını çizdi. Kepeki sözlerine şu şekilde devam etti, “Geceleri rahat uyuyamayan çocuk dikkat dağınıklığı, uykuda altına kaçırma, derslerinde başarısızlık gibi sorunlarla yüzleşmek zorunda kalabilir. Kulak iltihaplanması ile ilgili sorunlar vuku bulabilir. Bu durumda işitme kaybına kadar gidebilecek ciddi problemler beraberinde gelebilir.” dedi.

Bununla beraber geniz eti büyümesi ile birlikte burun boşluğunda tıkanma söz konusu olduğundan burnun havalanmasının bozulacağını belirten Kepekçi, üst solunum yolu enfeksiyonu ya da sinüzit gibi durumların ortaya çıkabileceğini söyledi. Tam tıkanmanın söz konusu olabildiği durumlarda çene ve yüz yapısında bozukluklar görülebilir. Şayet bir çocukta diş düzensizliği var ise hangi yaşta olduğu fark etmeksizin mutlaka kontrole götürülmelidir.

Uyku Apnesi ve Burun Tıkanıklığına Dikkat

Geniz eti büyümesini ailelerin kolaylıkla anlayabileceğini vurgulayan Dr. Kepekçi, “Uykuda nefes durması (apne), sıklıkla burun tıkanıklığı gibi durumlarda mutlaka olayın üzerine gitmelidirler. Çocuk kulak burun boğaz uzmanının yapacağı muayene ve kullanılan bazı görüntüleme sistemleri geniz eti büyümesi rahatlıkla teşhis edilebilir.” dedi.

Geniz etine karşı ilaç tedavisi uygulansa da esas çözümün ameliyat olduğunu vurgulayan Dr. Kepekçi, şayet uzman doktor uygun görürse çocuğu kesin olarak bu sıkıntıdan kurtarmak için genel anestezi altında yapılacak ameliyatın gerekliliğini dile getirdi. Kepekçi, “Eskiden lokal anestezi altında da yapılabilen geniz eti ameliyatı şimdi genel anestezi altında güvenli bir şekilde yapılabiliyor. Çocuk anestezi uzmanı tarafından uyutulduktan sonra 15 dakikalık bir süreçte ameliyat tamamlanıyor.” şeklinde konuştu.

Geni Eti Ameliyatında Uygun Yaş Nedir?

Geniz eti ameliyatının genel olarak 3 yaş altına yapılmadığını vurgulayan Dr. Kepekçi, “Ancak çocuğun gelişimini etkileyecek ciddi durumlar var ise ve ilerideki yaşamını olumsuz yönde etkileyeceği düşünülüyorsa 3 yaşın altındaki çocuklara da bu ameliyatı yapmaktayız.” dedi.

Geniz etinin genellikle yaş büyüdükçe kendiliğinden küçülüp kaybolduğunu belirten Kepekçi, 14 yaşından sonra bu ameliyata gerek kalmayabileceğini söyledi. Ancak büyüme evresinde tümöral gibi olumsuz bir durum vuku bulursa yaş sınırı tanımaksızın ameliyatın yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Ameliyat Riskli Midir?

Her ameliyatta olduğu gibi geniz eti ameliyatında da bir takım risklerin bulunduğunu belirten Kepekçi, “Geniz eti ameliyatında bilinen en bariz risk kanamadır. Çocuklarda ameliyat sonrası oldukça titiz davranılmalıdır. Çünkü çocuk ameliyat sonrası kanama olsa dahi kendisini ifade edemeyebilir ki bu da istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.” dedi.

Çocuğun ameliyat sonrası eğer gerek görülürse 1 gece gözetimde kalabileceğini söyleyen Kepekçi, şayet olumsuz bir durum saptanmamışsa, çocuk ameliyat sonrası 2-3 saat içerisinde ayağa kalkabiliyor ve kendisini iyi hissediyorsa taburcu edebildiklerini dile getirdi. Ameliyatın tam donanımlı uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi ile herhangi olumsuz bir sorunun ortaya çıkmayacağını da sözlerine ekledi.
Ameliyat sonrası sürece de değinen Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi, “Ameliyat sonrası süreçte çok ağrı yaşanmaz. 1 hafta kadar fazla hareket etmemek, spor yapmamak veya okulda kalabalığa karışmamak yeterli olacaktır. Çok sıcak ve sert gıdalar bu süreçte tüketilmemelidir. Yumuşak, ılık ve soğuk gıdalar tercih edilmelidir. Herhangi bir enfeksiyon riskine karşı ağrı kesici veya antibiyotikler faydalı olabilir.” dedi.
 

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:03/01/2018
Okunma Sayısı:1727
Soru sor