Ağız kokusu ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir

Ağız kokusu ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir

Ortalama toplumun %15’inde ağız kokusunun olmasına rağmen ihmal edilen bir konu olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi bunun ciddi bir hal sağlığı sorunu olduğunun altını çizdi.  Nefes koması olarak da bilinen   bu sağlık problemi diş ve ağız sağlığının ihmal edilmesi, diyabet, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, boğaz enfeksiyonu, reflü ve uzun süreli açma kalma gibi durumlarla ortaya çıkabiliyor. Ayrıca solunum ve sindirim sistemi kanserleri gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. 


Erkeklerde görülme sıklığı daha fazla

Erkeklerde kadınlara oranla daha sık ağız kokusunun görüldüğünü söyleyen Dr. Kepekçi, bunun çiftler arasında sorun olabildiğini dile getiriyor. Tükürük akımı stresli iş ya da hayatı olan birinde meydana gelebilmekte, bununla beraber ağız kokusu ortaya çıkabilmekte. Bu pek çok kişiyi olumsuz etkileyen bir durum. Ağız kokusu çoğu zaman psikolojik durumu da oldukça negatif etkileyen bir durum olarak öne çıkıyor. Sosyal ortamdan uzaklaşma, kendini suçlama, kötü hissetme gibi durumlar psikolojik olarak kişiyi kötü etkileyebiliyor.


Ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi dolayısıyla bakteri sayısında artış görülür. Süt, süt ürünleri ve kırmızı er bakteri oluşumunu tetiklemektedir. Sigara, alkol, kafein ağız kokusunda oldukça etkilidir. Bu sebeple her öğünden sonra düzenli olara diş ve dil fırçalaması önerilmektedir. Dr. Kepekçi eğer diş macunu veya fırça yoksa ağzın mutlaka su ile çalkalanmasını öneriyor. 


Reflü ve boğaz enfeksiyonları ağız kokusuna sebep olabilir

Genel manada çocuklarda daha sık görülen boğaz enfeksiyonlarının ağız kousuna sebep olabileceğini dile getiren Dr. Kepekçi, “Bu durum sadece çocuklarda değil, bazı durumlarda yetişinlerde de kendisini gösterebilir. Enfeksiyon tedavi eilir ve bu durum ortadan kalkar. Faat bu tedaviden sonra hala koku devam ediyorsa mutlaka altında yatan sebep araştırılmalıdır. Topluumuzda reflü hastalığı sıklıkla görülmektedir ve bu da ağız kokusunun yegane sebeplerinden birisidir. Mide sıvısı yemek borusundan geri kaçabilmekte bu da mide içeriğindeki kötü kokunun nefeste hissedilmesine neden olabilir. Reflü tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle ağız kokusundan kurtulmakta mümkündür” dedi.


Doğru tedavi önemli

Ağız kokusu yaşayan kişilerin mutlaka bir uzman hekime başvurması gerektiğini belirten Dr. Kepekçi “Sorunun nedeni ne olabilir, kaynağı nedir, mutlaka tam olarak araştırılmalıdır. Sonuca bakarak ağız kokusunu tamamen tedavi etmek mümkündür. Hasta ancak tam manasıyla ağız kokusu derdinden kurtulabilir. Ayrıca ağız kokusu yaşasın yaşamasın her birey mutlaka ağız ve diş sağlığına dikkat etmelidir. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması ihmal edilmemelidir.” dedi.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/05/2018
Okunma Sayısı:2922
Soru sor