Sinsi ilerleyen hastalık : pankreas kanseri

Sinsi ilerleyen hastalık : pankreas kanseri

Pankres, karın kısmının en arka bölümüne yerleşmiş, ortalama 15 cm uzunluğunda, mide, onikiparmak bağırsağı, kalın bağırsak ile ön yüzü tamamı ile kapatılmış bir organdır. Alınan gıdaların sindirimi, kan şekerinin dengede tutulması gibi büyük rol oynayan faktörleri mevcuttur. Pankreas kanser, bu organın her kısmından ilerleyebilmekle beraber büyük oranda baş kısmında gelişme göstermektedir. Ailede bir pankres hikayesi olanlar, şeker hastaları, sigara kullananlar düzenli kontroller yaptırarak bu sinsi hastalık ilerlemeden öğrenebilmektedir.

Pankreas Kanserinde Risk Faktörleri

Hastalığın tam sebebi bilinmemekle birlikte şişmanlarda ve sigara kullananlarda sıklıkla görülmektedir. Ancak hastaların %30 kadarında pankreas kanserinin sebebi sigara kullanımıdır. Şeker hastalığına bağlı pankreas kanseri tartışmalı bir konudur. Hastaların çok azında genetik yatkınlık ile pankreas kanseri görülmektedir. Pankreas kanseri erkeklerde daha sık görülmekle birlikte ilerleyen yaş ile risk faktörü artar. Pankreas kanserinde ortalama yaş 60 civarıdır.

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir

Pankreas kanserinin belirtileri çok farklı olabilmektedir. Karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, kilo kaybı, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, sırt ağrısı, aniden ortaya çıkan şeker hastalığı, depresyon gibi psikolojik problemlerle kendini gösterebilir. Hazımsızlık, iştah kaybı, şişkinlik, ile birlikte yetersiz gıda alımı sonrasında hasta kilo verir. En erken ve en sık ortaya çıkan belirti sarılıktır. İlk olarak gözlerde ortaya çıkar daha sonra deride sararma meydana gelir. Sarılığın sebebi karaciğerde yapılan bilirubin maddesinin safra yolunun tıkanarak pankreas kanseri tarafından onikiparmak bağırsağına olan atılımının engellenmesi gösterilir.

Pankreas Kanserinin Tedavisi

Tedaviye başlarken laboratuar, fizik muayene, radyolojik incelemeler neticesinde pankreas tümörünün hangi evrede olduğu, diğer organlarla olan ilişkisi, damarlara yayılımın olup olmadığı, ameliyatla çıkarılma ihtimalinin ne olduğu araştırılır. Hastalık ileri evredeyse bu hastaya cerrahi müdahale uygulanmaz. Bu hastalarda kemoterapi uygulaması yapılır. Ayrıca beslenme desteğinin sağlanması ile mevcut sarılığın düzeltilmesi, ağrının azaltılması ve yaşam konforunun artırılması ile ilgili bazı tedavi uygulamaları yapılır. Yapılacak olan incelemeler sonucunda tümör cerrahi tedaviye uygunsa klasik Whipple Ameliyatı uygulanır.

Tümör pankreasın kuyruk ve gövde kısmına yerleşmişse nispeten daha kolay bir işlem uygulanacaktır. Tümörün cerrahi olarak çıkarılması bu tip hastalar için tek umut olmaktadır. Uygulanan bu ameliyat ile birlikte ana safra kanalının bir kısmı, safra kesesi, onikiparmak bağırsağı, midenin bir kısmı, etrafındaki lenf bezleriyle birlikte bir blok halinde çıkarılmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü doktorları pankreas tanı ve tedavisini en etkin yollardan yaparak kişinin bu hastalıkla savaşına yardımcı olmaktadırlar.  

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:21/11/2013
Okunma Sayısı:12439
Soru sor