Şeker hastalığına bağlı göz hastalıkları şakaya gelmez

Şeker hastalığına bağlı göz hastalıkları şakaya gelmez
Diyabetik göz hastalığı, bu hastalığa yani şeker hastalığına yakalanan kişilerde görülen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar oldukça ciddidir ve sonu görme kaybına kadar gidebilmektedir. Diyabetik göz hastalığına bağlı oluşabilecek bir takım rahatsızlıklar olmakla beraber Diyabetik retinopari dediğimiz rahatsızlık türünde hastanın göz retinası damarlarının şekere bağlı tahribatı ile ortaya çıkar.
Bir başka göz hastalığı katarakt da şeker hastalığına bağlı olarak kendini gösterebilir. Şeker hastakarında katarakt erken yaşta kendini belli etmektedir. Glokom (göz tansiyonu) ise görme sinirlerine zarar vererek görüş kaybına neden olmaktadır. Diyabetik Retinopati Nedir?Şekere bağlı olarak ortaya en sık çıkan göz hastalığı Diyabetik retinopatidir. Diyabetik retinopati, retina tabakasındaki damar yapısının bozulmasıyla kendini göstermektedir. Bu bozulmayla birlikte bazı insanlarda damar içerisindeki kanın sıvı kısmı dışarıya doğru akabilmektedir. Hastalık ilerledikçe retina yüzeyinde yeni ve anormal damar oluşumları meydana gelmektedir. Diyabetik retinopati genel olarak her iki gözü de etkilemektedir.
göz hastalıkları

Diyabetik retinopati
sonucu hasar gören kan damarları iki şekilde görme kaybına sebep olmaktadır. Kolaylıkla kanayan anormal kan damarları genişleyebilir, bunların göz içine kanaması sonucu görmede bulanıklıklar kendini belli eder. Bu olay hastalığın ileri ve dördüncü evresinde ortaya çıkar.
Diyabet hastalığı nedeniyle bozulan kan damarı duvarlarından kanın sıvı kısmı merkezi görmenin gerçekleştiği sarı nokta merkezine sızabilmektedir. Bu sızan sıvı makulada şişmeye neden olabilmekte ve bulanıklaşmalar meydana getirmektedir.

Kimler Risk Altındadır?
Gerek tip 1 gerekse tip 2 şeker hastalarında bu risk vardır. Bu nedenle şeker hastalığı bulunan kişi en azından yılda bir defa kapsamlı bir `göz dibi? muayenesi yaptırmalıdır. Diyabetik retinopatisi olan kişiye doktor, hastalığın ilerlememesi için tedavi seçenekler sunar. Gebelik esnasında meydana gelirse bu hastalık gebe için problem oluşturabilmektedir. Şeker hastalığı bulunan gebelerin mutlaka en kısa zamanda göz dibi muayenesi yaptırmaları önerilir.Diyabetik Retinopati Nasıl Tedavi Edilir?Diyabetik retinopati ilk üç evrede makula dediğimiz ödem yok ise tedavi gerektirmemektedir. Diyabetik retinopatinin ilerlemesini önleme amaçlı şeker hastalarının kan kolesterolü, kan şekeri, kan basıncı düzeylerini kontrol altında tutması gerekmektedir. Bu hastalığa karşı lazer tedavisi uygulanmaktadır. Lazer tedavisinde amaç anormal kan damarlarının kapatılmasıdır. Her ne kadar tedavi sonrası çevre görmede hafiften sıkıntılar olabilse de mevcut görme bu sayede korunabilir. Lazer tedavisi anormal kan damarları kanamaya başlamadan önce uygulanırsa şayet daha büyük bir etki göstermektedir. Bu bakımdan diyabet hastaları düzenli olarak göz muayenesinden geçmelidirler.Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü doktorları, bu muayeneleri gerçekleştirmekle birlikte herhangi bir ameliyat durumunda bunu başarıyla gerçekleştirmektedirler. Sizin de şeker hastalığınız var ise ileride büyük sağlıksal sorunlar yaşamamak için göz muayenenizi en kısa zamanda yaptırmalısınız.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/11/2013
Okunma Sayısı:9323
Soru sor