Mide ülserine karşı dikkat

Mide ülserine karşı dikkat
Yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağında ve bağırsaklarda ortaya çıkan yaraya ülser diyoruz. Mide asidi gibi midenin iç yüzeyini tahriş eden maddeler ile aşınması sonucu ortaya bu yaralar çıkmaktadır. Doku kaybı asit sayesinde daha derinlere de inebiliyor. Onikiparmak bağırsağı ülseri, mide ülserine bakaraktan çok daha fazla görülmektedir. Kadınlara oranla ülser erkeklerde çok daha fazla görülmektedir. 3-50 yaşları arasında görülebilmektedir. 60 yaşından sonra görülme sıklığı iki katına çıkar.Ülser Belirtilerine Karşı Duyarsız KalmayınHastaların en sık şikayet ettiği konulardan birincisi karnın üst kısmında yanma tarzı ağrıların ortaya çıktığıdır. Genel olarak yemek öğün aralarında kendisini sıklıkla gösterir. Gece hastayı uyandıracak kadar şiddetli ve acı verici olmaktadır. Mide asidini nötürleyen antiasit denilen tablet ve pastiller ile ağrı biraz olsun hafifletmeye çalışılır. Geçiş dönemi olan sonbahar ve ilkbaharda ağrılar şiddetli bir hal alır. Bunların dışında alkol, sigara, stres, kortizon türündeki ilaçlar, çevre kirliliği gibi nedenleri saymak mümkündür.
Yukarıdaki belirtilerden biri ya da bir kaçı var ise mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir. Bu belirtiler ile birlikte kusma ve bir miktar kan görülebilir.
mide ülseri

Mide Ülserinde Tedavi
Ülserin tedavisi mümkündür. Ultrason ve fiziki muayene ile herhangi bir işaret belirti vermez. Ülser tanısı için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki yapılabilir. Endoskopi de gereklidir. Küçük ışıklı ve kıvrılma kabiliyeti bulunan bir boru ile yenmek borusu ve onikiparmak bağırsağına kadar gözlemleme yapılabilir. Tüm organlar detaylarıyla net bir şekilde görülebilir. Bu işlem sonrasında biyopsi yapmak da gerekebilmektedir.Sigara kullanan birisinin sigarayı bırakması bu noktada önemlidir. Sigara kullanımı ülserde iyileşmeyi geciktirmektedir. Yine sigara kadar tehlikeli olan bir başka şeyde alkoldür. Kişinin aynı şekilde alkolü de bırakması tedavi sürecinde istenir. Alkol yüzeydeki mukoza direncini kötü etkilemektedir. Bununla birlikte asprin veya romatizmal hastalık ilaçlarının da kullanılmaması istenir. Uzman doktor gerekli muayeneleri yaparak ilaç tedavisine başlayabilir ancak eğer daralma, delinme, kanama gibi durumlar saptanırsa acil olarak ameliyat edilmeleri gerekir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü doktorları ülser teşhis tanı ve tedavisini en uygun yöntemnlerle uygulayarak kişiyi ülser ve ülserin kötü sonuçlarından kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/12/2013
Okunma Sayısı:9394
Soru sor